Dodik: Srpska zahvalna Rusiji na podršci Dejtonskom sporazumu

Srna
Dodik: Srpska zahvalna Rusiji na podršci Dejtonskom sporazumu

Banjaluka - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je Srpska veoma zahvalna Rusiji za principijelan stav u pogledu afirmacije Dejtonskog sporazuma.

“Posebnu zahvalnost imamo za dugogodišnje rusko ponašanje u pogledu Dejtonskog sporazuma i u okviru Savjeta za primjenu mira u BiH i Savjeta bezbjednosti UN. Posebno smo zahvalni na uloženom vetu na rezoluciju koja je osuđivala srpski narod za genocidne namjere. Zahvaljujem Rusiji u ime Srpske i srpskog naroda. To će ostati vječno upisano kao dokaz našeg prijateljstva”, istakao je Dodik na zajedničkoj konferenciji za novinare u Banjaluci sa ministrom inostranih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovim.

On je odbacio spekulacije koje govore o lošem uticaju Ruske Federacije na području BiH i Balkana.

“Ruska Federacija je za nas prijatelj i želimo da razvijamo odnose na svim pitanjima. Srpska nije dozvolila BiH da uvede sankcije Ruskoj Federaciji i mislimo da bi to ugrozilo naše interese”, naglasio je Dodik.

Prema njegovim rijuečima, jedna od važnih tema razgovora bila je i ekonomija.

“Ruski partner ostvaruje napredak u naftnoj industriji u Srpskoj. Razgovarali smo o saradnji u istraživanju nalazišta nafte i izgradnji fabrike gasa na osnovu sporazuma koji smo potpisali sa žGaspromomž”, istakao je Dodik.

Dodik odlikovao Lavrova Ordenom Srpske na ogrlici

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je danas u Banjaluci ministra inostranih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova Ordenom Republike Srpske na ogrlici.
Dodik je odlikovao Lavrova za rad i izvanredne zasluge na razvijanju i jačanju svijesti srpskog naroda u borbi za slobodu i nezavisnost, kao i za izuzetno značajan doprinos učvršćivanju političkih i prijateljskih odnosa Srpske i Rusije.

Svečanom uručenju odlikovanja u Administrativnom centru Vlade Srpske prisustvovali su predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, premijer Srpske Željka Cvijanović i ministri u Vladi, ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov i članovi delegacije Ruske Federacije, ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić, konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić i proslavljeni režiser Emir Kusturica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana