Dodik: Srpska treba snažno da brani svoju autonomiju

Srna
Dodik: Srpska treba snažno da brani svoju autonomiju

Banjaluka - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da međunarodni faktor neće odustati od intervencionizma u BiH i da Srpska ne treba da nasjeda na priče o dalekim perspektivama, već da nastavi da snažno brani svoju autonomiju, Ustav i ustavna rješenja u BiH vezana za Republiku.

Dodik je naglasio da se iz izjava američkog ambasadora u BiH Morin Kormak i pomoćnika zamjenika američkog državnog sekretara za Evropu i Aziju Brajana Hojta Jia na jučerašnjem brifingu u Sarajevu vidi da se u BiH neće odustati od intervencionizma.

On je rekao da su Kormakova i Ji, govoreći o Dejtonskom sporazumu na jučerašnjem brifingu, namjerno izostavili činjenicu da je to međunarodni ugovor i da nigdje nisu pomenuli gdje se krši Dejton, ni u jednoj odredbi, ni Ustavu, ni bilo kojem relevantnom zakonskom okviru.

"Cinično je kada oni govore o tome da to /reformu/ treba da urade domaće snage jer sve što je do sada rađeno, bilo je pod snažnim pritiskom međunarodnog faktora u kome učestuju i SAD", istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, danas postoji uvjerenje da su SAD veoma ponosne na Dejtonski ugovor i da zato sada začuđuje da su u posljednje vrijeme, samo za naivne, došle do izražaja javno iskazane potrebe mijenjanja Dejtonskog sporazuma, odnosno dejtonskog Ustava.

Dodik je napomenuo da se sada nastoje očuvati sva nametnuta rješenja u BiH na način da je dovoljno samo da neko dođe i kaže da se krši Dejton i da to drugi treba tako da prihvate.

On je dodao da se najveće kršenje Ustava desilo pod patronatom međunarodne zajednice, koja je vršila i podržavala pravno i političko nasilje visokih predstavnika.

"Sada bi tvrdnjama olako datim o kršenju Dejtona htjeli da sačuvaju ta antidemokratska, anticivilzacijska i antipravna ponašanja. Visoki predstavnik je masovno kršio Dejtonski sporazum i kao takav bio je podržan od većine zemalja koje su činile Savjet za provođenje mira i razumljivo je da te iste zemlje sada kao fetiš brane bilo kakvo pokretanje pitanja nepravnog ponašanja visokog predstavnika", dodao je Dodik.

On je podsjetio da se Dejton tumači po Aneksu 10, a ne po stavovima određenih vlada u svijetu, pa taman to bila i vlada SAD, te dodao da jučerašnji govornici nisu ti koji imaju pravo da tumače Dejtonski sporazum.

Prema njegovim riječima, činjenica je da BiH ni 20 godina nakon rata nije uspjela da napravi zajednički konsenzus oko ustava, niti se nazire da bi to mogla da učini u budućnosti.

Navodeći da stalne tvrdnje da je neophodna promjena Ustava da bi zemlja ušla u EU, djeluju kao neka prijetnja ili moranje, Dodik je rekao da nije sporno da se neke stvari prilagode, ali da je ovdje riječ o fundamentalnim stvarima.

"Pričanje o promjeni Ustava vizavi nekih evropskih zahtjeva i uz tvrdnje da to moraju da učine Evropljani zajedno sa domaćim snagama djeluju cinično kada se ne bi znala realnost", dodao je Dodik.

Predsjednik Srpske u izjavi Srni ističe da se nijedna zemlja ne može napraviti na silu, pa ni BiH, bez obzira kakva sila stajala iza nje, možda čak i SAD.

"Ali trebalo bi, u svakom slučaju, pokušati da se gradi jedan konsenzus bez učešća vanjskih političkih pritisaka i da se tek na bazi toga može graditi nešto u BiH što bi moglo da liči na zajedničku zemlju", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske naveo je da su SAD učinile mnogo da se stabilizuje mir u BiH, ali da je potpuno izvrnuta i lažna teza da je Dejtonski sporazum zaustavio rat.

"Dejtonski sporazum nastao je zato što je postojao politički konsenzus oko političkog sistema u BiH i kao takav, naravno, da je bio dovoljan da zaustavi rat, ali sada isticati da je to samo bilo da se zaustavi rat i da sada treba da se mijenja, to je nešto što traži, u najmanju ruku, da se ospori da bi moglo da se razgovara o tome", dodao je Dodik.

Dodik je napomenuo da bi Dejtonski sporazum trebalo da bude najveće političko i pravno nasljeđe SAD, te napomenuo da je u Ustavu BiH korigovano i prilagođeno ustavno rješenje SAD.

On je rekao da BiH, što se kroz istoriju pokazalo, ne može da egzistira kao vođena sa strane, a u suštini ne može da opstane ni kao sama.

Predsjednik Srpske ocijenio je da će u BiH biti nastavljena "stalna privremenost i vježbanje raznih stranih eksperata i političara na onome šta bi trebala i kakva bi trebalo da bude BiH, kako bi trebalo da bude izgrađena".

"Republika Srpska ne može olako da prihvati pomalo nervozna i iznervirana saopštenja koja daju neki od stranaca i da olako prihvati tvrdnje kako se krši Dejton samo zato što oni to tako misle i zato što oni prave platformu za neko svoje buduće djelovanje u smislu da je neko drugi prekršio Dejton", dodao je Dodik.

Dodik je poručio da Republika Srpska treba da nastavi snažno da brani svoju autonomiju, svoj Ustav, ustavna rješenja u BiH vezana za Republiku Srpsku, način odlučivanja u BiH, te da ne nasjeda na olako date priče o dalekim perspektivama, "koje vidite kako doživljavaju ovi drugi gdje se uvodi demokratija".

Prema njegovim riječima, Republika Srpska će sa svojim jasnim političkim pozicijama nastaviti da egzistira po svim pitanjima vezanim za Dejton jer istinski podržava Dejtonski sporazum i dijalog i želi da kroz razgovor i dijalog, pa i evropski put, ojača svoju autonomiju, a ne da je umanji.

Dodik je, komentarišući izjavu Hojt Jia o tome da je u Republici Srpskoj teška siutacija, ocijenio da su te izjave, u najmanju ruku, nekorektne, te istakao da Srpska i pored nastojanja da joj pripišu ekonomsku nestabilnost nastavlja da izmiruje sve svoje obaveze.

"Ji kaže da je u Srpskoj situacija teška, a ne želi da pomene ni poplavu, ni razna uslovljavanja međunarodnih finansijskih institucija vezano za projekte na ovim prostorima", dodao je predsjednik Srpske.

Dodik je istakao da Srpska ne želi nikakvu konfrontaciju sa SAD, kao i da mu je najmanje važno da li će se američki ambasador Kormak sastati sa njim.

"Meni je život lakši od kad takvi kao ona ne dolaze u Srpsku, ili se ne sastaju sa mnom, niti smo šta izgubili ni dobili. Ali svakako je ugodnije, ne moramo da trpimo torture koje smo prolazili na sastancima sa sličnim ambasadorima koji su pokušavali da budu vođe i odlučuju ovdje o stvarima u BiH, a ne da se samo bave primarno pitanjima svojih država kako je to i predviđeno u diplomatskoj praksi", rekao je Dodik.

On je ocijenio da u tom pogledu, BiH i ne može da uspije jer je jasno vidljivo da oni koji su upravljali njom 20 godina za neuspjeh koji ostvaruju krive domaće političare, dok je svima poznato da su stranci nesumnjivo upravljali BiH - putem visokog predstavnika, putem intervencionizma različitih ambasada.

On je rekao da danas u BiH postoji "krug ambasadora" koji se sastaje petkom i odlučuje šta u BiH treba da se radi, onda, putem svojih podanika u Sarajevu, pa dijelom i u Srpskoj pokušavaju da nametnu ta rješenja, gradeći ono što se uopšte ne može izgraditi, što se zove BiH.

"Za vaše dobre namjere kriv je neko drugi zato što ste vi imali iluziju, to je otprilike poruka koju smo mogli da čujemo juče", zaključio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana