Dodik: Srpska štiti sve, bez obzira na nacionalnost

Srna
Dodik: Srpska štiti sve, bez obzira na nacionalnost

Banjaluka - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je večeras da Srpska želi da zaštiti svakog čovjeka bez obzira na nacionalnu pripadnost, te da ova vlast neće učiniti nijedan potez koji bi doveo do destabilizacije i širenja nasilja.

Dodik je na otvaranju 14. Smotre kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina u Banjaluci ukazao na značaj da svako društvo pokaže dobar odnos i poštovanje prema manjinskim narodima, koji čuvaju svoje kulturne i istorijske vrijednosti.


On je istakao da je ova manifestacija prilika da se pokažu i predstave dostignuća i aktivnosti manjinskih naroda koji žive u Republici Srpskoj.

"Nacionalne manjine su legitimni i legalni građani našeg društva i došao sam da ih podržim u njihovom stvaralaštvu. Ponosan sam na tu čnjenicu da je njima to u Republici Srpskoj omogućeno i da u tom pogledu nemaju nikakvu smetnju", rekao je Dodik novinarima.

On je istakao da je večerašnji skup vrhunski dokaz da stanovnici Republike Srpske žive u tolerantnoj sredini.

"Želim da zaštitim svakog čovjeka, bez obzira na njegovu nacionalnu pripadnost, kao i da se nacionalnim manjinama kroz pozitivno zakonodavstvo omogući isti tretman kao i svim građanima Republike Srpske", poručio je predsjednik Srpske prilikom otvaranja smotre.

On je napomenuo da se Republika Srpska mjeri i po tome koliko u njoj ima tolerancije, koliko je spremna da prihvati druge i drugačije i da se prema njima odnosi na ravnopravan način, kao i prema svima.

Dodik je napomenuo da je Srpska stabilna i da želi da očuva mir i svoje ustavom date garancije, koje su u vezi sa onim što Republika Srpska jeste.

On je izrazio uvjerenje da je došao kraj nasilju, prije svega političkom, koje je Srpska preživljavala od nekih predstavnika međunarodne zajednice.

"Ovo društvo mi moramo da uredimo, svi zajedno u Republici Srpskoj, pa i u BiH. Ova vlast neće učiniti nijedan potez koji bi doveo do destabilizacije i širenja nasilja, jer je mir i stabilnost nešto što je sveto ovoj Republici", poručio je Dodik.

On je dodao da pravo na političku borbu pripada svakome, ali da odraz te borbe može da bude proveden samo u mirnoj atmosferi.

"Zato vas pozivam da u Republici Srpskoj gradimo društvo uspješnih ljudi, mada to nije lako, jer svijet se nalazi u dinamičnoj promjeni koja traži prilagođavanje", rekao je Dodik.

Predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske Franjo Rover rekao je da je Republika Srpska poznata kao miltikulturalna sredina, te da je u skladu sa tim očuvan status svake nacionalne manjine i njihovog uticaja na cjelokupno društvo.

"Tokom prethodnih godina nastojali smo okupljati i promovisati rad i aktivnosti udruženja nacionalnih manjina kroz različite manifestacije u zemlji i inostranstvu, a zadatak nam je da i u narednom periodu budemo još bolji u promociji položaja svih nacionalnih manjina", naveo je Rover.

On je napomenuo da je na večerašnjoj smotri 12 nacionalnih manjina predstavilo svoje umijeće u igranju, pjevanju, ali i pripremanju jela nacionalne kuhinje.

U okviru Smotre kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina otvorena je i izložba slika "Korijeni – Banjalučani češkog porijekla", koju je pripremilo Udruženja "Češka besjeda" iz Banjaluke, a na kojoj je prikazana istorija čeških porodica koje danas žive u ovom gradu.

Manifestaciji su prisustvovali ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić, pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Tanja Đaković, ambasador Češke u BiH Jakub Skalnik, predsjednik Jevrejske zajednice Banjaluka Arie Livne, potpredsjednik gradske skupštine Banjaluka iz reda nacionalnih manjina Saša Čudić, te brojni drugi gosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana