Додик: Српска само као преговарачка страна о уставним промјенама

РТРС
Додик: Српска само као преговарачка страна о уставним промјенама

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик упозорио да је да Република Српска не смије да улази у разговоре о уставним промјенама у БиХ на начин на који је то до сада рађено, јер је она страна у преговорима.

"Ако неко мисли да треба да разговарамо о уставним промјенама, Република Српска тамо мора да иде као страна, а оно што ми мислимо јесте да БиХ може моделирати један уставни поредак који ће у годинама које долазе омогућити да се мирно разиђемо", истакао је Додик.

Предсједник Додик је рекао  да  БиХ нема шансу и да је сваки захтјев са стране за њеном реформом осуђен на неуспјех, те подсјетио да су на уставним промјенама "сломили зубе" и Европска комисија и САД.

Он је подсјетио  да су уставне промјене у БиХ извршили једино високи представници, злоупотријебивши своју позицију због чега се, како истиче, захтјев за уставним реформама не поставља због постизања драматичних промјена, већ због легализовања неправних поступака високих представника.

"Увјерен сам да ће политика Републике Српске бити одлучна и да неће дозволити било какву расправу о модалитетима тога, јер је свака расправа о томе искључиво на њену штету", рекао је Додик.

Предсједник Српске сматра да Њемачка и њена дипломатија не желе да се увлаче у питање уставних промјена у БиХ које не могу да буду успјешне.

"Вјерујем у снагу Њемачке која има могућност да процијени да ће било какво уплитање у босанско блато по систему уставних промјена доживјети фијаско", изјавио је Додик за Радио-телевизију Републике Српске.

Према његовом мишљењу, стабилност у региону не може се одржати одржавањем овакве или градњом неке насилне БиХ.

Према његовим ријечима, чињеница да се у БиХ нису обављале посебне припреме за регионалну конференцију у Берлину говори да они који представљају БиХ иду независно једни од других.

"Мени је драго што ће се тамо појавити таква расута БиХ, немогућа и неспособна да артикулише било који свој интерес. Драго ми је, јер сам увјерен да БиХ другачије не може и свака заблуда да може је само губљење времена", каже Додик.

Говорећи о могућности политичких притисака на Србију да формално призна Косово, Додик је истакао да ће се то питање у процесу приближавања ЕУ једног тренутка сигурно поставити као незаобилазна тема.

"Мислим да је то свима јасно, и у Србији и у ЕУ. Мислим да још није тај тренутак, али ће се сигурно десити", рекао је Додик. 

Додик: Српска може да има корист од пројеката у којим би била фактор

Република Српска може да има користи од данашње конференције у Берлину у пројектима који би се договорили у регионалном смислу, у којем би Република Српска била фактор, и то би било важно за нас, изјавио је Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

Он је за РТРС истакао да РС нема позитивна искуства с великим пројектима на простору БиХ, али је судбина "Јужног тока" и опструкција од стране федералних структура "јасно показала да ту не треба много шта очекивати".

Додик је поновио да предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда не може да заступа Републику Српску на Берлинској конференцији.

"Моја оцјена везана за Беванду односи се на БиХ, таква каква је - никаква. Не може се на тако важну конференцију, а ја мислим да је важна, отићи без важне припреме кључних фактора, а то је Влада Републике Српске и власти у Федерацији. Требало је да се одрже састанци. Тих састанака и координације није било. Зато већина нас који смо у политичком животу не очекује много што се тиче адекватне презентације", нагласио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана