Додик: Српска посвећена миру

СРНА фото: А. Чавић
Додик: Српска посвећена миру

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је да је иницијатива о даривању скулптуре "Мир" граду Бањалука посвећена дану успостављања мира и нове организације БиХ, те да ће бити трајно обиљежје овог града.

Додик је истакао да овом скулптуром, која је дјело академика Миливоја Унковића и коју су невладина организација "Град" из Бањалуке и предузеће "Интегра инжењеринг" даровали за 18 година од потписивања Дејтонског мировног споразума, Република Српска шаље поруку да је посвећена миру и да жели да проведе слово Дјетона.

"Република Српска шаље поруку да је 18 година од потписивања Дејтонског мировног споразума важан дан у Српској", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је нагласио да Српска не жели и неће прихватити никаква понижења, никаве међународне реформе које су усмјерене ка томе да умање њену снагу и смање оно што је међународно верификовано Дејтонским мировним споразумом.

Према његовим ријечима, скулпутура посвећена голубу мира биће трајни подсјетник свим будућим генерацијама да је Бањалука град усмјерен ка миру.

"Зато сам захвалан Удружењу 'Град', које је ову иницијативу реализовало властитим потенцијалима и тако обезбиједило један снажни умјетнички израз израдом ове скулптуре", нагласио је предсједник Српске.

Прослављени српски режисер Емир Кустурица рекао је да је идеја о миру на овом простору била поремећена за вријеме Титове владавине, зато што је сваки човјек био прислушни апарат и гдје је врло ефикасно дјеловала једна врста пригушене свијести о себи и о свом комшији.

Он је поручио да је овом скулпутуром Бањалука добила велики украс.

Аутор скулптуре Миливоје Унковић навео је да сваки аутор сања да своје скице једног дана претвори у непредвиђене димензије и да негдје уљепша град.

Он је додао да је ова скулптура још један доказ да Република Српска цијени умјетност.

"Када је ријеч о умјетности, ми као народ, ма колико скромни и малобројни били, без икаквог комплекса можемо ићи у свијет са својом културом", поручио је Унковић.

Постављању скулптуре присуствовали су министри у Влади Републике Српске, бројни умјетници, привредници и грађани.

Скулптура "Мир" постављена је у парку поред Пословног центра "Интегра".

 

Кредит је потврда да неко има идеју

Идејни творац града од камена Емир Кустурица рекао је да кредит који је фирма "Андрићград", чији је он већински власник, добила од Инвестиционо-развојне банке представља потврду да неко има идеју и да ради.
Коментаришући медијске написе о добијању кредита, Кустурица је рекао да је интернет свакоме дао могућност да каже све што мисли, а најчешће да се изјашњава о ономе о чему нема појма.

"Не могу то да разумијем другачије, изузев да су друштвене мреже развиле могућност да се свако изражава као јунаци из чеховљевих прича по којима је "најбоље љети бити у хладовини, а када је зима код пећи"", рекао је Кустурица новинарима у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана