Dodik: Srpska posvećena bezbjednosti i stabilnosti

Srna
Dodik: Srpska posvećena bezbjednosti i stabilnosti

Banjaluka - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je u nedjelju da je Republika Srpska posvećena bezbjednosti i stabilnosti i da može da čuva svaki svoj miran dan i da obezbijedi svoju sigurnost u budućnosti.

Dodik je rekao novinarima nakon obilježavanja 76 godina od stradanja Srba u Drakuliću, Šargovcu, Motikama i rudniku "Rakovac" od ustaša 1942. godine da je nepodnošljivo da zločin nije dovoljno osuđen, za šta su krivi koliko ustaše toliko i komunisti, koji nisu dozvoljavali da istina prodre i da se na pravi način utvrde istorijski dokazi.


Predsjednik Srpske je istakao da je stravično stradanje Srba 7. februara 1942. godine u banjalučkim selima dokaz da je NDH izvršila genocid i holokaust na ovim prostorima nad Srbima, te da od savremene Hrvatske očekuje da to prizna.

"Projekat NDH tog vremena bio je da se pobiju Srbi i oni su to revnosno radili, kao što su to i ovdje učinili, ali i na mnogim drugim mjestima, gdje je nekoliko hiljada ljudi pobijeno, što znači da je pristup bio isti gdje god je bila ustaška vlast", rekao je Dodik.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović naglasio je da je 2.300 nevinih srpskih civila stradalo od klerofašističke organizacije organizovane u NDH.

"To je jedan zločin koji zaista pokazuje koliko ljudski razum može da ode u negativu i jednostavno ničim ne može da se opravda niti se treba pokušavati opravdati takav zločin", rekao je Savanović.

On je napomenuo da je srpski narod u prošlosti prošao kroz mnoga iskušenja vjekovima boreći se za svoj opstanak na ovim balkanskim i podunavskim putevima.

"Bio je stalno u borbi za svoj opstanak, u borbi za istrebljenje i raseljavanje", rekao je Savanović.

On je istakao da iza projekcije koja je projektovana polovinom 19. vijeka stoji klerofašistička organizacija Rimokatoličke crkve koja je jednostavno osmislila projekat da granica na Drni za Srbe mora biti i da Srba ne smije biti zapadno od Drine.

"Nažalost istorija je pokazala da se to sukcesivno i realizuje i kroz Prvi svjetski rat kada je Astrougarska naslijedila BiH, posebno kroz Drugi svjetski rat kada je srpski narod doživio kulminaciju stradanja od NDH, ali i devedesetih godina kada su protjerani Srbi iz Hrvatske", podsjetio je Savanović.

On je naglasio da je jedina garancija biološkog opstanka Srba institucionalni okvir koji se zove Republika Srpska, koju Srbi moraju doživljavati u sebi kao strukturu svoje ličnosti.

Savanović je rekao da žrtve koje su ogromne i koje su pale na mnogim prostorima zapadno od Drine moraju da nauče srpski narod da bude svjestan svoje istorije i činjenice da oko sebe ima velike neprijatelje.

Služenjem parastosa na Spomen-kosturnici u Drakuliću i polaganjem vijenaca, uz prisustvo najviših zvaničnika Republike Srpske, obilježeno je 76 godina od stradanja Srba u Drakuliću, Šargovcu, Motikama i rudniku "Rakovac" od ustaša 1942. godine.

Obilježavanju su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Željka Cvijanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović i delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, predvođena potpredsjednikom parlamenta Nenadom Stevandićem, u kojoj su poslanici Dragoljub Davidović, Vukota Govedarica, Branislav Borenović i Nedeljko Milaković, kao i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, te brojne delegacije udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Parastosu na Spomen kosturnici u Drakuliću prethodila je Sveta arhijerejska liturgija u Hramu Svetog velikomučenika Georgija u Drakuliću, koju su služili sveštenici Parohije banjalučke.

Vijence na Spomen kosturnicu položili su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, delegacija Narodne skupštine, delegacija Vlade, izaslanik člana Predsjedništva BiH, izaslanik ambasade Srbije u BiH, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, delegacija Boračke organizacije Republike Srpske, te delegacija drugih organizacija proisteklih iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata, te brojni potomci žrtava.

Ustaše su 7. februara 1942. godine u banjalučkim naseljima Drakulić, Šargovac, Motike i u rudniku Rakovac 1942. godine za samo jedan dan ubile 2.370 srpskih civila, među kojima je bilo 551 dijete.

U ovom zločinu ustaške snage su, pod komandom natporučnika Josipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića, iz Tjelesnog zdruga Ante Pavelića, uz pomoć banjalučkih ustaša ubijale Srbe bez ijednog ispaljenog metka - sjekirama, noževima i krampovima.

U dokumentima, čak i onim iz ustaških izvora tadašnje Nezavisne Države Hrvatske, navedeno je da je zločin u ovim banjalučkim naseljima bio najveći pokolj počinjen za samo jedan dan.

Prvi spomenik žrtvama ovog pokolja podignut je 1965. godine, a od 1991. godine svake prve nedjelje prije godišnjice stradanja služi se parastos u naselju Drakulić.

Pomen u Drakuliću, povodom 76 godina od ustaškog zločina, organizovao je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana