Dodik: Srpska osniva svoju agenciju ako se ne riješi pitanje rada OBA BiH

RTRS
Dodik: Srpska osniva svoju agenciju ako se ne riješi pitanje rada OBA BiH

Prisluškivanje zvaničnika Srpske i Srbije koje sprovodi OBA biće zaustavljeno ili će Srpska izaći iz sporazuma o osnivanju te agencije, rekao je predsjednik Milorad Dodik navodeći da će to odmah biti stavljeno na dnevni red, ako postane član Predsjedništva BiH.

Beogradski mediji pišu da su BH-a službe, nakon prošlogodišnjeg skandala u OBI, ponovo počele sa prisluškivanjem Vučića i Dodika.

Epilog oko Kosova i jačanje veza Dodika sa Moskvom je povod da OBA intenzivira praćenje Dodika i Vučića po nalogu službe iz Londona koja im pruža logistiku, pišu beogradske Novosti, oslanjajući se bezbjednosne izvore. Srpske službe znaju za te aktivnosti kaže bivši DeBeovac, Božidar Spasić, dok Miroslav Lazanski, koji je već bio na meti, kada su objavili njegove razgovore sa makedonskim vlastima kaže da prisluškuju sve, pa i novinare iz Srbije i da to nije iznenađenje.

“Motiv je što je u Srbiji Vučić izuzetno zaštićen. Ti razgovri između Dodika i Vučića, oni se presreć. To su takozvani presretnuti razgovori i to srpska tajna policija ovdje vrlo dobro zna. Tako da možete da zamislite ozbiljnost tih informacija do kojih oni dođu, jer svaka služba kad otkrije da je neko prisluškivan on neće prekinuti nego oni će pustiti da oni slušaju, a oni će slušati šta mi želimo”, kaže Spasić.

Kako saznaju Novosti, radi se o nastavku akcije Ušće od prošle godine, kada je procurio dokument OBA-e u kojem je otkriveno da su zvaničnici Srbije pod nadzorom, ali je negirano da su ikakve ofanzivne aktivnosti sprovođene.

“Znamo kako se to dešavalo kada je riječ o funkcionerima iz Srbije i Republike Srpske. U jednom periodu je oko 70 ljudi bilo intenzivno prisluškivano i, interesantno, svi su iz istog političkog bloka”, rekla je predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

OBA koja nije ništa drugo nego nastavak sarajevske ratne obavještajne službe plaća i srpski narod i to će se promijeniti kada ode u Sarajevo kaže Dodik.

“Poslije ovoga što vidimo da oni glavne tačke svog rada, ili nerada postavljaju mene, Vučića, rukovodstvo Republike Srpske, srpski narod, i da je to njima glavni problem. Zašto mi to plaćamo? Pa nismo budale da to nastavimo plaćati, sigurno će se sve promijeniti. Ako neće da rješavaju, mi ćemo izaći iz tog sporazuma o osnivanju te agencije i napraviti svoju agenciju. Mi na to imamo ustavno pravo, džaba dreka ovih, bilo odakle”, poručio je predsjednik Srpske Milorad Dodik. 

Kako kaže Spasić, prisluškivanje se sprovodi radi kontrole događaja, primjera radi, sastanka Dodika i Lavrova, i procjene da li je realno da Putin zaista dođe na otvaranje ruskog centra u Banjaluci gdje bi došlo do objedinjavanja veliko dijela stanovništva srpske, što svakako ne žele.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana