Додик: Српска оснива своју агенцију ако се не ријеши питање рада ОБА БиХ

РТРС
Додик: Српска оснива своју агенцију ако се не ријеши питање рада ОБА БиХ

Прислушкивање званичника Српске и Србије које спроводи ОБА биће заустављено или ће Српска изаћи из споразума о оснивању те агенције, рекао је предсједник Милорад Додик наводећи да ће то одмах бити стављено на дневни ред, ако постане члан Предсједништва БиХ.

Београдски медији пишу да су БХ-а службе, након прошлогодишњег скандала у ОБИ, поново почеле са прислушкивањем Вучића и Додика.

Епилог око Косова и јачање веза Додика са Москвом је повод да ОБА интензивира праћење Додика и Вучића по налогу службе из Лондона која им пружа логистику, пишу београдске Новости, ослањајући се безбједносне изворе. Српске службе знају за те активности каже бивши ДеБеовац, Божидар Спасић, док Мирослав Лазански, који је већ био на мети, када су објавили његове разговоре са македонским властима каже да прислушкују све, па и новинаре из Србије и да то није изненађење.

“Мотив је што је у Србији Вучић изузетно заштићен. Ти разговри између Додика и Вучића, они се пресрећ. То су такозвани пресретнути разговори и то српска тајна полиција овдје врло добро зна. Тако да можете да замислите озбиљност тих информација до којих они дођу, јер свака служба кад открије да је неко прислушкиван он неће прекинути него они ће пустити да они слушају, а они ће слушати шта ми желимо”, каже Спасић.

Како сазнају Новости, ради се о наставку акције Ушће од прошле године, када је процурио документ ОБА-е у којем је откривено да су званичници Србије под надзором, али је негирано да су икакве офанзивне активности спровођене.

“Знамо како се то дешавало када је ријеч о функционерима из Србије и Републике Српске. У једном периоду је око 70 људи било интензивно прислушкивано и, интересантно, сви су из истог политичког блока”, рекла је предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић.

ОБА која није ништа друго него наставак сарајевске ратне обавјештајне службе плаћа и српски народ и то ће се промијенити када оде у Сарајево каже Додик.

“Послије овога што видимо да они главне тачке свог рада, или нерада постављају мене, Вучића, руководство Републике Српске, српски народ, и да је то њима главни проблем. Зашто ми то плаћамо? Па нисмо будале да то наставимо плаћати, сигурно ће се све промијенити. Ако неће да рјешавају, ми ћемо изаћи из тог споразума о оснивању те агенције и направити своју агенцију. Ми на то имамо уставно право, џаба дрека ових, било одакле”, поручио је предсједник Српске Милорад Додик. 

Како каже Спасић, прислушкивање се спроводи ради контроле догађаја, примјера ради, састанка Додика и Лаврова, и процјене да ли је реално да Путин заиста дође на отварање руског центра у Бањалуци гдје би дошло до обједињавања велико дијела становништва српске, што свакако не желе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана