Додик: Српска неће дозволити кориштење осиромашеног уранијума

Срна

Бањалука - Република Српска неће дозволити одржавање НАТО вјежбе на Мањачи у којој би била кориштена муниција са осиромашеним уранијумом и могуће је окупити 30.000 људи на Аеродрому у Лакташима који би спријечили слијетање авиона "А10", изјавио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

"Људи у Српској морају бити свјесни да такве вјежбе нису у нашем интересу. Имамо негативно искуство са НАТО-ом који нас је бомбардовао. Ја нисам ирационалан, знам шта је НАТО, шта је моћ Запада, али не можете дозволити да вјечито будете понижени", рекао је Додик вечерас за РТРС.


Он је навео да је довољно отићи на Универзитетски клинички центар Републике Српске и видјети обољелу дјецу која долазе са простора које је бомбардовао НАТО.

"На тим просторима је појачана радијација, број малигних и других тешких обољења. Та дјеца болују од тешких болести. Ми смо вјежбалиште и у политичком, и у сваком другом смислу. Али ако немате карактерне политичаре, упропастиће вам генерације које долазе", истакао је Додик.

Он је нагласио да је за НАТО вјежбу, која би требало да буде одржана наредне године на Мањачи, сазнао случајно.

"Неки наши људи су ми инкогнито доставили податак да се преговара о организовању велике НАТО вјежбе у Бањалуци, са циљевима на Мањачи, гдје ће бити употријебљени А10 авиони који искључиво користе муницију са осиромашеним уранијумом. Послао сам одмах писмо Иванићу /Младену/, а он је одговорио да ништа не зна о томе", каже Додик.

Предсједник Републике Српске рекао је да се неколико дана након преписке са српским чланом Предсједништва БиХ Младеном Иванићем у Бањалуци појавила група из Оружаних снага БиХ, међу којима је било и Срба, која је причала о логистици за НАТО вјежбу која је планирана за мај 2019. године.

"Рекао сам Иванићу да имам записник о њиховом боравку у Бањалуци, али он је поново рекао - жНисам упознат са тимж. Па како није?! Ко ће радити његов посао, ако га он не извршава?", пита Додик.

Он је потврдио да је један српски генерал у Оружаним снагама БиХ, којег је Иванић у међувремену унаприједио, заговарао одржавање НАТО вјежбе на Мањачи.

"Он је то заговарао, а и даље настављају ту причу. Не могу да вјерујем да постоје људи који живе у Бањалуци, међу којима је и Иванић, који могу да подрже вјежбу. Када су затражили од Американаца да потврде да неће бити кориштени меци са осиромашеним уранијумом, они су рекли - неће, али како ми да у то повјерујемо? Људи немају повјерења", навео је Додик.

Он је додао да су политички представници Српске у Сарајеву свјесни да након предстојећих избора неће тамо сједити, те да желе на друге да пренесу одговорност за организовање НАТО вјежбе.

Предсједник Српске рекао је да све што раде представници Српске у институцијама БиХ говори да су опредијељени за евроатлантске интеграције и улазак у НАТО, иако они говоре да нису.

"Упркос чињеници да је Република Српска донијела одлуку о војној неутралности, ти исти из Српске који су добили политички капацитет Републике да је тамо представљају, разговарају о активирању Акционог плана за чланство у НАТО /МАП/ и даљем путу према ЕУ", навео је Додик.

Он сматра да је српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић требало да каже да је Народна скупштина Републике Српске одлучила о војној неутралности.

Говорећи о измјенама Изборног закона БиХ, Додик је навео да је ријеч о превари и покушају да измјенама Изборног закона буду проглашени нефер и непоштени избори.

"СНСД то неће подржати, јер сматрамо да је то спекулација, те да се то не може обезбиједити у овом времену. Мора се сјести и видјети како да се измијени суштински Изборни закон и да се обезбиједи његова транспарентност", рекао је Додик.

Представници у институцијама БиХ угрожавају аутономију Српске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да највећу опасност за Српску представља актуелна гарнитура српских представника у заједничким институцијама БиХ због којих је створена катастрофална ситуација и приступ аутономији и правима Републике Српске.
Додик је рекао да је до доласка у заједничке институције ове гарнитуре из Републике Српске, предвођене почасним предсједником ПДП-а Младеном Иванићем и политичарима из СДС-а, став политичких представника на нивоу БиХ био јединствен без обзира на то из које су политичке партије.

Према његовим ријечима, формалан и уредан приступ изградњи и начину живота у БиХ јесте тај да су ентитети субјекти државности и база за све политике, а заједнички ниво БиХ само оно што треба да буде усаглашено и што је од интереса два ентитета и три народа.

"Сада није тако. Иванић и ови окрећу приступ. Они тврде да не треба да разговарају, да су нека виша сила. Они кажу - жНе, ми смо заједнички ниво горе, ми смо надређени Републици Српској, оно што ми пропишемо мора тако да будеж", рекао је вечерас за РТРС Додик, који је и лидер СНСД-а.

Он је рекао и да људи из Српске у заједничким институцијама налазе за сходно да прозивају Републику Српску за паравојне формације које не постоје и покушавају да криминализују све у Српској.

"Два мјесеца причају, а нису могли да нађу ниједног човјека организованог у било каквој паравојној формацији у Републици Српској. Република Српска нема потребу за паравојним формацијама. Република Српска има полицију. Након 25 година први пут смо наручили адекватне пушке за полицајце. Ми овдје смо доживјели терористички напад, полицајци морају да имају адекватно оружје. Не радимо ништа друго, осим онога што је у Европи сасвим нормално, а нападнути смо као да се припремамо да нападнемо НАТО. Невјероватно!", каже Додик.

Он је нагласио да БиХ не може да се изгради на насиљу, већ на бази компромиса, те истакао да су баланс успостављен Дејтонским мировним споразумом странци нарушили.

"Република Српска није имала никакве користи од БиХ. Све ове 23 године Република Српска је шиканирана и борила се за нешто што је већ имала и добила у Дејтонском мировном споразуму и у Уставу", рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана