Додик: Српска је држава, Срби слободарски народ

Срна фото: А.Чавић
Додик: Српска је држава, Срби слободарски народ

Бањалука - Лидер СНСД-а Милорад Додик поручио је данас у Бањалуци да је Република Српска држава, Срби слободарски народ, а СНСД побједничка партија.

"СНСД је вратио достојанство Републици Српској и српском народу. Тражим од свих да се Република Српска слави као држава, да будемо припадници својих народа, да се уважавамо, спријечимо странце да нам намећу своју вољу", рекао је Додик на свечаној академији поводом 20 година од оснивања и рада СНСД-а.


Он је напоменуо да су СНСД и Република Српска опредијељени за мир.

Додик је истакао да је СНСД, односно Република Српска, близу одлуке да одбаци правосуђе БиХ које крши Устав, Дејтонски мировни споразум и отима права Републике Српске.

"Уставни суд БиХ са три странца и два Бошњака узима права Републици Српској. Кажу данас да немамо права Републике Српске, а сутра ће нам покушати одузети назив Република Српска. То нећемо дозволити, а наш главни циљ је борба против наметања политичког Сарајева", рекао је Додик.

Он је подсјетио да је политика СНСД-а заснована на поштивању Дејтонског мировног споразума, оцијенивши да "у БиХ живи сурогат који се зове правда".

"БиХ није успјела да буде држава, јер све што се овдје градило било је на бази насиља. Нећемо подржати став у којем ће Суд и Тужилаштво БиХ доносити одлуке против Републике Српске и српског народа", додао је Додик.

Он је подсјетио да Суд БиХ не може одлучивати о имовини Републике Српске, те да у Дејтонском мировном споразуму нигдје не пише да она припада БиХ.

Додик је нагласио да је СНСД данас моћна политичка партија која истиче уставну позицију Републике Српске и њену снагу.

"Република Српска је под руководством СНСД-а и коалиционих партија успјела да постане стабилна, сигурна и просперитетна, за разлику од периода када су власт чинили СДС и ПДП", сматра Додик.

Он је оцијенио да су финансије Републике Српске, али и остали сектори, данас снажни и стабилни.

"Нисмо изгубили континуитет стабилности јер су данас плате у Републици Српској дупло више него 2006. године када је СНСД дошао на власт", рекао је Додик.

Он је поновио да се СНСД у протеклом периоду успио супротставити покушају наметања реформи у БиХ, међу којима и полиције, чији је циљ био слабљење Републике Српске.

"Од 2006. године СНСД је Републику Српску вратио на пут достојанства, просперитета и уважавања, упркос томе што су високи представници кршили међународни уговор у БиХ", рекао је Додик.

Лидер СНСД-а каже да ова политичка партија поштује своје противнике, да никад не одустаје од циљева, што је чини моћном.

"Циљ сваке политичке партије јесте освајање власти да би могле бити реализоване све зацртане идеје. Свих ових година тешко је било бити власт, али смо то радили у име народа", рекао је Додик.

Он је оцијенио да је пут СНСД-а пут успјеха, те да је ова политичка партија истрајна у ставу и борби за Републику Српску.

"СНСД је успио да Републици Српској обезбиједи политички предзнак у турбулентним политичким годинама. Тада смо као политичка партија почињали у неосвјетљеним просторијама, нудећи нову визију, а данас смо моћна организација", рекао је Додик.

Он је захвалио свим члановима СНСД-а који су допринијели развоју Републике Српске и ове политичке партије.

"СНСД има свијетлу будућност и тек ћемо показати колико смо јаки", рекао је Додик.

На свечаној академији уручене су златне значке заслужним члановима СНСД-а, а постхумно су их добили Милан Јелић и Ненад Баштинац.

Уручене су и захвалнице и повеље члановима који су допринијели развоју СНСД-а. На свечаној академији приказан је и филм о развоју ове партије у посљедњих 20 година.

Честитке СНСД-у поводом 20 година рада упутили су предсједник Јединствене Русије Дмитриј Медведев и из Комунистичке партије Кине.

Обраћањем Додика окончана је свечана академија поводом 20 година рада СНСД-а, којој су присуствовали руководство странке, предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић и предсједник Демократског народног савеза Марко Павић.

Свечаној академији присуствовали су и амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов, амбасадор Кине у БиХ Чен Бо, предсједник Академије наука и умјетности Српске Рајко Кузмановић, те бројне личности из јавног и политичког живота Српске.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана