Додик: Српска испуњава обавезе на путу ка ЕУ, потребно примјењивати механизам координације

Срна
Додик: Српска испуњава обавезе на путу ка ЕУ, потребно примјењивати механизам координације

Лакташи - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Српска испуњава обавезе на путу БиХ ка ЕУ, али да БиХ не успијева да добије кандидатски статус због неспособних структура на нивоу БиХ, разних мешетара, међународних представника и избјегавања примјене механизма координације.

Додик истиче да је Српска и овај пут испунила преузете обавезе према ЕУ, али да ни ЕУ није безазлена.


"Сјећате се да су подржали онај попис становништва мислећи, олако, да ће то постати званична цифра. ЕУ је крива што је дозволила да се тај спекулативни податак појављује, и када га треба ставити у упитник, онда се морају стављати двије, три различите цифре, што нема нигдје", наводи Додик.

Он наглашава да у БиХ, између два ентитета и три народа, мора постојати политика чистог рачуна.

"БиХ је изведеница и по Уставу је састављена од два ентитета и три народа. БиХ је државна заједница и ингеренције државе имају ентитети који морају бити способни да одговарају на упитник Европске комисије. Сваки други приступ је погрешан, можда је живио насиљем високих представника, али сада то тако неће. Мора се поштивати Устав", рекао је Додик новинарима у мјесту Друговићи код Лакташа.

Он истиче да ће прозвати сваког функционера међународне заједнице у БиХ ако не поштује Устав, јер су овим довели БиХ у ћорсокак.

Додик наводи да жели да БиХ добије статус кандидата за чланство у ЕУ, али да то није могуће и због тога што је ниво БиХ неспособна структура која повећава број запослених, којих је сада 23.000.

"Зашто то не успијевамо? Па, због разних мешетара, међународних представника, неспособних структура на нивоу БиХ, различитог поимања структура власти на нивоу БиХ, умјесто да се примјењује механизам координације. Они упорно траже неке друге моделе да би изиграли Српску, али им јасно кажем да то неће моћи", закључује Додик.

Власт у БиХ поново није успјела на вријеме да изврши преузете обавезе с циљем напредовања на путу ка ЕУ, јер је истекао рок од три мјесеца који су надлежни добили од Европске комисије да одговори на додатна питања из упитника за припрему мишљења о захтјеву за чланство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана