Додик: Српска функционише без застоја

Срна
Додик: Српска функционише без застоја

Требиње - Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је да Република Српска функционише без застоја и да редовно измирује све своје обавезе, редовно се исплаћују плате и пензије, као и обавезе доспјеле по основу иностраних кредита.

Додик је изјавио новинарима у Требињу да се у Републици Српској повећавају приходи од индиректних и директних пореза и да Република Српска има повећање бруто домаћег производа за овај период године од два и по одсто, што је у регионалном смислу највећи проценат.

"Овдје се одржава стално нека представа да је опште црнило и општа пропаст, што није тачно", рекао је Додик и истакао да има проблема и потребе за запошљавањем, али да се укупан живот у Републици Српској одвија несметано.

Додик је нагласио да се у Српској ове године смањио број незапослених, те да се "значајан број оних којима не треба посао пријављује на евиденцију, раде на црно, а држава им плаћа здравствено осигурање".

"Из тог разлога стварни број оних који траже посао је мањи него што евиденције говоре, а и многи бирају посао", ракао је Додик, истичући да текстилна индустрија у Приједору тражи 400 нових радника, али да се нико не пријављује.

Додик је рекао да у Републици Српској онај ко жели да ради има посла, а они који желе да се једино запосле у енергетском сектору и Телекому "вјечито ће остати да чекају ту немогућу шансу".

 

Циљ посебне сједнице скупштине - заштита државних интереса

 

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је циљ посебне сједнице Народне скупштине о раду представника Српске у институцијама БиХ заштита виталних, националних и државних интереса Српске.
"Овакво масовно кршење права Републике Српске у погледу заступања заједничких институција које су чинили представници Савеза за промјене није забиљежено у ранијем периоду", рекао је Додик новинарима у Требињу.

Он је истакао да је једино мјесто на коме о томе треба да се расправља Народна скупштина Републике Српске.

Предсједник Републике Српске истакао је да је циљ да се без галаме предоче неке чињенице."Ми не можемо дневно да стигнемо да напишемо информација колико они направе проблема. Заступају интересе Републике Српске кроз комисије у којима нема представника Српске, које се баве израдом неких нових нацрта закона и много чега другог", рекао је Додик.

Он је навео да "онда према пракси, која је овдје заживјела, рехабилитована и оживљена међународна заједница, захваљујући прије свега СДС-у, жлегнеж иза тих приједлога и намеће одређене ствари, које су као наводно договорено на нивоу заједничке комисије".

"Све то говори да Република Српска нема комодитет да се препусти таквом авантуристичком дјеловању те ненавођене групе представника из Српске окупљених око СДС-а", истакао је Додик.

На питање да прокоментарише све гласније позиве ХДЗ-а БиХ да СНСД уђе Савјет министара БиХ, Додик, који је и лидер СНСД-а, рекао је да је то разумљиво и логично јер ХДЗ БиХ штити интерес хрватског народа и не жели централизовану БиХ.

"СНСД и ХДЗ БиХ имају одређено партнерство и показало се да је ХДЗ веома досљедан у смислу своје полазне концепције, а то је да они који су добили власт у ентитетима треба да се одразе и на заједничком нивоу", рекао је Додик.

Он је истакао да у случају Републике Српске није тако и да је зато очигледно што има све већих проблема.

"Један од тих проблема је и чињеница да су представници СДС-а у Савјету министара жпропустилиж Нацрт уговора између БиХ и Исламске вјерске заједнице, који апсолутно не одражава оно што је интерес и што омогућава једнака права вјерника у БиХ", нагласио је Додик.

Он је додао да због тога Савјет министара, као такав, не може да има подршку готово пола БиХ, односно и Републике Српске.

"Они који сједе у заједничким органима, а њихове партије су из Републике Српске, не представљају Српску и то све више доказују", оцијенио је Додик.

Према његовим ријечима, ХДЗ БиХ, као партија штити интересе Хрвата и апсолутно јој одговарају партенери који би у власти у БиХ на реалан начин поставили односе између Срба, Хрвата и Бошњака.

"СДА има идеалистички приступ у смислу својих идеја око БиХ, све више централизоване, али сви идеализми су и утопије, тако да се њихова политичка активност може третирати на тај начин", рекао је Додик.

Додик је напоменуо да је СНСД раније био у заједничким институцијама са СДА на партнерском односу зато што, како је рекао, "нико никога није бирао".

"Ми смо представљали Републику Српску, а они Бошњаке у Федерацији БиХ, као и хрватски представници Хрвате. Сада су добили представнике који им одговарају, па је разумљиво што се СДА тако огорчено бори за останак СДС-а и тог неког Савеза за промјене које доказује и показује своје антисрпско дјеловање на нивоу БиХ", рекао је Додик.

 

Централна банка да остане институција два ентитета

 

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је Централна банка БиХ формирана као заједничка инстутуција два ентитета и да би таква требало и да остане.
"О њеној надлежности не могу да одлучују заједничке институције, већ ентитети, али када имате представнике какви су ови наводно наши, онда можете свашта да очекујете", рекао је Додик новинарима у Требињу.

Поводом информације да је Управни одбор Централне банке БиХ расправљао о захтјеву Предсједништва БиХ да се вишкови резерви пренесу у такозвани инвестициони фонд, чиме би ентитети остали без 500 милиона КМ који би били преусмјерени за финансирање институција БиХ, Додик је рекао да је то стара идеја СДА.

"Дакле, ријеч је о вишковима који се једино могу употријебити за додатну емисију КМ и њихово стављање у промет на простору цијеле БиХ. Они не могу да се употријебе за формирање било каквог заједничког фонда и тога нема ни у Уставу", рекао је Додик.

Он је истакао да постоје људи који све то игноришу, док Бошњаци, сходно ранијој пракси, сматрају да се једном донесена одлука не може мијењати.

"Зато је то све опасно. Ово је први пут да је неки орган Централне банке БиХ од када она постоји одржао тајно сједницу. Зашто тајну? Да би сакрили све своје радње око Централне банке. Каква инвестициона банка на нивоу БиХ? То не долази у обзир! То није ингеренција БиХ. Они стално пласирају у јавности неистине и то је познато", рекао је Додик.

Он истакао да у "овој општој галами они провлаче капиталне губитке за Републику Српску", али и истакао да ће вријеме показати ко шта ради сада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана