Dodik: Srpska će zaštititi svoju imovinu u Hrvatskoj

Dodik: Srpska će zaštititi svoju imovinu u Hrvatskoj 13.11.2018 17:19 | Srna

Banjaluka - Republika Srpska preduzeće sve aktivnosti na zaštiti svoje imovine u Hrvatskoj, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Na pitanje da prokomentariše informaciju da je Hrvatska počela primjenu izmjena i dopuna Zakona o upravljanju državnom imovinom, koji je hrvatski Sabor usvojio u maju, a koji resornom ministarstvu omogućava da upravlja nekretninama i da stavlja u funkciju i nekretnine za koje nisu riješeni imovinsko pravni odnosi, Dodik je rekao da je Hrvatska u obavezi da provede sporazum koje su bivše republike SFRJ postigle, a koji kaže da svim građanima i pravnim subjektima moraju biti vraćena prava koja su imali na dan 31. decembra 1990. godine.

"Svi ugovori sklopljeni pod pritiscima i prijetnjama moraju biti proglašeni ništavnim. Raspolaganje tuđom imovinom, što namjerava da uradi Hrvatska, samo bi bespotrebno zakomplikovalo odnose u regionu", istakao je predsjednik Srpske.

Ministarstvo državne imovine Hrvatske objavilo je prije tri dana javni poziv kojim daje u zakup odmarališta i druge nekretnina na Jadranu.

Na spisku je 15 nekretnina, odmarališta i pratećih objekata na primorju Hrvatske, čiji su vlasnici preduzeća iz Srbije i BiH, a u zakup se daju na 30 godina.

I prije nego što je usvojen u Saboru, ovaj zakon je izazvao veliko nezadovoljstvo u Srbiji i BiH jer to u praksi znači da državnu imovinu pravnih lica iz drugih republika bivše SFRJ, Hrvatska može dati na upravljanje trećim osobama na rok od 30 godina.



© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica