Додик: Српска ће заштитити своју имовину у Хрватској

Додик: Српска ће заштитити своју имовину у Хрватској 13.11.2018 17:19 | Срна

Бањалука - Република Српска предузеће све активности на заштити своје имовине у Хрватској, изјавио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

На питање да прокоментарише информацију да је Хрватска почела примјену измјена и допуна Закона о управљању државном имовином, који је хрватски Сабор усвојио у мају, а који ресорном министарству омогућава да управља некретнинама и да ставља у функцију и некретнине за које нису ријешени имовинско правни односи, Додик је рекао да је Хрватска у обавези да проведе споразум које су бивше републике СФРЈ постигле, а који каже да свим грађанима и правним субјектима морају бити враћена права која су имали на дан 31. децембра 1990. године.

"Сви уговори склопљени под притисцима и пријетњама морају бити проглашени ништавним. Располагање туђом имовином, што намјерава да уради Хрватска, само би беспотребно закомпликовало односе у региону", истакао је предсједник Српске.

Министарство државне имовине Хрватске објавило је прије три дана јавни позив којим даје у закуп одмаралишта и друге некретнина на Јадрану.

На списку је 15 некретнина, одмаралишта и пратећих објеката на приморју Хрватске, чији су власници предузећа из Србије и БиХ, а у закуп се дају на 30 година.

И прије него што је усвојен у Сабору, овај закон је изазвао велико незадовољство у Србији и БиХ јер то у пракси значи да државну имовину правних лица из других република бивше СФРЈ, Хрватска може дати на управљање трећим особама на рок од 30 година.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица