Додик: Српска ће наставити са референдумима упркос пријетњама

Срна
Додик: Српска ће наставити са референдумима упркос пријетњама

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да је нормално да Српска и убудуће организује референдуме, те да се о томе неће питати високи представник у БиХ Валентин Инцко.

Додик је истакао да Инцко ни случајно не говори у име цијеле међународне заједнице и да су све његове изјаве посљедица жеље да сачува позицију и мјесечну плату од чак 25.000 евра.


"Нити он говори у име међународне заједнице, нити представља војну силу Запада. Што би рекао наш народ, он пријети празном пушком", рекао је Додик за београдски дневни лист "Информер".

Предсједник Српске је нагласио да су лидер СДА Бакир Изетбеговић и Инцко "заједничка прича", те да желе да униште Републику Српску.

"Инцкова позиција је јасна. Његова плата од 25.000 евра директно зависи само од добрих односа са муслиманима у Сарајеву. Зато се и обрушава на Српску, јер је то јако пријемчиво за Сарајево. Истина је, међутим, да је Инцко потпуно периферни политички фактор који је ту само да би лутао", оцијенио је Додик.

Он је нагласио да Инцкова мржња извире из сваке његове ријечи, те да високи представник покушава да страшним лажима сачува позицију и придобије симпатије Сарајева.

"Инцко, као и сви други високи представници, јесу крупни међународни криминалци који су кршили и крше међународно право напакованим системом који важи само за Републику Српску! Умјесто да тумачи Дејтон, што му је посао, он га злоупотребљава. Упркос томе, ми идемо својим путем а он је јачање институционалне снаге Српске", поручио је Додик.

Он је истакао да "сецесија овдје није на дневном реду, већ кршење Дејтона".

"Сви високи представници су масовно у својим мандатима кршили тај мировни споразум. Они су дужни да извјештај подносе Србији, Републици Српској, БиХ и Хрватској, али је онда вјештачки створена прича да се извјештаји подносе Савјету безбједности. А, суштина је да се све свело на то да Инцко служи муслиманској политици", рекао је Додик.

На питање да ли се плаши санкција које најављује Инцко, Додик каже да се не плаши и да је ријеч о хипотетичким причама.

"Какве санкције, какви бакрачи?! Нема он те информације, само се прави важан! Ми смо прије осам година рекли да нећемо поштовати ниједну његову одлуку. И он је за нас још тад престао да одлучује", закључио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана