Додик: Српска ће и даље стимулисати производњу млијека

Срна
Додик: Српска ће и даље стимулисати производњу млијека

Градишка - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је вечерас у Градишци да ће Српска и даље стимулисати производњу млијека јер сматра да је та грана пољопривредне производње веома значајна.

Додик је рекао да је разговарао са педставницима удружења мљекара из Србије, Хрватске и Федерације БиХ и да су они потврдили да су у Српској најбољи стимуланси за овај вид пољопривредне производње.


"Остаћемо на тој политици и у наредном периоду јер сматрамо да је производња млијека веома важна", рекао је Додик, који је са министрима пољопривреде Републике Српске и Србије Стевом Мирјанићем и Браниславом Недимовићем у Градишци присуствовао свечаној вечери након првог дана дводневног савјетовања мљекара Републике Српске.

Додик је истакао да је отвореност граница БиХ велики проблем за пољопривреду и да када је из Српске на то указивано, министар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић тврдио да то није тако.

"Успјели смо да анимирамо савезног министра пољопривреде Њемачке, који је дошао да разговара са нама, а онда ниво БиХ, захваљујући Шаровићу и другима, није реаговао да добијемо надокнаду за штету коју смо имали због потписивања Споразума о стабилизацији и придруживању", нагласио је Додик.

Он је додао да је за пољопривреду Српске најважнији партнер Србија, и да два ресорна министарства добро сарађују.

Додик је рекао да се Српска одговорно односила према пољопривредницима и почетком марта исплатила све подстицаје за прошлу годину, а са педставницима пољопривредних удужења договорила нови и виши ниво подстицаја за ову годину.

Он је подсјетио да су на састанку у Бањалуци сви представници удружења били задовољни и да ће разговарати са онима који су покушали да направе другачију атмосферу из "неког квазиполитичког разлога".

"Састаћемо се поново да оно што је било прошли пут на састанку потврдимо кроз правилних који ћемо дефинитивно донијети", рекао је Додик и захвалио свим пољоприведницима који су у протеклом времену имали разумијевања за тешку ситуацију у којој је била Република Српска.

Министар пољопривреде, шумарства и водоприврде Србије Бранислав Недимовић нагласио је да Србија и Српска имају готово исту врсту производње и исте проблеме у пољопривреди.

"Стално имамо наше људе који долазе у Бањалуку и помажу Министарству пољопривреде Републике Српске да примени оно што смо ми урадили", рекао је Недимовић.

Он је нагласио да Србија има развијено мљекарство, које је успјела да заштити када је због санкција између ЕУ и Русије дошло до вишка млијека у Европи.

Недимовић је рекао да су подстицаји за мљекарство у Србији око 550 евра по грлу на годишњем нивоу и да је то приближно висини подстицаја у Републици Српској.

Свечаној вечери у оквиру савјетовања мљекара Српске у Градишци присуствовали су и директор Агенције за аграрна плаћања Српске Саво Минић, начелник општине Градишка Зоран Аџић, педставници удружења произвођача млијека из Србије, Хрватске и Федерације БиХ, као и бројни произвођачи из Српске.

Савјетовање које организје Удржење мљекара Српске сутра ће бити настављено предавањима од 8.30 до 13.00 часова, а предавања су данас одржали еминентни стручњаци и професори из САД, Чешке, Србије, Хрватске и Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана