Додик: Србија постала значајан међународни и регионални фактор

Срна
Додик: Србија постала значајан међународни и регионални фактор

Београд - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је вечерас да је током мандата премијера Србије Александра Вучића промијењено лице Србије, која је постала значајан међународни и регионални фактор.

Додик је оцијенио да је ситуација на Балкану сложена, јер је регион навикнут на дестабилизовану Србију, која није јака и снажна.


"Србија је сада постала значајан међународни и регионални фактор. Промијењено је њено лице и видим на који начин се према њој опходе. Када изузмете сва историјска неслагања, видјећете да је Сарајево навикнуто да има приотитет и без обзира шта урадило, увијек је било подржано", рекао је Додик на Телевизији "Хепи", гдје је вечерас гостовао са премијером Србије Александром Вучићем.

Он је додао да међународна заједница сада другачије посматра Србију и званични Београд.

"Сада и странци морају мало да воде рачуна када нешто покушавају да учине. То је учинило нервозним /бошњачког члана Предсједништва БиХ/ Бакира Изетбеговића у покушајима да направи неколико глупости, које је учинио", рекао је Додик.

На питање да ли зна да међународна заједница притиска Вучића да га ухапси и жртвује за ЕУ, Додик је рекао да претпоставља да има таквих притисака и да их је било и прије.

"Међутим, ја у Републици Српској радим свој посао, који је сложен и изазован. Република Српска је дио БиХ, али са значајним државним овлашћењима. Има све претпоставке да је држава, има територију, народ, извршну власт и све функционише", рекао је Додик.

Предсједник Српске је навео да постоје и неки други који мисле да је Република Српска била само "екцес", да треба полако да се угаси и да све пређе на ниво БиХ, додајући да се он томе супротставља и да због тога некима у међународној заједници није по вољи.

Додик каже да од њега нико није тражио "неко одређено понашање" од када је Александар Вучић премијер Србије, као што је то био случај док је предсједник Србије био Борис Тадић.

Он је навео да му је из кабинета некадашњег предсједника Србије Бориса Тадића стигао изасланик да му каже како треба да се понаша.

"Мој одговор на то је био - имаш десет минута да одеш до Градишке... Не можете данас бити лидер у Републици Српској или Србији, а да нема некаквих притисака", рекао је Додик, наводећи да је њему тешко пријетити и да то не дозвољава.

Додик је истакао да сви знају да странци вјерују у то да је најбоље да се Република Српска и Србија заваде и да онда могу да мешетаре.

Он је навео да са Вучићем разговара о разим питањима и да је било тренутака када нису били сагаласни, али да су увијек знали шта један и други мисле.

Он је истакао да се у Сребреници када је нападнут Вучић показало једно сасвим друго лице БиХ, која није за све ово вријеме успјела да процесуира један очигледан покушај убиства.

"Код Бошњака у БиХ постоји једна организована структура која не дозвољава да се то процесуира", рекао је Додик.

Што се тиче покушаја дестабилизације Балкана, Додик је рекао да се неки странци вјежбају на БиХ.

"Ми за њих уоште нисмо важни. Вјежбају се за неке озбиљије ситуације као што је Сирија. Многи који су били у Сарајеву у минорним мисијама касније су отишли на Косово, а сад ко зна гдје. То су пси рата, они траже људе који хоће да буду поданици, а не који ће да креирају ситуацију", рекао је Додик.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана