Dodik: Srbija da ima i poslanike iz RS

Danas, RTRS
Dodik: Srbija da ima i poslanike iz RS

Banjaluka, Beograd - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da bi bilo dobro da se u parlamentu Republike Srbije nađu i predstavnici Srba koji žive van matice.

Dodik je nedavno dobio pasoš Srbije, a u intervju za beogradski list “Danas” podsjeća da je tražio trajnu liberalizaciju dodjele pasoša Srbije, jer Srbi u RS žele državljanstvo Srbije. On kaže da je zahvalan premijeru Srbije Aleksandru Vučiću što je omogućio ubrzanje procedure, ali misli da treba da bude još brža.

"Mislim da svaki Srbin treba da dobije državljanstvo Srbije, da pokažemo privrženost zemlji matici koju smatramo domovinom", kaže Dodik i dodaje da uvijek "osjeća muku kad putuje s pasošem BiH".

"Kad odem negdje s pasošem BiH, uvijek me čudno gledaju. Jednom sam išao u SAD preko Holandije gdje su me na aerodromu pretresali. Kad sam im rekao da idem na sastanak u Stejt department, postao sam im još sumnjiviji. Let je kasnio 45 minuta", navodi on.

Osvrćući se na to da mu državljanstvo Srbije daje mogućnost da učestvujete na izborima u Srbiji, da bira i da bude biran, Dodik ističe da je primarno državnjanin RS, ali da ne vidi razlog da Srbija ne postupi kao neke druge zemlje, poput Hrvatske, koja u Saboru ima kvotu poslanika za hrvatske zajednice van matice.

"Kad su izbori u Hrvatskoj, u Banjaluci vidite bilborde sa kandidatima za predsjednika. Znam Hrvaticu iz Banjaluke koja tu živi, a izabrana je u hrvatski Sabor. Da ne pominjem Mađare. Ne vidim zašto Srbija ne bi krenula u promjenu izbornog zakonodavstva, da omogući kvote. Koliko god nas da izađe na glasanje, za RS bi kvota mogla da bude četiri-pet poslanika, dva-tri za Crnu Goru, po jedan za Makedoniju, Zapadnu Evropu... To bi bila dobra poruka rukovodstva Srbije. Pošto se u Srbiji razgovara o promjeni Ustava, moglo bi da se razmišlja i u tom pravcu", smatra Dodik.

Predsjednik RS ne vjeruje da će istraga za ratne zločine nad kosovskim Srbima koju predvodi Klint Viljamson rezultirati podizanjem optužnice protiv Hašima Tačija - zbog toga što, prema njegovom mišljenju, do sada nije bilo dovoljno angažovanja i zbog protoka vremena.

Dodik ističe da je jedina novost u Vilijamsonovom izvještaju predstavljenom u ponedjeljak "priznanje sa tako visokog mjesta da postoje osnovane sumnje da je bilo trgovine organima" kosovskih Srba.

"Očigledno da ima dokaza i da ih je bilo. I Dik Marti je dokaze imao, ali je bio sprečen da sprovede istragu, imala ih je i Karla del Ponte. Mnogim Srbima se sudilo na osnovu kolektivne odgovornosti. Osuđena je Biljana Plavšić, koja nije imala nikakve veze sa zločinima, ali je bila rukovodilac. A sada (u slučaju OVK) treba da se zgrnu ogromni dokazi", primjećuje on.

Dodik ocijenjuje da će Zapad sve više nastojati da omekša srpsku stranu, da bi u jednom, najtežem momentu, za punopravno članstvo u EU zatražio priznanje Kosova.

"Neće dati članstvo bez obzira na reforme koje Srbija pokazuje. Mislim da je i akterima u Srbiji jasno da će to biti traženo bez obzira na to što Kosovo nije priznala cijela EU i što sama krši svoje principe. Kako objasniti da EU radi na sporazumu o Stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom, a pet zemalja EU nije priznalo Kosovo? Igre velikih su jasne. Ponekad meni nije jasno šta im je toliki interes... Danas sam osjetio muku u stomaku kad sam čitao kako Šreder kaže da se kaje što je 1999. podržao bombardovanje", kaže on.

Predsjednik RS, s druge strane, ocjenjuje da je EU heterogena kada je riječ o Rusiji i eventualnim pritiscima na Srbiju u vezi sa odnosima sa Moskvom.

"Rusija ima pravo na odbranu svojih nacionalnih interesa. Ako su Francuzi mogli na nekim dalekim destinacijama, u Libiji na primjer, da brane svoje interese, zašto Rusija da ne brani svoj narod kojeg je nekoliko desetina miliona tamo? U svakom slučaju, želi se postaviti izazov Srbiji. Mislim da njenom rukovodstvu nije nimalo lako. Licemerje nekih važnih ambasadora koji traže priznanje Ukrajine sa Krimom, a Kosovo je eklatantan primjer drugačije politike, govori o dvoličnosti velikih sila. Uvjeren sam da Srbija neće Rusiji uvesti bilo kakve sankcije i prikloniti se Zapadu. Kriza u Ukrajini će proći, a sankcije Srbije u Rusiji ne bi bile zaboravljene. Za Srbiju bi bio luksuz da uvede sankcije prijateljskoj zemlji kakva je Rusija", smatra Dodik.

Kada je riječ o konfliktu u pojasu Gaze, poznato je da RS ima razvijene odnose sa Izraelom, te Dodik ne krije da je prvi rekao da "Izrael ima pravo da se brani, da se odupre terorističkim napadima".

"Bio sam prvi ko je to izgovorio, kasnije smo mogli da čujemo Obamu, Merkelovu i druge lidere koji su upotrebili istu frazu... Naravno, saosjećam i pogađaju me scene stradanja na obije strane. Govorio sam da mir treba postići što prije. Izrael s nama razvija vrlo prijateljske odnose. RS i Izrael su u sličnom okruženju. Mi sa okruženjem iz Sarajeva imamo gotovo identičan problem, naravno nema raketa i sukoba, to je prošlost. Homogenizacija muslimanskog življa se dešava. Izetbegovićeva izjava da muslimani moraju da budu jaki pa će ih uvažavati poruka je i za nas. Izrael nam je saveznik i prijatelj koji nas uvažava", poručuje Dodik.

Vlada se pokazala sposobnom da reaguje u kriznim situacijama

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da se vladajuća struktura u Srpskoj pokazala odgovornom i sposobnom da reaguje na situacije kao što su bile poplave u maju.
On je najavio da će biti obnovljene sve škole kako bi prihvatile djecu da bi školska godina mogla početi na vrijeme, ili eventualno sa zakašnjenjem od sedmicu ili dvije.

"U septembru će svi biti u svojim školskim klupama u obnovljenim školama koje su bile poplavljene. Vrtići, domovi zdravlja će funkcionisati", rekao je Dodik večeras za Radio-televiziju Republike Srpske.

Ističući da je ponosan na ono što su uradili premijer Srpske Željka Cvijanović i ministri, Dodik je naglasio da je nemoguće da neko sa strane ne vidi koji je posao urađen na sanaciji.

"Niko ne može reći da vlast Srpske nije reagovala i pomogla ljudima. Davanje vaučera od 5.000 KM je najveći iznos koji neko daje na ovim prostorima. Srbija daje manje, Federacija BiH gotovo ništa nije dala, a koliko vidim u Maglaju već imaju proteste", naveo je predsjednik Dodik.

Predsjednik Srpske je podsjetio da, osim vaučera, ide i kompletna sanacija svih javnih institucija.

Dodik je istakao da ostaje jedan čitav paket i segment za privredu i pomoć privredi, a o čemu se dogovaralo sa bankama i da se sada očekuje da će se "prepakovati" određene stvari u vezi sa finansijskim potencijalima Srpske za snažniju pomoć privredi da oživi na prostorima pogođenim poplavama.

Predsjednik Republike Srpske je naveo da je svijet primijetio obim tog stradanja i poplava i reagovao na jedan način, mada nije bio korektan, podsjećajući da je bila zakazana donatorska konferencija a dati su krediti.

"Kada povučete kredite za obnovu onda će se naći neko iz opozicije ko će reći žvi se stalno nešto zadužujetež, a oni nemaju nikakvo drugo rješenje", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, ta elementarana nepogoda traje i dalje, navodeći da je i ovih dana nestabilno vrijeme koje izaziva u Kostajnici problem poplavljenim domaćinstvima, ističući da društvo mora da razvije sistem i organizaciju koja će brzo reagovati na sve to.

Dodik: Očekujem poštene i fer izbore

Gostujući u Dnevniku RTRS Predsjednik RS Milorad Dodik je, između ostalog, rekao da je Republici Srpskoj trebao fer dogovor koji je SNSD pokušao da napravi sa SDS-om na nivou BiH, ali to nije uspjelo.

"Sada sam pomalo tužan što to nije uspjelo", kaže Dodik i dodaje: "Imali bismo relaksiranu situaciju u Republici Srpskoj, a vidimo šta se dešava u Federaciji BiH"

On kaže da je vidljivo da opozicija ima mnogo problema, počev od kandidature Ivanića do međusobnih odnosa unutar te koalicije.

"Imao sam priliku da čujem i to da smo mi pripremali hadži Jovana Mitrovića za njegova istupanja, što, naravno nije tačno", kaže Dodik.

"Očekujem da će rezultati izbora biti priznati na osnovu podataka koje iznese CIK, jer se već sada može čuti kako će, navodno, biti izborne krađe. To je zapravo alibi opoziciji da pobija rezultate izbora", ocjenjuje Dodik.

On kaže da je najbolja poruka koju Republika Srpska može poslati da se izbori održe u poštenoj i fer atmosferi i da se rezulatati što prije implementiraju.

Nijedan dogovor ne može biti ispoštovan

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da neimenovanje direktora Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/ govori o tome da na nivou BiH ne može biti održan nijedan dogovor.
On je podsjetio da je prilikom formiranja Savjeta ministara BiH dogovoreno da direktor RAK-a bude iz reda srpskog naroda, što je trebalo da nadomjesti činjenicu da Federacija BiH ima četiri ministra, te dodao da je za izbor direktora RAK-a provedena sva potrebna procedura.

"Očigledno da je Savjet RAK-a predložio Srđana Rajčevića i očigledno je da nema nijednog nedostatka procedure. Očigledno je i da, prije svega, Bošnjaci imaju neki drugi princip ili neke druge tenzije, i da žele da blokiraju sve i da dobiju ono što oni žele", rekao je Dodik verčeras za Radio-televiziju Republike Srpske.

Podsjećajući da je trenutno na funkciji direktora RAK-a Bošnjak koji je na toj funkciji već sedam godina bez mandata, predsjednik Srpske je istakao da i to govori o tome da je nemoguće da bilo koji dogovor bude održiv.

Dodik je istakao da ovaj dogovor ruše Bošnjaci, koji u pravilu najviše ruše svaku vrstu dogovora, te da se onda pravi politička galama i politička ujdurma.

"Ja mislim da je BiH nemoguće graditi na pricipima totalnog nepovjerenja. Nastojanja mnogih da u BiH naprave pristup u stilu da su problem samo političari govori o tome da se pokušavaju zamijeniti teze. Ovdje je sukob koncepcija - jedne centralizovane i prava kojeg imamo na autonomiju", naglasio je Dodik.

Dodik je istakao da je veliko pitanje "šta bi imali i kako bi živjeli da su sve ingerencije na nivou Sarajeva", ističući d je to osnovno pitanje koje svako sebi mora da postavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana