Dodik: Srbija će dobiti jaku vladu

Srna
Dodik: Srbija će dobiti jaku vladu

Beograd - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srbija koja se opredijelila da pruži podršku jednoj političkoj opciji, u ovom slučaju SNS-u, može da bude jaka, jer veliki broj partija u vladi može da bude "lak plijen" za razne međunarodne mešetare.

On je istakao da je pobjeda lidera SNS-a Aleksandra Vučića važno političko osvježenje zato što Srbija, koja je imala po deset partija u vladi, nikada nije mogla da dobije konzistentnu vladu.

"Mislim da je ovo što je Srbija učinila potrebno svakome ko želi da bude ozbiljan. Nema više trideset partija i da ne znate ko je šta, šta traži i provodi. A onda su oni lak plijen za te razne međunarodne mešetare. Danas će Srbija dobiti jaku vladu s jakim liderom koji će moći da provede mjere koje su neophodne", ocijenio je Dodik za "Blic".

Govoreći o temama o kojima Srpska i Srbija razgovaraju, Dodik je rekao da je u dosadašnjim susretima bilo riječi o otvorenim pitanjima kako obezbijediti evropski pristup, a da organizovanje referenduma o nezavisnosti Republike Srpske nije tema o kojoj se priča sa vlastima Srbije.

Dodik je naglasio da se mogućnost izlaska na referendum o nezavisnosti ipak ne smije ispustiti i da njegova politička generacija ili generacije poslije njega moraju imati tu šansu, imajući, između ostalog, u vidu i činjenicu da je zakon o referendumu, kao važno demokratsko sredstvo, donošen u uslovima kada se nije smjelo spomenuti "ni žrž od referenduma".

Dodik je ukazao na to da BiH očigledno ima ogroman problem i da ovakva kakva jeste nije prihvatljiva ni za jedan od tri konstitutivna naroda.

On smatra da za Srbe postoje tri moguća rješenja - da ostanu u "statusu kvo", da vrate otete nadležnosti ili da donesu odluku o statusu Republike Srpske koja bi išla ka tome da se ona proglasi nezavisnom.

Kada je riječ o situaciji u vezi sa Ukrajinom, Dodik je istakao da svijet u političkom smislu više nije unipolaran, već multipolaran sa dominantnima i Kinom, Rusijom, EU, zemljama BRIK-a, ali da je u vojnom smislu ostao unipolaran, sa nesumnjivom dominacijom Amerike.

On je ukazao na to da je slijed događaj u Ukrajini, u kojoj legitimna vlast nije promijenjena na izborima, dovela do postupka Rusa na Krimu i na drugim prostorima Ukrajine, koji žele da zaštite svoju individualnost, karakter i pripadnost narodu.

Na pitanje da li se to može odraziti na Balkan, Dodik je istakao da je gotovo nemoguće odvojiti identične procese i reći da ne važe jedna pravila za sve.

"Tvrditi da Krim nije imao pravo da izađe na referendum, a prije izvjesnog vremena ste tvrdili da Kosovo ima, nije dovoljno čvrsto da bude održivo", ukazao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana