Dodik: Srbi i Srpska 25. novembar ne doživljavaju kao dan državnosti

Srna
Dodik: Srbi i Srpska 25. novembar ne doživljavaju kao dan državnosti

Sarajevo - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je u pismu američkom predsjedniku Donaldu Trampu da Srbi kao konstitutivni narod u BiH i Republika Srpska kao entitet ne doživljavaju 25. novembar danom državnosti, pojasnivši da taj dan nije regulisan bilo kakvom relevantnom odlukom kao praznik.

"Kao predsjedavajući Predsjedništva BiH želim da Vas obavijestim da Srbi kao konstitutivni narod u BiH, Republika Srpska kao entitet i ja lično ovaj dan ne doživljavamo danom državnosti, niti je taj dan regulisan bilo kakvom relevantnom odlukom kao praznik. Druga dva naroda unutar BiH taj praznik baštine iz vremena komunizma, dok ga Srbi ne doživljavaju praznikom", naveo je Dodik u pismu koje je dostavljeno medijima.

Odgovarajući na pismo koje je dobio od američkog predsjednika povodom 25. novembra, dana koji se u dijelu BiH obilježava kao dan državnosti, iako zakon o praznicima nije donesen, Dodik je pojasnio da je toj konfuziji umnogome, nažalost, doprinijela stara američka administracija, oglušujući se po tom pitanju, na stav Republike Srpske i srpskog naroda, bez koga se u BiH ne mogu donositi nikakve odluke, pa ni proglašavati i nametati državni praznici.

"Želim da Vam prenesem moje namjere na građenju iskrenih i uspješnih odnosa sa Amerikom, lišenih bilo kakvih spekulacija. Cijenim Vas i Vašu politiku koja ide za tim da se ne miješa u unutrašnje stvari drugih zemalja i to što podržavate doktrine patriotizma u cijelom svijetu", navedeno je u Dodikovom pismu.

Dodik je naglasio da se zalaže za što skorije pristupanje BiH EU, te da, kako je naveo, nikakva odluka o učlanjenju u NATO nije donesena, jer se on i Republika Srpska zalažu za vojnu neutralnost, pošto se NATO duboko miješao u rat u BiH i bombardovao Srbe u Republici Srpskoj.

"Poštovana ekselencijo, obradovao sam se Vašoj pobjedi, pratim Vaše stavove i potpuno sam uvjeren da će pod Vašim vođstvom Amerika biti još moćnija i prosperitetnija zemlja. Prenosim Vam moje iskreno uvažavanje", navedeno je u pismu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana