Dodik: Srbi da se povuku iz rada Parlamentarne skupštine BiH

Srna
Dodik: Srbi da se povuku iz rada Parlamentarne skupštine BiH

Bratunac - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas u Bratuncu da traži od predstavnika Srba iz Srpske da se povuku iz rada Parlamentarne skupštine BiH dok se ne riješi slučaj zloupotrebe parlamenta BiH od poslanika koji su poslali pismo Generalnoj skupštini UN dajući "podršku" britanskoj rezoluciji o Srebrenici.

"Neće nam pomoći interna istraga, to ne znači ništa. Ovdje je potrebno da dignemo glas zato što je njihov glas otišao u UN. Naš glas mora da se čuje, a on će se čuti. Ne možete i nećete nas ponižavati", poručio je Dodik.

On je istakao da Srbe ne interesuje BiH u kojoj nisu ravnopravni.

"Kako je moguće ako mi govorimo o našem statusu da se odmah dignu svi i kažu: žKakav referendum? Ne može to!ž, a kada im Bakir Izetbegović kaže treba ukinuti entitete i napraviti pet regija, onda je veoma blaga i američka i britanska reakcija i EU, i svi ćute o tome. Znači, to vam je namjera. Naravno da smo pismeni i da znamo", rekao je Dodik.

Dodik je danas u Bratuncu, tokom obilježavanja 23 godine od velikog srpskog stradanja u okolini Srebrenice i Bratunca na Petrovdan 1992. godine, napomenuo da Srbi treba da se okupe ne samo u sjećanju nego i u političkoj borbi za jačanje njihovog statusa koji garantuje Dejtonski sporazum.

"Mi ne tražimo ništa više od toga nego što je zapisano u Dejtonskom sporazumu", istakao je Dodik.

Dvadeset pet poslanika Predstavničkog doma parlamenta BiH uputilo je pismo generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu u kome su naveli da podržavaju britanski prijedlog rezolucije o Srebrenici.

Tim povodom je otvoreno pismo predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću uputio poslanik Denis Bećirović u kojem, između ostalog, tvrdi da 25 poslanika Predstavničkog doma predstavlja oko 60 odsto ovog doma.

Dodik: Srpska ide u politički obračun za svoj status definisan Dejtonom

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da Srpska ide u politički obračun za svoj status, koji je definisan međunarodnim sporazumom i Ustavom BiH, i da će na referendumu reći da ne želi Sud i Tužilaštvo BiH.

"Na bazi te snage, donijećemo zakon i zabraniti primjenu odluka Suda i Tužilaštva BiH na nivou Srpske. Onda će visoki predstavnik to, vjerovatno, pokušati da ukine, ali mi moramo da se borimo", rekao je Dodik u Bratuncu.

On je istakao da srpski narod ne zanima BiH u kojoj nije ništa dobro doživio, u kojoj se institucije uporno zloupotrebljavaju na štetu Srba i Srpske, napominjući da nijedna inicijativa, pa ni ekonomska, ne ide u korist Srpske.

"Srpski narod je unio Republiku Srpsku u BiH. BiH je sastavljena od dva entiteta, ne piše u Ustavu da je čine dva entiteta. A, da bi se nešto sastavilo, prije toga ono što je sastavlja moralo je da postoji u međunarodnom pravnom smislu i mi smo postojali", istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, za mnoge u sarajevskim kancelarijama međunarodne zajednice to je bila greška i trebalo je umanjiti snagu Republike Srpske u kontinuitetu i ojačati tu iluzornu priču o BiH i njenoj snazi.

"BiH samo virtuelno postoji, ona nije želja i potreba Srba i neće preživjeti na priči koja dolazi iz inostranstva da nije politički korektno govoriti tako. Šta je politički korektno - ćutati na njihova nastojanja da svaku instituciju BiH iskoriste da zaštite svoje zločine i svoje političke namjere", rekao je Dodik.

Dodik je zaključio da se upravo tako može objasniti rad Tužilaštva BiH u slučaju ratnog komandanta muslimanskih snaga u Srebrenici Nasera Orića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana