Dodik: Spriječiti dolazak migranata, naše društvo ne može prihvatiti takav teret

Srna
Dodik: Spriječiti dolazak migranata, naše društvo ne može prihvatiti takav teret

Mostar - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da ekonomija i socijalni sistem BiH ne mogu izdržati teret migrantske krize i da bi najbolje bilo spriječiti dolazak migranata u BiH.

“To treba da bude primarni cilj i zadatak”, ocijenio je Dodik u izjavi novinarima u Mostaru nakon sastanka sa hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem.

Prema njegovim riječima, migranti koji dođu u BiH, veoma će teško otići, jer se nemaju gdje vratiti, a dalje ne mogu.

“Mi ne želimo da imamo ovdje ogromnu koncentraciju tih ljudi, ja poštujem i razumijem njihovu muku, ali naša ekonomija i naše društvo ne mogu da prihvate teret takve vrste”, istakao je predsjednik Srpske.

Dodik je napomenuo da je i član Predsjedništva rekao da se BiH uopšte nije pripremila za ovo.

“Neko nas je varao, govorio da to nije problem, da imaju kapaciteti, a odjednom su neki gradovi vidljivo suočeni sa tim problemom”, rekao je on.

Dodik smatra da u BiH ima sasvim dovoljno struktura bezbjednosti i agencija koje mogu u koordinaciji da obezbijede kontrolu granice i da je potrebno da se samo donese odluka o tome.

Komentarišući neke ocjene o tome da Vlada Republike Srpske nije nadležna za ovo pitanje, Dodik je poručio da je Srpska nadležna za to jer se i nje tiče.

“Jesmo nadležni, jer se tiče i nas, ali ako mi nismo nadležni, otkud onda (američki ambasador u BiH Morin) Kormakova na sastanku Koordinacionog tijela za pitanje migracija u BiH, je li ona nadležna za to”, upitao je Dodik.

Na pitanje novinara da prokomentariše predstojeću posjetu Sarajevu turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana, Dodik je rekao da je to veliki državnik, ali da se miješa u unutrašnje stvari BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana