Dodik: Sporazum Savjeta ministara i USAID-a ima skrivene i koruptivne namjere

Srna
Dodik: Sporazum Savjeta ministara i USAID-a ima skrivene i koruptivne namjere

Banjaluka - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da sporazum Savjeta ministara i USAID-a, u vezi sa navodnom borbom protiv kriminala i korupcije, ima skrivene i koruptivne namjere.

"Uspostavljena je nova praksa da Savjet ministara prihvata implementaciju osam miliona dolara posredstvom nevladinih organizacija, a bez saglasnosti entiteta. To je urušavanje ustavnog poretka, što se nije moglo do sada dešavati", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.


On je istakao da će sredstva biti dodijeljena organizacijama u kojima nema transparentnosti.

"Naša istraga će se odnositi na to kome će biti dodijeljena sredstva, jer je predviđeni način dodjele direktno miješanje u izborni proces", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, USAID je mogao da donira sredstva republičkim i zajedničkim institucijama i da se njihovo sprovođenje vrši na način kako je predviđeno zakonima Republike Srpske i BiH.

"Sa namjerom da se direktno miješa u unutrašnji život Republike Srpske i BiH, USAID, u skladu sa praksom koja je ranije osmišljena u Ambasadi SAD i sadašnji ambasador /Morin Kormak/ ide za tim da se izbjegnu svi organi i sredstva dodjeljuju pod navodnim plaštom borbe protiv kriminala i korupcije. Dodjeljuju se institucijama i organima koji su prikriveni, gdje nema transparentnosti i javnog uvida i to govori o miješanju u unutrašnje stvari, bez obzira na formalnu saglasnost Savjeta ministara BiH", dodao je Dodik.

On je naglasio da je ovo bila skrivena tačka dnevnog reda na sjednici Savjeta ministara.

"O ovome nisu informisani organi Republike Srpske, niti su u mogućnosti da prate aktivnosti. Naša istraga će se odnositi kome se sredstva dodjeljuju i na koji način se troše. Predviđeno je da sredstva budu izvan fiskalnog okvira i da to bude van finansijskog i pravnog sistema BiH i Republike Srpske", naveo je Dodik.

On je podsjetio da je ranije najavljivano da će se pred ovogodišnje izbore pojaviti pomoć za borbu protiv ruskog uticaja i sredstva koja su odobrena u koje spada i navedenih osam miliona KM.

Predsjednik Srpske je pokazao i tekst sarajevskog "Oslobođenja" u kome se pretenciozno govori o ruskom uticaju u Srpskoj.

Dodik je ocijenio da je sve ovo miješanje u izborni proces, što javnost u Srpskoj mora znati.

"Nemoguće je ako USAID daje sredstva da je priča u nevladinom uticaju. To je direktno miješanje jedne vlasti u sistem druge države. Vjerujem da ćemo doći do svakoga u Srpskoj koji bude koristio ova sredstva, ali ne sa namjerom da spriječimo neko drugo mišljenje", rekao je Dodik i podsjetio da nevladin sektor nije fiskalni obveznik.

Prema njegovim riječima, ovdje padaju sva zalaganja iz SAD o nemiješanju u unutrašnju stvar ostalih zemalja.

"Znamo ko su subjekti koji su primali podršku od Ambasade SAD i uredno su evidentirani. Nastavićemo da sve ovo kontrolišemo i redovno ćemo obavještavati javnost", rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana