Додик: Слиједим резолуцију парламента Српске о војној неутралности

Срна
Додик: Слиједим резолуцију парламента Српске о војној неутралности

Источно Сарајево - Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће стриктно слиједити резолуцију Народне скупштине Републике Српске о војној неутралности и да неће подржати ништа што се односи на НАТО.

“Ја ћу се придржавати резолуције Народне скупштине Републике Српске о војној неутралности и све што је изван тога и што представља било какво укључивање у било какав војни сазив, било НАТО или неки други, са моје стране неће бити подржано”, рекао је Додик новинарима вечерас у сједишту Републике Српске у Источном Сарајеву.

Он је подсјетио да је и генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао да је одлука о уласку у Алијансу на БиХ, тако да су до сада све приче о тој теми биле спекулације.

Нажалост, истиче Додик, сва политика међународне заједнице, па и НАТО, протеклих година у БиХ била је по систему “ако прође, прође”.

Он је навео да је Република Српска прије десетак година, у контексту тадашњих међународних околности и стратешких позиција, сматрала да је било разлога за разговор о прикључењу, “чак и онда када је у Талину дат МАП, условно речено, а услов је било књижење војне имовине”, али да је данас геополитичка ситуација потпуно промијењена.

“Ми смо тада сматрали да треба разговарати о тим савезима, а то су чиниле и велике силе, међу њима и Русија”, навео је Додик.

Он је нагласио да је сада став институција Републике Српске према евентуланом уласку БиХ у НАТО јасан, јер се веже за НАТО бомбардовање Срба, и то у два наврата у Републици Српској и Србији.

“Ми ту имамо пуни политички консензус свих партија у Републици Српској који и данас важи. Све политичке партије у Републици Српској су заузеле став о војној неутралности. То је и став Народне скупштине, а то је и моја политика. Немам друге политике, осим политике Народне скупштине Републике Српске и, наравно, владајућих структура Републике Српске”, каже Додик.

Он је поновио да га као члана Предсједништва БиХ из Републике Српске и предсједавајућег Предсједништва БиХ обавезује искључиво резолуција Народне скупштине Републике Српске.

БиХ и Србија треба да унапређују сарадњу

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и амбасадор Србије у БиХ Александар Ђорђевић сагласили су се данас у Источном Сарајеву да БиХ и Србија треба да граде добросусједске односе и да унапређују сарадњу на политичком, економском и културном плану, као и на изградњи инфраструктурних пројеката који би повезивали Србију и БиХ.
Предсједавајући Додик и амбасадор Ђорђевић сагласни су да је потребно радити на што већем унапређењу односа између Србије и БиХ, саопштено је из кабинета предсједавајућег Предсједништва БиХ.

Предсједавајући Предсједништва БиХ истакао је јасан став предсједника Србије Александра Вучића да је потребно поштовати Дејтонски мировни споразум, те очувати мир и стабилност у региону, чему Србија и њен предсједник дају пуни допринос.

Састанак је одржан у сједишту Републике Српске у Источном Сарајеву.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана