Додик: Слиједи застој ако се не прихвати доношење закона о Уставном суду

Срна
Додик: Слиједи застој ако се не прихвати доношење закона о Уставном суду

Градишка - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да је увјерен да ће у БиХ доћи до застоја на свим нивоима власти уколико бошњачки политички лидери не прихвате иницијативу СНСД-а и ХДЗ-а БиХ о доношењу закона о Уставном суду БиХ, који предвиђа да у тој инситуцији више не буде страних судија.Додик је рекао новинарима у Градишци да ће бошњачки лидери добити овај приједлог закона и да ће "имати доста проблема да кажу да то не прихватају".

"Ми не смијемо дозволити да три странца и два Бошњака одлучују о политичком статусу овог народа. Онда је бесмислено све што смо урадили до сада", истакао је Додик.


Он је навео да је јуче могао да види да су Бакир Изетбеговић и СДА у силазној путањи што се тиче моћи и организације.

"Напустили су их и посланици и не могу да рачунају на своју љубав која је долазила из Турске и на /турског предсједника Таипа/ Ердогана, изгубила им је Хилари Клинтон на изборима...Све се то сложило и њих само одржавају ови из Савеза за промјене, а и он /Изетбеговић/ њих очигледно", оцијенио је Додик.

Предсједник Српске је навео да је сазнао да нема ни већине у Парламентарној скупштини БиХ, те да она постоји од закона до закона.

"Ако они не желе договор и желе да очувају Уставни суд који ће Србима укидати Дан Републике, нама тај Уставни суд, БиХ и СДА не требају и ми ћемо бранити наше позиције", рекао је Додик.

Он је бошњачке политичаре позвао на договор и додао да ће сами бити криви за неуспјех БиХ ако то одбију.

"Та ароганција коју показују према Србима, Српској и Хрватима сигурно ће коштати статуса БиХ. Они су приписивали да је политика Слободана Милошевића крива што је неко отишао из Југославије, па су Срби били криви за све живо. А они сада још горе раде, игноришу све уз помоћ странаца и желе да нам наметну рјешења, која нећемо", поручио је Додик.

Он је нагласио да ће оно што хоће СДА у будућности бити све више ирелевантно.

"Њихова позиција која се заснивала на снази међународног фактора је изгубљена и није оно што се могло видјети претходних година. Ако не науче ту лекцију, онда ће бити потпуни лузери, а колико знам, њихово залагање за БиХ је искључиво у функцији унитаризације, за шта им требају послушни Срби и полтрони као ови из Савеза за промјене", објаснио је Додик.

Он је оцијенио да представници Савеза за промјене "свакодневно показују полтронство и захвалност Изетбеговићу што их је изабрао да тамо нешто раде и наивно вјерују да народ то неће примијетити".

"Народ је то већ видио на локалним изборима и ако не промијене политику биће веома кажњени због тога од самог народа на изборима 2018. године", рекао је Додик.

Он је у том смислу позвао Савез за промјене да промијени политику у интересу Српске и српског народа.

Говедарица наставља губитничку политику СДС-а

Лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је да је оно што ради предсједник СДС-а Вукота Говедарица веома корисно за СНСД, јер наставља политику Младена Босића због које је СДС изгубила изборе."Говедарица је непродуктиван човјек, политичка воштана фигура која уопште не зна ни куда се креће, ни шта ради, те покушава да прати неке процесе и додворавања у политици СДС-а која је изгубила изборе", рекао је Додик новинарима у Градишци.

Подсјетивши да је након избора за предсједника СДС-а рекао да је Говедарица СНСД-ов човјек, Додик је навео да је тада мислио управо на оно што Говедарица сада ради.

"Сама чињеница да је рекао да наставља Босићев пут, који је био губитнички, говори о томе колико је паметан", рекао је Додик.  

Није било разлога за негативне коментаре на рад РТРС-а

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да није било потребе за негативним коментарима представника ДНС-а у Народној скупштини о пословању Радио-телевизије Републике Српске /РТРС/, која је добар јавни емитер и сусреће се са проблемима као и све друге медијске куће."Мислим да није било разлога за такво реаговање. Више се радило о неким људима који су добацили неке своје ставове, а предсједник Народне скупштине је то неопрезно изнио у јавност", рекао је Додик новинарима у Градишци.

Предсједник Српске каже да је РТРС веома важан за укупни медијски одраз Републике Српске, као што су важне и друге медијске куће, додајући да удар на РТРС представља удар на Републику.

"И раније је било сасвим нормално да РТРС прати сваку активност нас који смо у државним органима. Када је Драган Чавић био предсједник Републике, није се `скидао` са телевизије, али то је било нормално јер је био предсједник", истакао је Додик.

Он је рекао да се активности предсједника свуда у свијету прате, да је немогуће да у Републици Српској буде другачије.

"Погледајте медије у Америци или у било којој земљи. Прве вијести су увијек о томе шта раде предсједници, шта ради Влада. Тамо гдје се другачије ради, ту нити има државе, нити има власти, нити има било чега", нагласио је предсједник Српске.

Он каже да у тешким условима раде готово сви медији, али да то говори о томе да није постигнута финансијска консолидација и да постоје проблеми које би требало рјешавати.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана