Dodik: Skupština naroda obični predizborni skup

Srna
Dodik: Skupština naroda obični predizborni skup

Banjaluka - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je "skupština naroda", koju je organizovao opozicioni Savez za promjene, obični predizborni skup simpatizera stranaka koji čine taj savez.

Dodik je naveo da na taj skup javnost nije reagovala onako kako je opozicija računala, zbog čega su im propali neki planovi koje su imali.

"Kao predsjednik podržavam da političke partije u mirnoj atmosferi održavaju svoje skupove i tamo prezentuju probleme kako ih oni vide. Važno je da je to proteklo mirno i stabilno, a da li su oni uspjeli u tome, ne znam", rekao je Dodik danas novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da u toj sali Banskog dvora bude više članova Glavnog odbora SNSD-a nego što je opozicija sinoć imala.

"Znamo da su došli ljudi iz Gradiške, Kotor Varoša i drugih mjesta. Ja poštujem njihov politički skup, kao što SNSD-a ima pravo da organizuje svoj skup kada hoće. Ali, mislim da su to pretenciozno i nepotrebno nazvali skupštinom naroda", poručio je Dodik.

Odgovarajući na pitanje da li će se na narednoj sjednici parlamenta Srpske naći rezolucija o vojnoj neutralnosti Srpske, Dodik je naveo da se o tome razgovara, te da misli da je ta rezolucija već urađena.

"Bila je predmet nedavnog razgovora koalicionih partnera SNSD-DNS-a i SP-a i ostalo je još ponešto da se usaglasi. Klubovi vladajuće većine u Narodnoj skupštini zajednički će predložiti tu rezoluciju i vjerujem da će biti na dnevnom redu", rekao je Dodik.

Ralizacija projekata iz donacije Srbije biće transparentna

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da će biti potpuno transparentna realizacija projekata u opštinama u Srpskoj i Federaciji BiH, koji će biti finansirani sredstvima dobijenim od Srbije u iznosu od 11 miliona KM.Dodik je rekao novinarima u Banjaluci, nakon sastanka sa gradonačelnicima i načelnicima opština u kojima će biti realizovani projekti iz donacije Srbije, da je Vlada Srbije ova sredstva prebacila na poseban račun Vlade Republike Srpske.

On je rekao da je sa čelnim ljudima opština iz Srpske i Federacije BiH, koje su aplicirale za sredstva, razgovarano o procedurama na koji način bi moglo da se krene u realizaciju projekata.

"Neki već imaju projekte i to rade, ali ovdje su jasno postavljene procedure, predviđene zakonima Srpske, koje moraju da se poštuju kada je riječ o utrošku sredstava", poručio je Dodik.

On je naglasio da se projekti moraju završiti u cijelosti, a da će se za one za koje nedostaje novca morati naći druga sredstava, jer je cilj da se novac upotrijebi za nezavršene objekte i slično.

"Oni koji sprovedu tender i potpišu ugovor sa izvođačem radova mogu već povlačiti novac prema situacijama u realizaciji projekta", naveo je Dodik.

Kada je riječ o raspodjeli sredstava opštinama u Federaciji BiH, Dodik je rekao da će Drvaru pripasti 350.000 evra, Grahovu i Glamoču po 200.000 evra, Bosanskom Petrovcu 100.000 i Krupi 50.000 evra.

Sastanku Dodika i gradonačelniika i načelnika opština u kojima će biti realizovani projekti iz donacija Srbije prisustvovali su predsjednik Vlade Srpske Željka Cvijanović i ministar finansija Zoran Tegeltija.

Vlada Srbije uplatila je ranije 5,5 miliona evra, koje je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obećao kao pomoć opštinama u Srpskoj i Federaciji BiH u kojima pretežno žive Srbi.

Ćosić: Sredstvima iz Srbije biće finansirani infrastrukturni projekti

Predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske Ljubiša Ćosić izjavio je danas da se projekti, koji će biti finansirani sredstvima dobijenim od Srbije u iznosu od 5,5 miliona evra, odnose na izgradnju obdaništa, putne infrastrukture, studentskih domova, sportskih dvorana, trgova, kao i na rekonstrukcije pješačkih mostova.Ćosić je rekao novinarima, nakon sastanak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa gradonačelnicima i načelnicima opština u kojima će biti realizovani projekti iz donacija Srbije, da su ih premijer Željka Cvijanović i ministar finansija Zoran Tegeltija upoznali o 15 neophodnih koraka koji se moraju preduzeti kako bi ovi projekti bili realizovani.

On kaže da je ovaj sastanak gradonačelnicima i načelnicima pomogao u smislu da lokalne zajednice, u slučaju da neki od projekata ne može da bude finansiran sredstvima dobijenim od Srbije, u narednoj budžetskoj godini planiraju sredstva za njihovu realizaciju.

Ćosić je dodao da su građani kandidatovali projekte, koji će njima biti od koristi.

Načelnik opštine Drvar Goran Broćeta zahvalio je predsjedniku Srpske što je u razgovoru sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem obezbijedio dio sredstava za opštine u Federaciji BiH u kojima u većini žive Srbe.

"Za četiri opštine sa srpskom većinom - Drvar, Glamoč, Grahovo i Bosanski Petrovac obezbijeđeno je milion evra i ta sredstva će biti utrošena na najbolji mogući način kroz realizaciju infrastrukturnih projekata", naveo je Broćeta.

On je izrazio nadu da će ova dugoočekivana pomoć biti od velikog značaja za te lokalne zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana