Додик: Састанак са Изетбеговићем само на нивоу институција

Срна
Додик: Састанак са Изетбеговићем само на нивоу институција

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио да ће се састати са /бошњачким чланом Предсједништва БиХ/ Бакиром Изетбеговићем на институционалном нивоу.

"Разговор у оквиру Предсједништва и на нивоу институције предсједника Републике никада није проблем, али мислим да то у Сарајеву увијек погрешно разумију и покушавају да побјегну од тога да дају неки значај Републици Српској", рекао је Додик, који је лидер СНСД-а.


Предсједник Српске за РТРС каже да је његова уставна дужност да се састане са свима и разговара о свим тим темама.

"Ако је састанак модифициран и креиран на тај начин, апсолутно није никакав проблем", рекао је Додик.

Он је додао да не жели да допринесе додатним спекулацијама у вези са заједничким нивоом власти у БиХ.

"Не желимо да се то злоупотребљава од оних који су данас у заједничким институцијама из Републике Српске и да се позива као оправдање за још лошије дјеловање на нивоу Сарајева, што можда и јесте циљ самог Изетбеговића и СДА. Он је бошњачки, као што је Човић хрватски, а Иванић српски члан Предсједништва БиХ. Они су институција тек када дјелују као тројица, а не као један, или ако дјелују као један морају имати овлашћење других", рекао је Додик.

Додик је додао да нема никакве заједничке међународне пријатеље са Бакиром Изетбеговићем, који тако тврди.

На питање зашто је политика на нивоу БиХ на ниским гранама, Додик је оцијенио да је БиХ ненормална и од почетка накарадно постављена земља, вјероватно као жеља за каснијом преваром која је требало да као стабилизује или направи Босну као земљу једног народа.

"То не може да прође и неће никада да прође. У том погледу БиХ никада унутра није имала свој базични консензус ни око чега. Често помињем причу да БиХ има само три заједничка датума који се обиљежавају као празници - Нова година, Дан побједе и 1. мај", рекао је Додик.

Он је упозорио да БиХ у континуитету показује прекомјерну присутност међународног интервенционизма, те да је давно препознао да је тај интервенционизам у БиХ увијек на штету Српске.

Предсједник Српске је посебно критиковао однос опозиције у Српској према патријарху Иринеју, што, како је истакао, показује њихова мала мишљења, душе и карактере.  

Под лупом Маркале, улица Васе Мискина и Тузланска капија

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да су обезбијеђени међународни верификовани стручњаци који ће се, на бази научних и стручних анализа, позабавити случајевима терористичких аката за вријеме оружаног сукоба у БиХ као што су "Маркале један и два", "Улица Васе Мискина" и "Тузланска капија".
"Очигледно има сумње у то и да се покаже да ли тамо неки Берко Зечевић, који је написао извјештај како је очекивала политика, није био у функцији истине него у функцији заблуде. БиХ може да живи само на начин да се дође до истине", рекао је Додик.

Предсједник Српске изјавио је за РТРС да је грозна, тешка и ничим оправдана чињеница да је на "Тузланској капији" погинуло више од 70 људи, а сви елементи говоре да та граната не може да добаци са положаја Срба.

"И да је добачена, не би имала ту снагу. Да ли је тај експлозив подметнут, то ће показати екпертизе", рекао је Додик.

Он је истакао да међународни фактор никада није хтио да направи независне комисије које ће утврдити истину, него се базирао на неког Берка Зечевића који је наводно био експерт система Алије Изетбеговића у то вријеме.

"Сјећам се дана када се десила жТузланска капијаж и мени је жао тих људи, али, извините молим вас, ако је тај Берко Зечевић у условима који су били готово немогући, из Сарајева, не знам преко којих линија дошао и написао извјештај прије него што је дошао у Тузлу, онда ту нешто није у реду. Извините, нека се утврди", рекао је Додик.

Он каже да је за сваку осуду ако међународна независна комисија каже да је та граната испаљена са српских позиција.

Додик је рекао да је генерал Војске Републике Српске Новак Ђукић осуђен у Суду БиХ на основу тог извјештаја Берка Зечевића.

Предсједник Српске Милорад Додик је навео да је сумњива и прича о Маркалама, јер је један судија Хашког суда изузео своје мишљење и рекао да то није јасно.

Срби су јединствен народ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је да, упркос различитим политичким ставовима, Срби нису разједињен већ јединствен народ.
"Постоје и људи који мисле да се могу бавити великом политиком, а у суштини остану мали јер њихове перцепције и карактери не дозвољавају да се издигну на ниво принципа и политика које би требали да воде", рекао је Додик.

Он је за РТРС рекао да је Република Српска, ипак, и у политичком смислу показала да има способност да се обједини на важним националним и државним питањима за Српску.

"Ми је доживљавамо као нашу државу у којој живе Срби и Хрвати и Бошњаци и други. Уређујемо је на најсавременијим демократским принципима и она има свој изразити национални и државни интерес, и око тога што је попис и неких других прича и питања. Без обзира колико политичка сцена била разједињена, понекад се окупи у јединство", изјавио је Додик.

Предсједник Српске рекао је да у Српској постоји свијест о потреби борбе за јединство.

"С друге стране, веома је тешко бити власт 10 година, а фрустристрајуће бити опозиција исто толико. Изаћи на изборе шест, седам пута и сваки пут изгубити заиста је поражавајућа прича, и то утиче на карактер. Људи промијене своје мисаоне и друге политичке конструкције и постају нервозни, цинични, увредљиви и понашају се као размажена дјеца", оцијенио је Додик.

Он је додао да је политички живот у Републици Српској веома динамичан и да институције беспријекорно функционишу.

"Наравно да Република Српска има одређених проблема, али има доста више успјеха. У готово немогућим условима за своју егзистенцију, гледајући политички, па чак и економско-финансијски оквир, Република Српска пролази кроз ово вријеме и остаје стабилна и усмјерена ка свом јединственом и циљу свих нас, а то је да буде моћна и економски развијена земља", закључио је предсједник Српске.

Додик је рекао да РТРС ради професионално, а да опозиција не долази на РТРС упркос позивима јер су се својевољно "искључили" прије неких три, четири године.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана