Dodik: Saradnja sa Rusijom ne može biti ograničena bilo kojim drugim saradnjama

Srna
Dodik: Saradnja sa Rusijom ne može biti ograničena bilo kojim drugim saradnjama

Banjaluka - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da saradnja Republike Srpske i Ruske Federacije nije i ne može biti ograničena bilo kojim drugim saradnjama, a odnosi sa EU ne mogu da budu nauštrb onih sa Rusijom.

Nakon sastanka sa predsjednikom Savjeta Federacije Federalne skupštine Rusije Valentinom Matvijenko, Dodik je naglasio kao posebno važnu saradnju Srpske i Rusije na političkim pitanjima, te zahvalio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na jasnom i uravnoteženom stavu kada je riječ o Dejtonskom mirovnom sporazumu u BiH.


"Razgovorali smo o nizu političkih i ekonomskih pitanja, te iskazali visok stepen saglasnosti. Republika Srpska je zadovoljna i ponosna na dobre odnose sa Ruskom Federacijom i želimo da ih podignemo na još viši nivo", rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

Dodik je zahvalio na pažnji Ruske Federacije prema Republici Srpskoj, ističući da je u prethodnim razgovorima iskazano prijateljstvo i uvažavanje po svim pitanjima.

"Želim da iskažem zahvalnost Ruskoj Federaciji, državim organima, kompanijama i pojedincima koji su dobro sarađivali sa Republikom Srpskom i učinili veoma kvalitetnim naše odnose", poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, ovo je bila prilika da Matvijenkovu upozna sa odlučnim stavom Republike Srpske iskazanim kroz Rezoluciju Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti.

"Mi ne radimo ni na jednom pitanju u vezi sa učlanjivanjem u bilo koji vojni savez. Ovdje je aktuelno pitanje NATO. Naša rezolucija obavezuje sve institucije i pojedince u Srpskoj da vode i iskazuju politiku neutralnosti i prema NATO-u", naglasio je Dodik.

Dodik je naveo da je ekonomska saradnja dvije zemlje veoma intenzivna, te da se ogleda u saradnji sa kompanijom "Zarubežnjeft" u oblasti naftne industrije, te "Gaspromom" u oblasti gasne industrije.

"Želimo da razvijemo saradnju po pitanjima rekonstrukcije naših termoelektrana i postićemo u toku maja sporazum o tome. Razgovaramo i o nabavci helikoptera za našu policiju, ali i nizu drugih stvari za poboljšanje kulturnih veza", istakao je Dodik.

Dodik je zahvalio Ruskoj Federaciji koja odvaja više od 50 državnih stipendija za studente iz BiH, od čega je najveći broj iz Republike Srpske, za studiranje u Ruskoj Federaciji, što je dokaz trajnosti dvije zemlje.

"Izgradnja Rusko-srpskog pravoslavnog centra u Banjaluci, čiji je centralno mjesto izgradnja crkve u ruskom stilu, predstavlja dokaz naše povezanosti. Okupićemo se oko tog projekta kako bismo pokazali naše bratsvo i privrženost srpskog i ruskog naroda", poručio je predsjednik Srpske.

Dodik je istakao da je saradnja dvije zemlje u humanitarnoj sferi najbolje bila izražena u trenucima kada je Srpska bila izložena velikim poplavama 2014. godine.

"Tada smo u saradnji sa Ambasadom Ruske Federacije u BiH, od kompanija koje su osjećale odgovornost i željeli da pomognu, dobili veliku pomoć u opremi za sanaciju nastale štete", naveo je Dodik.

On je istakao da je juče u Sant Peterburgu potpisan ugovor između medicinskih fakulteta iz Banjaluke i Sankt Peterburga o saradnji, što će sigurno definisati nove odnose važne za ukupnu saradnju dvije zemlje.

Dodik je ukazao i na činjenicu da je Republika Srpska potpisala niz sporazuma sa Sankt Peterburgom, Moskvom, Njižegorodom i drugim mjestima u Ruskoj Federaciji, koja su veoma zainteresovani da sarađuju sa Srpskom.

On je naglasio da je Fond zdravstvenog osiguranja Srpske u saradnji sa proizvođačima lijekova u Ruskoj Federaciji postigao dogovor o nabavci tih lijekova.

"Ti lijekovi su proizvedeni prema standardima EU, ali organi BiH nisu stavili na liste za mogući uvoz lijekove iz Ruske Federcije koji bi nama omogućili uštedu od 25 odsto za iste lijekove, istog kvaliteta", rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana