Dodik: Saradnja Srpske i Rusije u svim segmentima

Srna
Dodik: Saradnja Srpske i Rusije u svim segmentima

Banjaluka - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se saradnja Srpske i Rusije ostvaruje na visokom nivou u svim segmentima - političkom, ekonomskom, humanitarnom, kulturnom, zdravstvenom i svakom drugom.

"Želja nam je da ti odnosi budu sadržajniji i bolji i visoko cijenimo Rusku Federaciju, njeno angažovanje kroz Savjet za implementaciju mira u BiH i njen uvijek principijelni stav u vezi sa Dejtonskim mirovnim sporazumom kao međunarodnim ugovorom koji treba poštovati i ne mijenjati", istakao je Dodik tokom obraćanja na svečanoj sjednici Narodne skupštine povodom zvanične posjete delegacije ruskog Savjeta Federacije, koju predvodi predsjednik Savjeta Valentina Matvijenko.

Dodik je naglasio da je Srpskoj uvijek pomogao stav Rusije da se mora istrajati na poštivanju Dejtonskog sporazuma, njegovog slova, a ne duha.

"To nam je dalo snagu i mogućnost da se borimo za naša prava. Iskren prijatelj, kakva je Ruska Federacija, i njen predsjednik Vladimir Putin dugo vremena iza nas su nam omogućili da jasno definišemo naše stavove, vratimo samopouzdanje, da se borimo za naše izvorno pravo", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naveo da činjenica da Rusija poštuje sve države svijeta, bez obzira na njihove finansijske, teritorijalne ili neke druge kriterijume, govori o tome da je Rusija prema svima blagonaklona u očuvanju svjetskog mira i poretka.

On je u ime Srpske zahvalio Rusiji za principijelno ponašanje u okviru Savjeta bezbjednosti UN kada su na dnevnom redu bile tačke u vezi sa implementacijom mirovnog sporazuma u BiH.

"Tada smo mogli da računamo na objektivno i nepristrasno tumačenje događaja, nauštrb onih koji su u pravilu bili negativni prema nama, napisani u sarajevskim medijima i samo transportovani na sjednici Savjeta bezbjednosti", istakao je Dodik.

On je posebnu zahvalnost Rusiji i njenom predsjedniku Putinu, kao i njegovim saradnicima, iskazao zbog ulaganja veta na britansku rezoluciju o Srebrenici koja je trebalo da srpski narod proglasi genocidnim.

Dodik je rekao da se srpski narod, bez ruskog veta, ne bi mogao odbraniti od pokušaja britanaca da ga na kraju prošlog vijeka stave na tamnu stranu istorije.

"Rusi najbolje znaju ko su Srbi, da pripadamo pravoslavnom, slovenskom svijetu, da smo u istoriji uvijek bili na strani pobjednika i nikada na strani zla i nije im bilo teško da tada potegnu tako važnu mjeru kakva je veto u Savjetu bezbjednosti UN", rekao je Dodik.

On je naveo da je Srpska zahvalna za mnoge mjere podrške u oblasti privrede, gdje se saradnja ne odslikava samo kroz poznate aranžmane poput rafinerija ulja i nafte u Modriči i Brodu, već i kroz postignute dogovore da se gradi pogon u Zvorniku u vezi sa gasom, kao i da se rekonstruišu dotrajale termoelektrane, u vezi sa čim će krajem maja biti potpisani ugovori na forumu u Sankt Peterburgu, koji se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Rusije.

Dodik je podsjetio da je juče u ovom ruskom gradu potpisan ugovor o saradnji između medicinskih fakulteta iz Rusije i Srpske, te izrazio želju da se saradnja ostvari i u oblasti nabavke lijekova, s obzirom da su ruski lijekovi u prosjeku 25 odsto jeftiniji, a izrađeni su po evropskim standardima.

Predsjednik Srpske je napomenuo da je prijateljstvo srpskog i ruskog naroda iskazano kroz mnoge tragedije i tužne događaje iz zajedničke istorije, a koja je ovjekovječena u velikim pobjedama iz dva svjetska rata, gdje su ovi narodi bili najveći stradalnici.

"Bez Ruske Federacije i njene pomoći i pažnje, Republika Srpska bi imala daleko više problema. Zahvalan sam na svemu što je učinjeno i na planu odobravanja stipendija za studente iz Srpske i BiH koji studiraju na fakultetima Rusije, za opredjeljenje da razgovaramo o angažovanju Remontnog zavoda 'Orao' koji bi trebao da bude servisni centar za ruske helikoptere na ovom prostoru i regionu", naveo je Dodik.

On je dodao da je zahvalan za sve inicijative koje dolaze iz Rusije, kao i Sankt Peterburgu, koji je partner Srpskoj u mnogim pitanjima i poslovima.

"Gospođo Matvijenko, želimo Vam ugodan boravak u Republici Srpskoj. Vaš dolazak je za nas velika čast, Vaše prisustvo nam je donijelo važne poruke Vašeg predsjednika i države. U želji da naša saradnja bude još izraženija i jača želim da još jednom pozdravim Vas i vašu delegaciju i uvaženu vašu zemlju. Živjela Rusija, živjela Republika Srpska i živjelo naše prijateljstvo", poručio je Dodik.

Predsjednik Srpske danas je Matvijenkovu odlikovao Ordenom Republike Srpske na ogrlici za naročite zasluge u razvijanju i uvršćivanju saradnje i političkih odnosa između Srpske i Rusije, kao i za nemjerljiv doprinos u borbi za fizički i duhovni opstanak, afirmaciju i razvoj Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana