Додик: Сарадња Српске и Русије у свим сегментима

Срна
Додик: Сарадња Српске и Русије у свим сегментима

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да се сарадња Српске и Русије остварује на високом нивоу у свим сегментима - политичком, економском, хуманитарном, културном, здравственом и сваком другом.

"Жеља нам је да ти односи буду садржајнији и бољи и високо цијенимо Руску Федерацију, њено ангажовање кроз Савјет за имплементацију мира у БиХ и њен увијек принципијелни став у вези са Дејтонским мировним споразумом као међународним уговором који треба поштовати и не мијењати", истакао је Додик током обраћања на свечаној сједници Народне скупштине поводом званичне посјете делегације руског Савјета Федерације, коју предводи предсједник Савјета Валентина Матвијенко.

Додик је нагласио да је Српској увијек помогао став Русије да се мора истрајати на поштивању Дејтонског споразума, његовог слова, а не духа.

"То нам је дало снагу и могућност да се боримо за наша права. Искрен пријатељ, каква је Руска Федерација, и њен предсједник Владимир Путин дуго времена иза нас су нам омогућили да јасно дефинишемо наше ставове, вратимо самопоуздање, да се боримо за наше изворно право", рекао је Додик.

Предсједник Српске је навео да чињеница да Русија поштује све државе свијета, без обзира на њихове финансијске, територијалне или неке друге критеријуме, говори о томе да је Русија према свима благонаклона у очувању свјетског мира и поретка.

Он је у име Српске захвалио Русији за принципијелно понашање у оквиру Савјета безбједности УН када су на дневном реду биле тачке у вези са имплементацијом мировног споразума у БиХ.

"Тада смо могли да рачунамо на објективно и непристрасно тумачење догађаја, науштрб оних који су у правилу били негативни према нама, написани у сарајевским медијима и само транспортовани на сједници Савјета безбједности", истакао је Додик.

Он је посебну захвалност Русији и њеном предсједнику Путину, као и његовим сарадницима, исказао због улагања вета на британску резолуцију о Сребреници која је требало да српски народ прогласи геноцидним.

Додик је рекао да се српски народ, без руског вета, не би могао одбранити од покушаја британаца да га на крају прошлог вијека ставе на тамну страну историје.

"Руси најбоље знају ко су Срби, да припадамо православном, словенском свијету, да смо у историји увијек били на страни побједника и никада на страни зла и није им било тешко да тада потегну тако важну мјеру каква је вето у Савјету безбједности УН", рекао је Додик.

Он је навео да је Српска захвална за многе мјере подршке у области привреде, гдје се сарадња не одсликава само кроз познате аранжмане попут рафинерија уља и нафте у Модричи и Броду, већ и кроз постигнуте договоре да се гради погон у Зворнику у вези са гасом, као и да се реконструишу дотрајале термоелектране, у вези са чим ће крајем маја бити потписани уговори на форуму у Санкт Петербургу, који се одржава под покровитељством предсједника Русије.

Додик је подсјетио да је јуче у овом руском граду потписан уговор о сарадњи између медицинских факултета из Русије и Српске, те изразио жељу да се сарадња оствари и у области набавке лијекова, с обзиром да су руски лијекови у просјеку 25 одсто јефтинији, а израђени су по европским стандардима.

Предсједник Српске је напоменуо да је пријатељство српског и руског народа исказано кроз многе трагедије и тужне догађаје из заједничке историје, а која је овјековјечена у великим побједама из два свјетска рата, гдје су ови народи били највећи страдалници.

"Без Руске Федерације и њене помоћи и пажње, Република Српска би имала далеко више проблема. Захвалан сам на свему што је учињено и на плану одобравања стипендија за студенте из Српске и БиХ који студирају на факултетима Русије, за опредјељење да разговарамо о ангажовању Ремонтног завода 'Орао' који би требао да буде сервисни центар за руске хеликоптере на овом простору и региону", навео је Додик.

Он је додао да је захвалан за све иницијативе које долазе из Русије, као и Санкт Петербургу, који је партнер Српској у многим питањима и пословима.

"Госпођо Матвијенко, желимо Вам угодан боравак у Републици Српској. Ваш долазак је за нас велика част, Ваше присуство нам је донијело важне поруке Вашег предсједника и државе. У жељи да наша сарадња буде још израженија и јача желим да још једном поздравим Вас и вашу делегацију и уважену вашу земљу. Живјела Русија, живјела Република Српска и живјело наше пријатељство", поручио је Додик.

Предсједник Српске данас је Матвијенкову одликовао Орденом Републике Српске на огрлици за нарочите заслуге у развијању и увршћивању сарадње и политичких односа између Српске и Русије, као и за немјерљив допринос у борби за физички и духовни опстанак, афирмацију и развој Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана