Dodik - Salkić: Sačuvati mir, stabilnost i toleranciju

Srna
Dodik - Salkić: Sačuvati mir, stabilnost i toleranciju

Banjaluka - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i potpredsjednik Srpske Ramiz Salkić osudili su danas teroristički čin u Zvorniku i istakli da je potrebno sačuvati mir, stabilnost i toleranciju.


"Šaljemo poruku i poziv za toleranciju. Ne može se osuditi čitav narod kojem pripada napadač", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je ponovio da su terorističkim činom napadnute institucije sistema i Republika Srpska.

"Potrebne su zajedničke sinhronizovane aktivnosti da bi se očuvali mir i stabilnost, te da na viši nivo bude podignuta saradnja i koordinacija svih institucija nadležnih za borbu protiv terorizma i svake vrste kriminala, kao i sa lokalnim zajednicama", rekao je predsjednik Srpske.

Dodik i Salkić zajednički su ocijenili da je veoma važno što je Policija Republike Srpske profesionalo i odgovorno postupila u izazovnom trenutku kada je napadnuta jedna njena organizaciona jedinica.

"Policija Republike Srpske je veoma brzo uspostavila kontrolu u Zvorniku i nije dozvolila bilo kakvu vrsta eskalacije. Terorizam je globalna prijetnja, svjedoci smo svega onoga što se dešava, ali se moramo zajednički boriti protiv ove pošasti", rekao je Dodik.

On je napomenuo da će Republika Srpska učiniti sve da poboljša kapacitete policije da bi se suprotstavila ovakvim aktivnostima.

"Organizovanje posebne službe za borbu protiv terorizma je opravdano, a kapacitete ove jedinice ćemo u narednim danima podići na najviši mogući nivo", rekao je predsjednik Dodik.

On je naveo da je svim organima u BiH dostavljen akt o mogućim napadima, koji nije operativno upotrebljiv.

"U njemu piše da zbog neke gužve koja se dogodila u Australiji postoji mogućnost terorističkog akta širom BiH. Još se navodi da služba koja je dostavila ove infomacije ne raspolaže podacima o mjestu gdje bi se eventualno mogao napad dogoditi i ničega više nema u tom aktu", pojasnio je Dodik.

On je naglasio da će MUP Srpske razviti dovoljno sposobnosti da nabavlja potrebne informacije.

Dodik kaže da organizacini oblik policija u BiH nije smetnja za saradnju i da policije Srpske i Federacije BiH operativno dobro sarađuju.

"U svakom slučaju, posao reforme policije u BiH je završen, jer ona ima koordinaciju. Van Ustava je urađeno mnogo stvari i u oblasti bezbjednosti i sve ćemo to sagledati u nekom narednom vremenu", dodao je Dodik.

Salkić je rekao da je u Zvorniku počinjen teroristički akt, te da se mora raditi na smirivanju tenzija.

"Nadležno tužilaštvo je ocijenilo da je riječ o terorističkom aktu. Ovo što se dogodilo u Zvorniku nije u interesu Bošnjaka, koji žele mir, stabilnost i prosperitet, nego otežava našu borbu za jačanjem institucionalne pozicije", rekao je Salkić, napomenuvši da teroristički akt nije volja islama koji provode Bošnjaci u BiH.

On je istakao da treba detaljno ispitati da li je napadač iz Zvornika imao bilo kakve veze sa organizovanim grupama i ocijenio da Bošnjaci u lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj žive u dobrim odnosima sa Srbima.

Policajac Dragan Đurić ubijen je sinoć u terorističkom napadu na policijsku stanicu u Zvorniku, koji je izvršio Nerdin Ibrić /24/ iz sela Sapna kod Zvornika. Tom prilikom ranjeni su policajci Željko Gajić i Stevo Milovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana