Dodik: Sačuvati mir, stabilnost i saradnju svih vjerskih zajednica

Glas Srpske
Dodik: Sačuvati mir, stabilnost i saradnju svih vjerskih zajednica

Vatikan - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je kao veoma važan današnji sastanak sa papom Franjom u Vatkanu na kojem su se saglasili da je veoma važna saradnja između institucija na različitim nivoima i BiH i Republike Srpske sa Katoličkom crkvom, te da je neophodna toleranicija i saradnja sa svim vjerskim zajednicama, i hrišćanskim i islamskim.

Dodik je rekao da je veoma zadovoljan posjetom, da su razgovarali o nekim važnim pitanjima u Evropi i svijetu, izrazili žaljenje zbog događaja na Novom Zelandu i Šri Lanki, te ponovo afirmisali osnovne vrijednosti očuvanja stabilnosti, dobre saradnje i ljubavi među ljudima.

“Borba za očuvanje mira u svijetu jedna je od dominantnih tema o kojima smo razgovarali, potrebi očuvanja porodice, saradnji između institucija na različitim nivoima i BiH i Srpske sa Katoličkom crkvom”, rekao je Dodik za RTRS.

On je istakao da je papi Franji prenio pozdrave Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.

“Papa je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je zajedno sa patrijarhom trasirao put u vezi sa kanonizacijom Alojzija Stepinca kroz komisiju koju su zajedno formirali i način na koji će se to odvijati”, rekao je Dodik.

On je naveo da je Republika Srpska bila nezaobilazna tema i samom činjenicom da je u Vatikanu bila i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, kao i da on primarno predstavlja Srpsku jer je srpski član Predsjedništva.

Dodik je naglasio da je sa papom razgovarao i o tome na koji način se odvija saradnja institucija kroz podršku Katoličkoj gimnaziji u Banjaluci, izgradnju Doma za stara lica u Banjaluci, kao i obnovu crkve na Petrićevcu koja je u završnoj fazi.

On je naglasio da su se saglasili i da je neophodna toleranicija i saradnja sa svim vjerskim zajednicama i hrišćanskim i islamskim.

“To je način na koji možemo ići dalje, ne smije se dozvoliti ono što se dogodilo na Novom Zelandu i Šri Lanki jer ako to preuzme svijet onda je svijet u dodatnom haosu i nestabilnosti”,poručio je Dodik.

On je naveo da je sa državnim sekretarom Vatikana Pjetrom Parolinom bilo daleko više pitanja operativnog karaktera.

“Razgovarali smo i o pitanjima formiranju vlasti na nivou BiH. Činjenica je da je to neuspješan posao”, rekao je Dodik.

On je ocijenio da je državni sekretar Vatikana savršeno dobro razumio konkretne probleme.

“Bilo je razgovora i o potrebi da se donese Izborni zakon na nivou BiH. Upoznao sam ga da mi ne vidimo problem zašto taj Izborni zakon ne bi bio donesen kako bi zaštitio sve zajednice”, rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana