Додик: Са Папом о усташким злочинима над Србима

Срна
Додик: Са Папом о усташким злочинима над Србима

Београд - Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик најавио је да ће током предстојеће званичне посјете Ватикану покушати да објасни поглавару Римокатоличке цркве папи Фрању какве су злочине усташе учиниле Србима у Другом свјетском рату и потребу да се то тако представи у свијету.

“То је једини простор у свијету, гдје је био дјечији логор. Историја прије тога није забиљежила да је био концентрациони логор за дјецу. Српска дјеца су тамо скупљана, нека су убијена, нека прекрштена и није било расељавања, ту је било - или си убијен или прекрштен”, рекао је Додик за “Спутњик”.

Додик је рекао да ће папу обавијестити и о планираној градњи монументалног спомен-парка јасеновачким жртвама у Доњој Градини, те да је то заједнички пројекат Српске и Србије.

“Нити ћемо заборавити, нити опростити, али сигурно српски народ није онај који ће покушати да се освети за то”, рекао је Додик, који ће се са папом и његовим државним секретаром састати у петак, 26. априла.

Додик је напоменуо да БиХ има уговорни однос са Ватиканом и Српском православном црквом, али не и са Исламском заједницом, јер они траже много већа права, те истакао да Предсједништво БиХ неће донијети одлуку којом би то прихватило.

"Они покушавају да нам наметну та правила, али Предсједништво БиХ неће тако одлучити”, поручио је Додик.

Он каже да ће и о томе, вјероватно, бити разговарано током посјете Ватикану, као и о дешавањима у свијету, попут терористичког напада на Новом Зеланду јер и сам папа Фрањо промовише снажно сарадњу и мир.

Говорећи о информацији да је у Сарајеву отворен британски штаб за борбу против “малигног утицаја Русије”, Додик је нагласио да малигни утицај на овом подручју имају Британци, који наивно вјерују да ће тако сузбити привржености Русији српског народа.

“То је немогуће, то је глупост, илузија и само трошење пара и убацивање још више неразумијевања између нас Срба и Британаца, који су овдје упорно присутни и радили су против српског држаног и националног интереса”, истакао је Додик, који је и српски члан Предсједништва БиХ.

Он каже да тај британски обавјештајни центар у Сарајеву, који води муслиман, евидентира оне који су наводно промотери руског утицаја.

“Они имају проблем са једном чињеницом, а то је да српски народ истински осјећа братство и приврженост Русији. Не можете ући у мозак сваког човјека да то промијените”, истакао је Додик.

Он је поновио да нема никаквог малигног утицаја Русије, да је то је потпуна грешка.

“Знамо имена тих људи и жнашихж људи из БиХ који то раде. Знамо да је други центар у Подгорици, трећи који се бави питањима на Балкану је формално речено у Тирани, а нико наиван не може да искључи могућност да је то раширено и у Београду”, сматра Додик.

Он је додао да никада неће заборавити чињеницу да је британска влада предложила да се Срби прогласе геноцидним.

Говорећи о БиХ, Додик је истакао да је то земља која тешко функционише због немогућности базичног договора, те да се често сјети ријечи Иве Андрића - “Када уђете у БиХ, тамо престаје логика”.

Према Додиковим ријечима, Бошњаци желе да доминирају, без обзира на уставни поредак и изборну структуру, али већ годинама то не може јер је Република Српска свјесна својих права према Уставу.

Он је поновио да Република Српска јасно рекла да жели да буде војно неутрална, да не жели у НАТО, који је у протеклом рату стао на страну Бошњака и Хрвата, а против Срба, који је бомбардовао Српску, због чега сада трпи посљедице од осиромашеног уранијума.

Албанци тек сад траже потврду спекулативног косовског признања

Српски члан Предсједништва БиХ каже да су Албанци у тешкој ситуацији јер тек сада траже да Србија потврди независност самопроглашеног Косова и истиче да о томе колико је оно “независно” најбоље свједочи то што му многе земље отказују признање које је било спекулативно и на бази силе САД.

“Албанци за независност Косова морају добити потврду Србије и, у том погледу, имају озбиљнији проблем од Србије”, рекао је Додик за “Спутњик”.

Он је нагласио да је многима било лакше да признају самопроглашено Косово него да имају проблем са Американцима, али да више није толико важно шта каже Америка.

“Нека бивша америчка политика, не да се мијешала, него је управљала процесима, и у БиХ, и подржавала албанску политику на Балкану, промовишући причу о Косову као преседану, а Републици Српској, која је у готово идентичним условима, говорила да ћути”, истиче Додик.

Према његовим ријечима, иако Америка и данас стоји иза Албанаца, иза самопроглашеног Косова, не значи да је то дефинитивно завршено.

Када је ријеч о декларацији коју су предложили Албанци, покушавајући да Србе прогласе геноцидним, а коју би требало да разматра амерички Конгрес, Додик истиче да свијет данас није исти, а Америка више није најмоћнија ни политичка, нити финансијска сила.

Он каже да се се све више људи са ових простора окреће финансијским центрима на Истоку и то предроређује и подршке политикама.

“Прије смо се овдје сви тресли од тих неких америчких декларација, изјава, док данас то више није толико важно. Та прича је рецидив једне прошлости. То има вијек трајања”, наводи Додик.

Он је рекао и да има повјерења у политику америчког предсједника Доналда Трампа која подразумијева јачање Америке и немијешање у унутрашња питања других земаља.

Додик наглашава да су Срби као народ васпитани на ономе што се зове косовки мит и Република Српска неће дозволити да БиХ призна самопроглашено Косово.

“Нема народа који може егзистирати, а да у себи нема неку врсту мита”, истиче Додик.

Према његовим ријечима, због тога су и постојали покушаји изградње новог мита за нови народ на простору Балкана, прије свега у БиХ - бошњачки народ који се успоставио тек 1993. године.

“Онда је измишљен мит о Сребреници, са много политичких спекулација које се желе наметати као дефинитивна истина. Да то није истина показаће вријеме и егзактни подаци. Смогли смо снагу, укинули ранији извјештај о Сребреници који су написали странци и био је основа за оптуживање Срба у Хагу. Формирали смо нову комисију у коју смо довели највеће стручњаке из те области”, навео је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана