Додик: СНСД са коалиционим партнерима ради на формирању скупштинске већине

Срна
Додик: СНСД са коалиционим партнерима ради на формирању скупштинске већине

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да СНСД са коалиционим партнерима ради на формирању скупштинске већине, те нагласио да коалиција неће прихватити учешће оних који током избора нису радили у њеном интересу, а њени су чланови.


Додик, који је и лидер СНСД-а, на конференцији за новинаре у Бањалуци је рекао да ће бити процесуирано све што није било у складу са законом.

“СНСД ће водити политику коалиције. Неки су радили директно, као овдје у Бањалуци против наших кандидата, а припадају странкама наших коалиционих партнера. У наредним данима све ће бити испитано и стављено у законски оквир”, истакао је Додик.

Он каже да за кога год буде утврђено да није био дио коалиционе политике, неће остати на директорском мјесту, наводећи да су неке смјене у току. Он је као илустрацију навео примјер директор Шумског газдинства Котор Варош, чланице ДНС-а, која је већ поднијела оставку јер је радила против коалиционих кандидата.

“Захваљујем се лидеру ДНС-а Марку Павићу на коректном односу који је показивао у погледу изборне кампање, али неки његови мангупи су одређене ствари урадили веома лоше. Уколико он пристане да се одрекне тих људи, и даље је наш коалициони партнер. О њему мислим све најбоље, али мислим да су га окупирали мангупи у његовим редовима”, рекао је Додик.

Он је навео да је тражио од надлежних институција да свако ко је чинио незаконитости не буде ослобођен било какве одговорности.

Додик је изразио жаљење што су, како је рекао, кандидати Савеза за побједу /СзП/ за српског члана Предсједништва БиХ и предсједника Српске Младен Иванић и Вукота Говедарица одлучили да се баве погрешном политиком и за вријеме и након изборне кампање.

“То је њихов избор и ни против тога немам ништа, али мора се поштовати основна чињеница да изборе и изборни процес не води ни Милорад Додик, ни Влада, нити парламент Српске, већ Централна изборна комисија БиХ”, истакао је Додик.

Додик је нагласио да неће сарађивати ни са ким ко је радио против кандидата коалиције на изборима, па макар и да су и из СНСД-а.

Он је поновио да се амбасадор САД БиХ Морин Кормак директно мијешала у изборе све вријеме, као и данас, што је, окарактерисао као безобразлук особе која није била достојна да представља тако велику земљу као што су САД.

“Кормакова је допринијела дестабилизацији БиХ у значајном обиму и урушавању њених институција. Играла се вољом народа и институција и без икакве потребе се мијешала у микроуправљање у БиХ”, тврди Додик.

Додик је навео да, иако се Иванић и Говедарица нису одазвали његовом позиву на разговор, он хоће ако га они упуте.

Коментаришући захтјев опозиције да се поновно броје гласачки листићи, Додик је рекао да ко губи има право да се љути, а “опозиција бјесни”.

“Радује ме што у СДС-у има важних људи који су рекли да признају резултате избора и честитали нам побједу. Нису нама проблем изворне политичке вриједности СДС-а, већ извитоперено и у свемиру изгубљено руководсто које је водило политику мржње и освета, а не политику националне одговорности. Зато вјерујем у те људе у СДС-у који су остали принципијелни изворној политици те странке Република Српска – независна држава”, каже Додик.

Он сматра да су Говедарица и остали гурали Српску у централистичку, унитаристичку БиХ.

“То није политика СДС-а и позивам људе у тој странци да то преиспитају због њихове политичке будућности”, навео је Додик.

Он тврди да је лидер ПДП-а Бранислав Бореновић искористио трагедију породице Драгичевић и добио подршку кроз неколико мандата, наводећи да се “то врати у животу, јер се не може на бази блефа остати дуго моћан у политици”.

“У политици се не смије блефирати, а ја сам доказ томе, јер никада нисам блефирао због чега сам добио 16 година мандата. Нисам блефирао, већ сам водио одговорну националну политику. Поштујем бол породице Драгичевић и не замјерам никоме ништа, овдје говорим о Бореновићу и његовој злоупотреби”, рекао је Додик.

Он је навео да је Српска слободна, те да нема шта појединци нису радили у посљедње вријеме и нико никакву мјеру против њих није предузео.

“Не може се уништавати имовина СНСД-а. Постоји кривична одговорност за то. Неће СНСД дозволити да неко дође и уништава имовину и фасаду новоизграђене зграде”, поручио је Додик.

Он каже да га опозиција не забрињава, али да треба знати да ће свако кршење закона ригорозно бити процесуирано.

“Ово је вријеме у којем треба сачекати Централну изборну комисију и верификацију изборних резултата”, поручио је Додик и подсјетио да је на изборима 2014. године Цвијановићева изгубила од Иванића и да је тада био исти број неважећих листића као и данас, али да СНСД није тражио пребројавње.

Он је рекао да су му изборну побједу за српског члана Предсједништва БиХ честитали предсједник Руске Федерације Владимир Путин, министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров, министар одбране Србије Александар Вулин и предсједник Владе Мађарске Виктор Орбан.

Додик је потврдио да је телефоном разговарао са Лавровим, којем је пренио
да је његова политика усмјерена на поштивања слова, а не духа Дејтонског споразума, са чим је Русија одавно сагласна.

“Лавров ме замолио да у његово име пренесем саучешће породици страдалог радника Рафинерије у Броду”, рекао је Додик и подсјетио да је данас у Добоју посјетио раднике повријеђене у синоћњој експлозији и пожару, те у Броду разговарао са руководством компаније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана