Dodik: SNSD, DNS i SP imaju većinu od 44 glasa

Srna
Dodik: SNSD, DNS i SP imaju većinu od 44 glasa

Banjaluka - Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da ova stranka, DNS i SP u ovom trenutku imaju skupštinsku većinu od 44 glasa za izbor rukovodstva Narodne skupštine Republike Srpske.

 Dodik je rekao da ima imena poslanika koji će činiti apsolutnu većinu, koja će se manifestovati na konstitutivnoj sjednici Narodne skupštine 24. novembra.


"Tu su i dva poslanika koje predvodi lider Napredne Srpske Adam Šukalo, a tu su još i dva poslanika koji nisu bili u ovoj političkoj grupaciji. Tako da ćemo sa najmanje 44 glasa završiti izbor novog skupštinskog rukovodstva i nove vlade", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Poslanici u Narodnoj skupštini u mandatnom periodu 2014-2018. godina u ponedjeljak, 24. novembra, na konstitutivnoj sjednici položiće svečanu zakletvu.Dnevnim redom konstitutivne sjednice Narodne skupštine predviđeno je da zakletvu polože predsjednik i potpredsjednici Republike Srpske.
/kraj/nn/sđp

SDS u očaju potpisao sporazum sa koalicijom "Domovina"

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ocijenio je da je SDS u očaju i da pokušava da očuva strukturu, ne birajući sredstva, zbog čega je potpisao sporazum sa Koalicijom "Domovina" o zajedničkom nastupu u Narodnoj skupštini Republike Srpske. "Nemam informaciju da je sporazum potpisan sa Savezom za promjene, nego sa SDS-om. Politička lijenost i spremnost da se sve što uradi SDS tretira kao potez Saveza za promjene vidljiv je i u činjenici da su sa SDA i Demokratskim frontom sporazum potpisali kao političke partije, a ne kao Savez", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, Koalicija "Domovina" je nasljednik političkih ciljeva Koalicije "Prvi mart", u kojoj dominantnu ulogu očigledno ima SDA, i ona je za Republiku Srpsku politički opasna grupacija.

Dodik je poručio da "Domovina" neće ostvariti cilj da u Republici Srpskoj bude "jezičak na vagi", jer SDA nije potrebna za većinu koju imaju SNSD, DNS i SP.

"Koalicija žDomovinaž je primarno protiv Republike Srpske i tu je da uđe u sistem kako bi ga iznutra pokušala razoriti ili nametnuti neke svoje stavove. Zato će i njihov domet biti najviše ono što su uspjeli na opštim izborima, a to je da imaju poslanike u Narodnoj skupštini, vjerovatno i delegate u Vijeću naroda i potpredsjednika Republike", rekao je Dodik.

On je istakao da je očigledno da mnogi ljudi iz SDS-a "ne gutaju" lako tu vrstu priče, imajući u vidu da se rehabilituje stara politika koju je SDA provodila niz godina unazad.

"Vidim da Emir Suljagić /DF/ promoviše sporazum sa SDS-om. Kako čovjeku koji je promovisao ogromnu mržnju protiv Republike Srpske odjednom odgovara SDS i bilo koja partija iz Republike Srpske", rekao je Dodik.

Predstavnici SDS-a, PDP-a i NDP-a sinoć su u Sarajevu usaglasili stav sa koalicijom "Domovina" o nastupu na konstitutivnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Konstitutivna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske zakazana je za ponedjeljak 24. novembar.

 

MUP RS najbolja bezbjednosna agencija

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da je MUP RS jedna od najboljih bezbjednosnih agencija u BiH.

Dodik je, povodom krsne slave MUP-a - Svetog arhangela Mihaila, izrazio zadovoljstvo stanjem i organizovanošću Ministarstva, kao i činjenicom da je nakon mnogo godina žestokih ataka na policiju, Republika Srpska zadržala ovu nadležnost. 

"Sve godine nakon toga pokazale su sposobnost društva, a i policije da ostvari svoj najvažniji zadatak", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci. 

On je dodao da borba za bezbjednost društva podrazumijeva i borbu protiv terorizma, zbog čega je u narednom periodu policiju Republike Srpske za to potrebno adekvatno osposobiti.

"Zbog toga ćemo u narednom periodu, osim očuvanja materijalnog položaja policajaca, nastaviti sa opremanjem policije neophodnom logistikom da bi mogla da se suprotstavi izazovima koji uopšte nisu mali", rekao je Dodik.

On je za narednu godinu najavio maksimalno angažovanje policije, ali i svih ostalih segmenata društva u osposobljavanju za borbu protiv terorizma, kriminala i korupcije. 

Dodik je, povodom krsne slave MUP-a, položio vijence na spomen-ploču poginuli pripadnicima Ministarstva u zgradi MUP-a u Banjaluci.

Vijence su položili i predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić, te ministar unutrašnjih poslova i direktor Policije Radislav Jovičić i Gojko Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana