Додик: СНСД, ДНС и СП имају већину од 44 гласа

Срна
Додик: СНСД, ДНС и СП имају већину од 44 гласа

Бањалука - Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је да ова странка, ДНС и СП у овом тренутку имају скупштинску већину од 44 гласа за избор руководства Народне скупштине Републике Српске.

 Додик је рекао да има имена посланика који ће чинити апсолутну већину, која ће се манифестовати на конститутивној сједници Народне скупштине 24. новембра.


"Ту су и два посланика које предводи лидер Напредне Српске Адам Шукало, а ту су још и два посланика који нису били у овој политичкој групацији. Тако да ћемо са најмање 44 гласа завршити избор новог скупштинског руководства и нове владе", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Посланици у Народној скупштини у мандатном периоду 2014-2018. година у понедјељак, 24. новембра, на конститутивној сједници положиће свечану заклетву.Дневним редом конститутивне сједнице Народне скупштине предвиђено је да заклетву положе предсједник и потпредсједници Републике Српске.
/крај/нн/сђп

СДС у очају потписао споразум са коалицијом "Домовина"

Предсједник СНСД-а Милорад Додик оцијенио је да је СДС у очају и да покушава да очува структуру, не бирајући средства, због чега је потписао споразум са Коалицијом "Домовина" о заједничком наступу у Народној скупштини Републике Српске. "Немам информацију да је споразум потписан са Савезом за промјене, него са СДС-ом. Политичка лијеност и спремност да се све што уради СДС третира као потез Савеза за промјене видљив је и у чињеници да су са СДА и Демократским фронтом споразум потписали као политичке партије, а не као Савез", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Према његовим ријечима, Коалиција "Домовина" је насљедник политичких циљева Коалиције "Први март", у којој доминантну улогу очигледно има СДА, и она је за Републику Српску политички опасна групација.

Додик је поручио да "Домовина" неће остварити циљ да у Републици Српској буде "језичак на ваги", јер СДА није потребна за већину коју имају СНСД, ДНС и СП.

"Коалиција жДомовинаж је примарно против Републике Српске и ту је да уђе у систем како би га изнутра покушала разорити или наметнути неке своје ставове. Зато ће и њихов домет бити највише оно што су успјели на општим изборима, а то је да имају посланике у Народној скупштини, вјероватно и делегате у Вијећу народа и потпредсједника Републике", рекао је Додик.

Он је истакао да је очигледно да многи људи из СДС-а "не гутају" лако ту врсту приче, имајући у виду да се рехабилитује стара политика коју је СДА проводила низ година уназад.

"Видим да Емир Суљагић /ДФ/ промовише споразум са СДС-ом. Како човјеку који је промовисао огромну мржњу против Републике Српске одједном одговара СДС и било која партија из Републике Српске", рекао је Додик.

Представници СДС-а, ПДП-а и НДП-а синоћ су у Сарајеву усагласили став са коалицијом "Домовина" о наступу на конститутивној сједници Народне скупштине Републике Српске.

Конститутивна сједница Народне скупштине Републике Српске заказана је за понедјељак 24. новембар.

 

МУП РС најбоља безбједносна агенција

Предсједник РС Милорад Додик изјавио је да је МУП РС једна од најбољих безбједносних агенција у БиХ.

Додик је, поводом крсне славе МУП-а - Светог архангела Михаила, изразио задовољство стањем и организованошћу Министарства, као и чињеницом да је након много година жестоких атака на полицију, Република Српска задржала ову надлежност. 

"Све године након тога показале су способност друштва, а и полиције да оствари свој најважнији задатак", рекао је Додик новинарима у Бањалуци. 

Он је додао да борба за безбједност друштва подразумијева и борбу против тероризма, због чега је у наредном периоду полицију Републике Српске за то потребно адекватно оспособити.

"Због тога ћемо у наредном периоду, осим очувања материјалног положаја полицајаца, наставити са опремањем полиције неопходном логистиком да би могла да се супротстави изазовима који уопште нису мали", рекао је Додик.

Он је за наредну годину најавио максимално ангажовање полиције, али и свих осталих сегмената друштва у оспособљавању за борбу против тероризма, криминала и корупције. 

Додик је, поводом крсне славе МУП-а, положио вијенце на спомен-плочу погинули припадницима Министарства у згради МУП-а у Бањалуци.

Вијенце су положили и предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Игор Радојичић, те министар унутрашњих послова и директор Полиције Радислав Јовичић и Гојко Васић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана