Dodik: SDS, PDP i NDP ne žele samostalnu RS

Ljiljana Aleksić
Dodik: SDS, PDP i NDP ne žele samostalnu RS

Bijeljina - SNSD ne odustaje od referenduma o statusu RS, ali međunarodne okolnosti ne idu u prilog njegovog održavanja, kao i nedostatak unutrašnjeg konsenzusa koji zbog izdajničkog stava Saveza za promjene ne postoji i nemoguće ga je sa njima postići, jer PDP, SDS i NDP ne žele samostalnu Srpsku.

Zaključeno je to na dvodnevnom savjetovanju SNSD-a kojem su prisustvovali vrh stranke i njeni predstavnici u institucijama i lokalnim organizacijama. Takođe je zaključeno da je na sceni pokušaj uređenja novih odnosa u BiH, ali da ona može opstati samo kao dejtonska sa dva entiteta i tri naroda.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je poslije dvodnevnog skupa održanog u Bijeljini da će ideja o održavanju referenduma o statusu RS u 2018. godini biti razmatrana kasnije, ukoliko ne budu stvoreni ekstremni uslovi za njegovo održavanje.

- Kao odgovorna politička partija, cijeneći međunarodne okolnosti i neobezbijeđen konsenzus u okviru Srpske, jer je nemoguće obezbijediti konsenzus na bilo kom pitanju sa članicama Saveza za promjene, SNSD smatra da to pitanje treba kasnije razmatrati da ne bi napravilo podijeljeno društvo u RS o tom pitanju. Nemoguće je izgraditi konsenzus sa SDS-om koji to ne želi, ne želi samostalnost Srpske, PDP ne želi samostalnost Srpske, NDP i Dragan Čavić ne žele samostalnost Srpske, ali su i te kako spremni da rade protiv bilo kakve samostalnosti tako što bi napadali ideju koja dolazi sa druge strane - rekao je Dodik.

On je istakao da je u BiH na sceni proces fingiranja, odnosno stvaranja atmosfere i političkih uslova za kreiranje novog političkog uređenja, koje je započeto sa prevarama u vezi sa popisom stanovništva.

- Stvara se privid da je BiH većinski bošnjačka zemlja u kojoj je u odnosu na popis iz 1991. godine sedam odsto više stanovništva, uprkos velikoj priči i galami o etničkom čišćenju i stradanju Bošnjaka u prošlom ratu. Sa stanovišta interesa SNSD-a, BiH je isključivo moguća kao izvorno dejtonska teritorija, sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i taj balans mora da bude očuvan - naglasio je Dodik.

SNSD-u su, podvukao je Dodik, apsolutno neprihvatljive bilo kakve kreacije koje su urađene u okviru kancelarije visokih predstavnika ili bilo kojih institucija na nivou BiH, pa i onih koje su vezane za ponašanje Saveza za promjene u zajedničkim institucijama.

- SNSD smatra da je to izdajnička politika i izdajničko ponašanje Saveza za promjene na nivou BiH. BiH kao izvorno dejtonska može da opstane, ali su kreacije međunarodne zajednice od nje načinile nemoguću zemlju i bilo bi pametno da sve bude vraćeno na nivo izvornog Dejtona, što je programski cilj SNSD-a - rekao je Dodik.

S obzirom na to da je savjetovanje bilo u funkciji priprema opštih izbora, koji će biti održani 2018. godine, SNSD je zaključio da je cilj pobjeda u trci za predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH, natpolovična većina u Narodnoj skupštini RS, deset poslanika u Parlamentu BiH sa koalicionim partnerima, jedan u Parlamentu FBiH i većina u federalnom Domu naroda.

Zaključci

- Savjetovanje je bilo u funkciji priprema opštih izbora koji će biti održani 2018. godine.

- Pobjeda za pojedinačne funkcije predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH, apsolutna većina od 50 odsto u Narodnoj skupštini RS i deset poslanika u Parlamentu BiH sa koalicionim partnerima, jedan poslanik u Parlamentu FBiH i većina u Domu naroda FBiH.

- Konstatovano je da je na sceni pokušaj uređenja novih odnosa u BiH uz jedinstveni zaključak da BiH može opstati kao dejtonska sa dva entiteta i tri naroda i da je politika Saveza za promjene bila izdajnička.

- SNSD ne odustaje od referenduma, ali međunarodne okolnosti ne idu u prilog njegovog održavanja, kao i nedostatak unutrašnjeg konsenzusa koji zbog izdajničkog stava Saveza za promjene ne postoji i nemoguće ga je sa njima postići. PDP, SDS i NDP, odnosno Ivanić, Čavić i Govedarica ne žele samostalnu RS.

- Podrška donošenju Deklaracije o statusu Srba u regionu i formiranju fonda koji će finansirati RS i Srbija.

- Do maja 2018. održati sastanke Izvršnog komiteta u svakoj izbornoj jedinici, uključujući i FBiH, a u maju zajednički sastanak ovakvog tipa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana