Dodik: SDA pozvao SBB da uđe u koaliciju

ATV
Dodik: SDA pozvao SBB da uđe u koaliciju

''BiH šalje poruku da ovdje živi neko ko nije spreman da poštuje volju vlastitog naroda'', kaže Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, i podsjeća da postoji spremnost da se uđe u formiranje zajedničkih organa vlasti ali da, kako kaže, Bošnjaci stalno pokušavaju da budu najvažniji u BiH. Da je to tako pokazuje i poziv SDA da u koaliciju uđe i SBB, kaže Dodik.

“Znam recimo da je prije tri mjeseca rečeno da će Fahrudin ući sa SDA u koaliciju, ali da trebaju nekog vremena, a sad od toga prave veliki politički sporazum. Čak je i Izetbegović, kada samo razgovarali o tome koje mjesto njemu pripada, on je tražio ministarstvo bezbjednosti da bi tu bio ministar Fahrudin Radončić,” rekao je Dodik.

Formiranje vlasti se svjesno blokira, stiže i poruka od Željke Cvijanović potpredsjednika SNSD-a. BiH je, kaže, u sivoj zoni i u kandžama neodgovornih političara. Po svaku cijenu se želi spriječiti da partije koje su izborni pobjednici u Republici Srpskoj preuzmu pozicije na nivou BiH u skladu sa voljom birača, što je direktan udar na njih ali i namjerna opstrukcija evropskog puta BiH. 

“Jasno je i da postojeći Savjet ministara nema legititmitet, kredibilitet, ni autoritet da učestvuje u bilo kojem procesu, ni da preuzima ili izvršava bilo kakve obaveze. Ako tome dodamo činjenicu da hrvatski ministri skoro da i ne učestvuju u radu ovog predugo odlazećeg Savjeta ministara, a da srpski ministri tamo vegetiraju, onda je jasno zašto je BiH ušla u sivu zonu,”

Za to vrijeme u Sarajevu pokušavaju da, kako ističu, formiraju bošnjačku reprezentaciju. Predsjedništvo SDA, juče je donijelo odluku da u koaliciju pozovu DF i SBB. 

“Vjerovatno ćemo u narednim danima vidjeti kakva je reakcija i predsjednika SBB-a i njihovih organa koji će o tome odlučivati, ali ovo znači otvorena vrata za što širi blok,” rekao je Safet Softić, potpredsjednik SDA. 

Na odgovor lidera SBB-a nije se dugo čekalo. Fahrudin Radončić izjavio je da je spreman da uđe u koaliciju, iako su donedavno SDA i SBB bili ljuti politčki protivnici.

“Meni se čini da ulazimo u finale koalicionih odnosa koji bi trebali ići u korist svih, a najviše u korist deblokade sadašnje situacije i toliko potrebnog relaksiranja odnosa. Zaista je vrijeme i da se, kako to neki nazivaju, etablira bošnjačka, a ja bih rekao, i probosanska reprezentacija na državnom nivou,” kaže Radončić. 

Ako SBB i DF uđu u koaliciju sa SDA, tri stranke morale bi da podijele tri ministarske pozicije u Savjetu ministara koje pripadaju Bošnjacima. SDA, bi najvjerovatnije, kao izborni pobjednik, tražila sva mjesta zamjenika ministara. Koalicioni partneri nisu za tu opciju zbog čega mnogi misle da će, kako je nazivaju u pojedinim strankama, bošnjačka reprezentacija biti ta zbog koje se ni u maju neće formirati vlast. Ako se ovako nastavi, kaže danas Milorad Dodik, i Predsjedništvo BiH će doći u poziciju da smanji nivo aktivnosti, dok Parlament BiH ne funkcioniše. Naša volja da učestvujemo u radu na nivou BiH se bitno smanjuje, iako smo rekli da ćemo pokušati da istrpimo neke stvari”, rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana