Додик: Русија увијек имала принципијелан став према БиХ

Срна
Додик: Русија увијек имала принципијелан став према БиХ

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је да је Руска Федерација одувијек имала према БиХ и Дејтонском мировном споразуму принципијелан став који се заснивао на међународном праву, а не рушењу међународног правног поретка.

Додик је истакао да Руска Федерација није подржавала било какву нестабилност, већ да све у БиХ буде ствар договора међу народима и политичким факторима, што је коректан став.


“Принципијелан став Руске Федерације нам омогућава да и ми искажемо свој став. Такав став Русије је једини користан за БиХ. Сви други ставови међународних субјеката, ако су навијачки за једну страну, дугорочно су неодрживи”, поручио је Додик у Бањалуци, обраћајући се представницима политичког, привредног и јавног живота Српске на форуму “Стратешки дијалог о сарадњи Санкт Петербурга и Републике Српске”, на којем учествује и губернатор сјеверне руске пријестонице Георгиј Полтавченко.

Додик је рекао да је принципијелан однос Русије видљив у Савјету за спровођење мира у БиХ, те истакао да је у протеклом периоду било међународних субјеката који су кршили међународно право и који су посредством високих представника у БиХ наметали законе, мијењали уставе и међународни уговор у нади да ће се то одржати као пракса.

“Дејтонски мировни споразум један је од кључних докумената новије политичке историје”, констатовао је Додик.

Предсједник Српске је подсјетио да је захваљујући Русији, њеном амбасадору у Савјету безбједности УН, Република Српска посљедњих година добила прилику да достави извјештај који је релевантан са становишта онога што се дешава у БиХ и на тај начин парира настојању високог представника да увијек има “фризиран” извјештај.

“Западна међународна јавност је у БиХ промовисала дух Дејтона, а треба да останемо на ономе што је слово Дејтона, да вратимо и покушамо да све те промјене буду поново разматране јер су биле дио насиља међународне заједнице”, рекао је Додик.

Предсједник Српске је истакао да је кључни моменат доказа пријатељства Русије на највишем политичком нивоу био руски вето у Савјету безбједности УН на покретање резолуције Велике Британије која је требало Србе да осуди као народ који је чинио геноцид у прошлом вијеку.

“Да није било тога, Срби би били уписани у историју као народ који је чинио геноцид у прошлом вијеку и не би могли ту етикету да скинемо вијековима са наших потомака. А, то није истина и то је цинизам Британије која је покушала, што српски народ не смије да заборави, да на посебан перфидан начин окарактерише народ који је учествовао у два велика рата у борби за слободу и других народа”, нагласио је Додик.

Он је захвалио предсједнику Руске Федерације Владимиру Путину за принципијелан и конзистентан став, као и заинтересованост да се са руководством Српске састаје једном до два пута годишње.

Додик је додао да се бар једном тај састанак уприличи у оквиру економског форума у Санкт Петербургу, гдје је Република Српска редовно позвана.

“У оквиру наших разговора Путин не пропушта прилику да каже - жРазумијемо вашу позицију господине предсједниче, и подржавамо и увијек ћемо разумјети све што урадите у интересу вашег народаж. То је оно што велику Русију дијели од оних који сваки дан долазе и траже нешто, сматрајући да је то најбоље за нас. Русија сматра да је најбоље за нас оно што ми кажемо да јесте”, рекао је Додик.

Он је истакао да не постоји “малигни руски утицај” на овим просторима, како поједини желе да прикажу, и да Република Српска свјесно комуницира са Руском Федерацијом и Санкт Петербургом, али и осталима у региону који су заинтересовани да сарађују са Српском.

“Прича о малигном руском утицају су глупости које треба одбацити јер не смијемо дозволити да будемо заморче политичког приступа који нам говори да сарадња у области здравства, културе, привреде може да буде ишта друго него на добробит свих који у тој сарадњи учествују”, поручио је Додик.

Он је истакао да Српску радује јачање снаге Руске Федерације, те да данас свијет више није онакав какав је био прије десет година.

Додик је поручио да су Руска Федерација и руски народ несумњив пријатељ српског народа, те да Српска од Русије немо никавих захтјева који би били уперени против других народа на овим просторима.

“Не смијемо да будемо они који су спремни да ураде било шта што би било изван наших интереса, од Руске Федерације се то никада није тражило, од неких других се упорно тражи и зато је пријатељство које имамо са Русијом и Санкт Петербургом у највишем нашем националном и државном интересу”, истакао је Додик.

Он је рекао да је Српска поносна на сарадњу коју има са Русијом и Санкт Петербургом, те поручио да ће економска и сарадња у области културе, али осталим, бити настављена.

Додик је истакао да је Српска увијек пријатељски дочекана у Санкт Петербургу, а Полтавченку је захвалио за сваку конкретну помоћ и сарадњу, посебно на његовом залагању када је ријеч о лијечењу двије дјевојчице на онкологији у Санкт Петербургу.

Он је изразио задовољство да ће делегација овог руског града 22. септембра присуствовати свечаности поводом завршетка изградње и пресељења свих клиника под један кров Универзитетског клиничког центра на Паприковцу, као и што ће један од најреномиранијих руских љекара учествовати у операцијама са љекарима из овог бањалучког центра.

“Оно што нам се нуди од фармацеутских компанија из Русије јесу лијекови који су 30 одсто јефтинији од истих које набављамо од западних компанија. Лијекови из Санкт Петербурга су присутни на европском тржишту према критеријумима ЕУ, али ми имамо проблем који се зове Агенција за лијекове БиХ која већ годину дана не жели да стави на листу за могући увоз тих лијекова”, истакао је Додик и додао да вјерује да ће то питање бити ријешено.

Он је навео да ће и сарадња у области ИТ технологије бити важна за Српску, као што је важна и када је ријеч о извозу домаћих производа на захтјевно тржиште какво је Санкт Петербург.

“Вјерујем да наша сарадња, у оквиру закона Руске Федерације и Републике Српске, иде ка томе да институционално сарадњу у области робног промета регулишемо и уредимо. У том погледу могуће је да имамо сигурне производње”, рекао је Додик.

Додик је навео да Српска има позитивна искуства са руским компанијама у Српској, попут “Зарубежњефта” која одржава запосленост на нивоу 2.200 људи и која се носи са проблемима глобалних процеса, као што је нагли пад цијене нафте у тренутку њихових високих инвестиција у тој области.

“Социјална одговорност руских компанија које су овдје присутне веома је важна за нас. Није мотивисана само профитом, јер да јесте вјероватно би жЗарубежњефтж морао да смањујуе број запослених”, рекао је Додик.

Он је додао да ће посебно мјесто имати сарадња са институцијама културе Санкт Петербурга када Бањалука постане европска пријестоница културе, за шта је аплицирала.

Додик је рекао да Српска има жељу за сарадњом са Русијом и да та сарадња није мотивисана само братским односом.

Он је навео да ће изградњом руско-српског центра Бањалука добити један од нових симбола, али да то не значи да је Српска затворена за друге културне центре са осталим великим и мањим земљама.

Додик је додао да ће бити настављена и развијана парламентарна сарадња, те захвалио на донацији која ће бити уручена данас бањалучкој Гимназији.

Он је још једном захвалио делегацији Санкт Петербурга која је у посјети Републици Српској, на њиховој помоћи и спремности на сарадњи у било којој области.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана