Додик: Русија не пристаје на рушење Дејтонског споразума

Срна
Додик: Русија не пристаје на рушење Дејтонског споразума

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је Русија земља која је помогла Српској зато што има принципијелан однос према међународном праву.

"Русија је одбила да крши међународно право и тиме је нама помогла. Помогла је што није дио самопроглашеног Савјета за спровођење мира /ПИК/ којег нема нигдје у Дејтонском мировном споразуму", рекао је Додик, подсјетивши да ПИК може да доноси одлуке и издаје коминике само по основу консензуса којег нема, јер немају подршку Русије.


Он је нагласио да је Русија помогла Републици Српској јер није пристајала да буде дио оних који руши Дејтонски мировни споразум и покриће самовољи високог представника који овдје управља и ствара протекторат.

Додик је рекао да је на глобалном плану почетак ове године обиљежио избор Доналда Трампа за предсједника САД који је, како је навео, изашао са причом да је политика САД немијешање у послове других земаља, али да има проблем са старом администрацијом.

Према његовим ријечима, многи из старе администрације САД одлазе и отварају се неке нове могућности, што је и политика Доналда Трампа.

Он је нагласио да је за Републику Српску прихватљива политика немијешања САД и ненаметања, због чега такву причу треба форсирати, јер је амерички амбасдор у БиХ веома инкорпорирана у управљање БиХ.

"То је неприхватљиво. Ако БиХ жели да крене мора престати међународни интервенционизам и да се обезбиједи базични консензус о БиХ који никада није постигнут унутра, нити о Дејтонском мировном споразуму, јер се зна како је Дејтон написан. А када је изгледало да је направљен неки консензус, онда је кренуло рушење Дејтонског мировног споразума", рекао је Додик синоћ за Радио-телевизију Републике Српске.

Он је подсјетио да Дејтонски мировни споразум, односно његов Анекс четири - Устав БиХ ствара БиХ као високодецентрализовану земљу, док су високи представници и странци радили на томе да је разграде као такву и од ње направе унитарну, односно високоцентрализовану БиХ.

"Онај који учествује у централизацији БиХ не чини добро Републици Српској, и то је лоше за Републику Српску", нагласио је Додик.  

Српска може да функционише као држава без БиХ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик сматра да Српска може да живи и функционише као држава без БиХ, истичући да је кључ свега одржати снагу институција Републике Српске.
"Ниједан други дио БиХ не може да функционише, а не може ни БиХ без међународног туторства и управљања", рекао је Додик.

Према његовим ријечима, ако неко жели БиХ, у Републици Српској нису унапријед против тога, али је потребно реформама регулисати наметнута рјешења и вратити се на уставну позицију БиХ.

"Ми нисмо против такве БиХ. У оквиру БиХ градити што већи степен самосталности. То је прихватљива политика за Републику Српску, а она се може градити искључиво ако се вратимо ономе што пише у Уставу БиХ и да поштујемо унутрашњи консензус о било каквом договору и промјенама", рекао је Додик синоћ за РТРС.

Он је истакао да се Република Српска не може помирити са чињеницом да је високи представник многим мјерама директно урушио политички систем и наметнуо нешто што је потпуно супротно тексту Устава БиХ и међународног мировног споразума.

Говорећи о европским интеграцијама БиХ, Додик је истакао да је тачно да је БиХ дио европске заједнице, али да је неизвијесно и далеко да ли ће у политичком смислу бити дио ЕУ.

"Оваква БиХ и по ономе што прича ЕУ не може да уђе у Унију јер има протекторат, високог представника, а сама ЕУ жели БиХ која доноси одлуке и говори једним гласом, што је постало немогућа мисија и све смо удаљенији од тога", навео је Додик.

Он је рекао да Република Српска ангажована на остваривању агенде о европским интеграцијама, али да је снажно одбацила НАТО интеграције, подсјетивши да је одлуку о томе донијела Народна скупштина Рпублике Српске без гласова опозиције чији су се представници јавно залагали за то да не желе границу на Дрини.

"Мјера тог односа је поштивање институција Републике Српске. Ако сада чујемо некога да се залаже за МАП у заједничким институцијама, он не поштује одлуку парламента Републике Српске", истакао је Додик.

Он вјерује да је општи консензус у Републици Српској да се БиХ не учлањује у НАТО из низа разлога, истичући да то не усложњава позицију Српске јер постоје земље које су чланице ЕУ, али не и НАТО савеза.

"Нико не каже да не треба да се сарађује са НАТО-ом, али нас је тај војни савез, не само бомбардовао и бацао осиромашени уранијум, већ је донио политички мотивисану одлуку у Сарајеву у којој је речено - да би добили МАП, онда Република Српска мора да преда и укњижи своју војну имовину на ниво БиХ", појаснио је Додик.

Он је истакао да НАТО перманентно ради против интереса Републике Српске, додајући да ће грађани Српске изаћи на референдум и гласати о том питању јер одлука о уласку БиХ у НАТО није донесена.

Предсједник Српске каже да у Републици Српској није могуће изградити политичко јединство, поготово када опозиција није подржала одлуку Народне скупштине о НАТО-у, наводећи да остаје при ранијем ставу да су представници Савеза за промјене издајници.

Када је ријеч о развоју Републике Српске, Додик је истакао да напретка нема без изградње ауто-путева и инфраструктуре које могу да привуку инвеститоре.

Он је рекао да је СНСД, који је опозиција на нивоу БиХ, за разлику од Савеза за промјене подржао доношење Закона о акцизама, истичући да је у овој години изгубљено 95 милиона КМ изворних средстава за развој инфраструктуре и путева.

Додик каже да такав потез Савеза за промјене сматра издајом. "Не искористити добру прилику за Републику Српску, за мене је издаја", истакао је Додик.

Он је рекао да је "предаја први корак издаје", истичући да су се "представници из Републике Српске предали у Сарајеву".

Говорећи о усвајању Закона о фонду солидарности у Народној скупштини Републике Српске, предсједник Српске је навео да је подржао феноменалну идеју људи који имају социјалну одговорност у друштву.

"Поносан сам што смо дошли до тог закона, јер је тужно када је обољелом дјетету неопходно лијечење у иностранству. Данас имамо Фонд који већ функционише и на предстојећој донаторској вечери биће прикупљен највећи износ новца који ће ићи у тај фонд", истакао је Додик.

Он је рекао да у првој години очекује да ће Фонд имати на располагању од шест до седам милиона КМ, а наредних година и већи износ средстава.

Додик, који је и лидер СНСД-а, рекао је да ће ова странка на предстојећим општим изборима имати своје кандидате за предсједника Републике Српске и српског члана Предсједништва БиХ.

Он није желио да каже да ли ће се кандидовати за српског члана Предсједништва БиХ, додајући да је увјерен у изборну побједу СНСД-а на наредним изборима и пораз опозиције у Републици Српској.

Додик је рекао да је владајућа коалиција у Српској формулисала свој приједлог о сарадњи са представницима опозиције у Републици Српској, али да је опозиција тражила да се о томе постигне договор у оквиру комисије до прошле сједнице Народне скупштине, због чега у томе даље не жели да учествује.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана