Додик: Република Српска жели само одбранити свој уставни положај

Глас Српске
Додик: Република Српска жели само одбранити свој уставни положај

Источно Сарајево - Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Источном Сарајеву да је БиХ пред великим изазовима, при чему Република Српска не жели било шта сем одбране свог уставног положаја, који је јасно дефинисан Дејтонским мировним споразумом.

"Ми се држимо тог документа и сматрамо да је у свим цивилизованим, демократским земљама свијета веома важно поштовање највишег акта те земље", рекао је Додик на божићном пријему у сједишту Републике Српске.

Он је подсјетио да Устав БиХ прописује да БиХ припадају надлежности које су изричито дате Уставом и да нема другог начина да БиХ има надлжености.

"Наравно, пракса је у БиХ направила нешто друго и против те накарадне праксе и наметања рјешења високог представника морамо да водимо нашу политичку и сваку другу активност", истакао је Додик.

Он је додао да је Република Српска без икаквог разлога доведена у позицију да је неко оптужује за опструкцију.

"Република Српска је имплементирала своје изборне резултате, формирала институције и све неопходне органе како би се могли формирати и органи БиХ", рекао је Додик и додао да је веома лоша пракса опструкција формирања власти која долази са нивоа БиХ.

Предсједавајући Предсједништва БиХ истакао је да је божићни пријем приредио како би се показала саборност српског народа, приврженост миру и стабилизацији, приврженост добрим односима према људима и свему ономе што празници који су прослављени исказују готово код свих религија и народа који живе у БиХ.

"Република Српска је надавно прославила свој Дан Републике и не треба нико да сумња да ће то наставити да чини у наредном времену. То није против било кога нити да би изазвало било какву негативну емоцију, то је наш празник и имамо право да га славимо", истакао је Додик.

Он је негирао приче да је ово неуставан празник и истакао да је донесен закон који одређује да је 9. јануар Дан Републике.

"Жао ми је што се огромна галама око тога дигла и мислим да то није добра порука нашим укупно добрим односима у БиХ", поручио је Додик.

Пријему су присуствовали предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић, те премијер Српске Радован Вишковић, као и Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом.

Присуствовали су и представници институција Републике Српске, локалних заједница, институција БиХ, међу којима предсједавајућа Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Борјана Кришто, те министри у Савјету министара Марина Пендеш и Вјекослав Беванда, као и предсједник Јеврејске заједнице у БиХ Јакоб Финци. 

Српска посвећена спровођењу изборних резултата

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је Република Српска посвећена спровођењу изборних резултата у БиХ како би могао бити настављен европски пут.

Истичући потребу одласка високог представника и страних судија из БиХ, Додик је нагласио да европски пут не смије бити условљаван питањима у вези са НАТО-ом.

"Нема консензуса о НАТО-у, без обзира на покушаје неких да прикажу како је раније донесена одлука о томе. То није завршено, није донесена одлука и биће лоше за БиХ ако не буде способна да формира власт на основу фер избора. То је највећи могући ударац за сваку земљу, а посебно за БиХ", рекао је Додик новинарима у Источном Сарајеву.

Додик је подсјетио да о питању НАТО-а постоји резолуција Народне скупштине Републике Српске која је обавезујућа.

"Наш проблем везан за НАТО је што нас је бомбардовао и у рату се ставио на страну наших противника, нанио озбиљну штету српском народу у материјалним и људским губицима и што је навијачки настројен за разградњу Републике Српске у политичком смислу", рекао је Додик. 

Додик изразио задовољство због предстојећег састанка са Путином

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изразио је задовољство током данашњег разговора са амбасадором Русије у БиХ Петром Иванцовим што ће се у Београду сусрести и разговарати са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином.

На састанку у Сједишту Републике Српске у Источном Сарајеву, Иванцов је упознао српског члана Предсједништва БиХ о предстојећој посјети Путина Србији, саопштено је из кабинета предсједавајућег Предсједништва БиХ.

Додик и руски амбасадор у БиХ размијенили су мишљења и о осталим актуелним питањима у Републици Српској и БиХ.

Предсједник Русије Владимир Путин посјетиће Србију у четвртак, 17. јануара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана