Додик: Република Српска неће кршити Дејтон, то раде странци

Срна
Додик: Република Српска неће кршити Дејтон, то раде странци

Сарајево - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Српска усмјерена на поштивање Дејтонског мировног споразума и да ће се развијати у оквирима изворног Дејтона, упркос покушајима високих међународних представника који су умногоме кршили његове одредбе.

"То више неће проћи", рекао је Додик за ТВ "Н1".

Он је навео да БиХ може опстати само на бази унутрашњег консензуса и договора конститутивних народа, а никако путем наметања рјешења са стране.

"Моја политика није сепаратизам. Американци раде на бази лажних извјештаја, које сами креирају. Ја поштујем Устав и Дејтонски споразум, а ако неко није поштовао Дејтон, то су САД и ОХР. Некада сам за неке био амерички човјек, али ја сам човјек српског народа и припадам Републици Српској и у њихово име и водим политику", истакао је Додик.

Говорећи о санкцијама САД, Додик је нагласио да су странци измислили да он крши Дејтонски споразум.

"Нема кршења Дејтона са наше стране. Српска никада није кршила Дејтонски споразум, али то су стално чинили представници међународне заједнице. Ми ћемо настојати да ствари вратимо на изворни Споразум", каже Додик.

Он је рекао да Суд и Тужилаштво БиХ не постоје у Уставу БиХ, те да је и то наметнуо ОХР, иако Срби те институције доживљавају као непријатељске.

Говорећи о недавном обиљежавању 26 година о ратних злочина у Сијековцу гдје су муслиманске и хрватске војне формације убиле 40 Срба, предсједник Српске је напоменуо да и даље нико за тај злочин није процесуиран и да у БиХ још нема правде за Србе.

"БиХ није мјесто правде за Србе и ја то желим да промијеним. Ако се настави овако, немојте очекивати повјерење у БиХ, ја га немам", истакао је Додик.

Осврћући се на предстојеће изборе у БиХ, Додик, који је предсједник СНСД-а и кандидат за члана Предсједништва БиХ из Републике Српске, каже да ће његова побједа бити "велика и жестока", као и да не оспорава кандидатуру ривала Младена Иванића, почасног предсједника ПДП-а.

"Ја нисам човјек који се плаши, легитимна је његова, као и моја кандидатура. Биће то прилика да се на сцени виде два политичара који су синоними за двије политике. Једне, која се води у Српској, која у себи носи елементе патриотског и баштини Српску као епицентар сваке политике, и друге, калкулантске, коју Иванић води на нивоу БиХ", нагласио је Додик.

Он је додао да се за члана Предсједништва БиХ кандидује јер ће тако покушати да отклони препреке за Републику Српску на нивоу БиХ.

"Мој приступ и политика нису против дејтонске БиХ, али сам против ове коју су наметнули странци. Желим још једном да покушам да унутрашњим дијалогом нађем компромисни модел, који ће функционисати без уплитања странаца", рекао је Додик.

Он је навео да се никада неће борити истим жаром за БиХ, као што то ради за Републику Српску.

"Тај жар борбе за БиХ нећете видјети, и када будем у органима БиХ, борићу се за Српску. Не смијем одбацити повјерење које народ има у мене. БиХ се доживљава као оквир за мир и није оквир за понижење", истакао је Додик.

Додик је истакао да ће, када буде изабран за српског члана Предсједништва БиХ, заклетву полагати у Републици Српској јер је ту изабран, те да ће у Сарајеву стајати симболи и Републике Српске и БиХ.

"Предсједништво се саставља, оно се не бира. Хоћу као будући изабрани српски члан Предсједништва, у шта вјерујем, да положим заклетву пред Народном скупштином и да се закунем Републици Српској да ћу радити у њеном интерсу", нагласио је Додик и дода да је то његово право.

Он је упитао зашто се сједнице Предсједништва БиХ некада не би одржавале у Административном центру Владе Републике Српске у Источном Сарајеву.

На питање која два члана Предсједништва би волио да види, Додик је рекао да вјерује да ће бити изабран Драган Човић и да је то добро, али да је то ствар хрватског народа, а што се тиче Бошњака, ту је ситуација неизвјеснија јер има више претендената.

Коментаришући посљедње догађаје на Космету, он је рекао да Косово и Метохија нису ријешен проблем и да је неприхватљива политика западних сила које неоправдано подржавају албански сепаратизам и омаловажавање Срба.

"Морамо много више да поштујемо српске националне и политичке интересе. Албанцима се једнострано одобрава стварање независног Косова, али Срби не могу да пристану на ту историјску заблуду", навео је Додик.

Додик: Вјерујем у мир, Изетбеговићеве изјаве о рату глупост

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да вјерује у трајност мира у БиХ и да је чиста глупост тврдња предсједавајућег Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да до отцјепљења или формирања трећег ентитета не може доћи без рата.
Додик је истакао да би Изетбеговић морао да зна да ни са једном легалном формацијом не може напасти било кога, а за евентуалну употребу Оружаних снага БиХ морао би да има одлуку Предсједништва.

"Без обзира ко био члан Предсједништва од Срба и Хрвата никада не би донио одлуку да Оружане снаге БиХ нападну Републику Српску. Нити би, чак и ако се то деси, Срби у оквиру те војске били спремни да изврше такав налог", рекао је Додик вечерас за ТВ "Н1".

Према његовим ријечима, ако би то чинио употребом полиције Федерације БиХ, тешко да би за то добио подршку Хрвата, а ако би и добио, онда би с том полицијом морао да нападне Републику Српску што би било нелегитимно.

"Ако ни једно ни друго не може, ако би формирао јединице од Бошњака како би се обрачунали у рату са Србима и Хрватима, онда би то чиниле паравојне формације. Према томе, Изетбеговић лупа глупости и то је нешто што је њему својствено", оцијенио је Додик.

Он је навео да Бошњаци не би могли да спријече формирање трећег ентитета да није међународне заједнице и притиска Америке према Хрватима.

Додик наглашава да се сада фаворизује прича о Акционом плану за чланство у НАТО /МАП/, из страха од његовог доласка у Предсједништво БиХ. "Ни МАП ни НАТО немају подршку у Републици Српској", поручио је Додик.

Он је додао да Република Српска није донијела ниједну мјеру или одлуку која би могла да се прикаже као сепаратистичка, те да ни са ким у Русији није разговарао о било каквој сепаратистичкој активности.

"Руси су увијек рекли да поштују међународно право које нису поштовали Американци", нагласио је Додик и најавио да ће се крајем маја поново састати са предсједником Русије Владимиром Путином.

Он је истакао да му је част што може са становништа једне мале Републике Српске имати прилику да на годишњем нивоу једном или два пута сретне са тако важном личношћу свјетске политике.

Додик је додао да је оружје за МУП Српске набављено да би се Република Српска бранили од терориста, лопова и криминалаца, који су се вратили из Сирије и неких других мјеста.

"Пушке неће бити употријебљене ни против кога, ни у каквим офанзивним акцијама. Пушке се користе за нашу безбједност", рекао је Додик.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана