Додик: Референдум о Суду и Тужилаштву једино уз подршку опозиције

Срна
Додик: Референдум о Суду и Тужилаштву једино уз подршку опозиције

Бањалука - Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је да ће у Републици Српској бити одржан референдум о раду Суда и Тужилаштва БиХ, под условом да тај референдум подржава опозиција у Српској.

"Уколико опозиција сматра да треба да одржимо референдум по овом питању, референдум ће бити одржан. Ако је опозиција уздржана или против, онда ћемо тражити да се суспендује референдум", рекао је Додик данас новинарима у Бањалуци.


Додик је напоменуо да референдум може да проведе народ, истичући да је у БиХ без воље Срба неко тражио да се српски народ прогласи конститутивним и тиме се легитимисао да може као народ да проводи референдуме.

Он је подсјетио да је Одлука Народне скупштине Републике Српске о провођењу референдума о раду Суда и Тужилаштва БиХ објављена у Службеном гаснику Републике Српске.

"Спремни смо да одржимо тај референдум. Потребно нам је о томе политичко јединство у Српској. Ако опозиција то јавно подржи у парламенту Српске или било како, ми ћемо референдум провести. У супротном ако опозициа каже да неће ми то морамо да повучемо јер немамо политичког јединства, јер опозиција бјежи од тога", истакао је Додик.

Коментаришући тврдњу лидера НДП-а Драгана Чавића да је СНСД под притиском међународне заједнице и САД одустао од референдума о Суду и Тужилаштву БиХ, Додик је рекао да је лоша политика коју су овдје градили замјеник помоћника америчког државног секретара за Европу и Евроазију Хојт Ји и амбасадор САД у БиХ Морин Кормак везана за њихову самовољу.

"Сада се види да је све то било погрешно и да је БиХ пропала земља како то дефинишу и у самом Конгресу САД, а не само ја", каже Додик.

Он је рекао да БиХ нема шансе и да је то било траћење времена и судбине људи.

"У том погледу мислим да је једино паметно урадити - сјести у оквиру БиХ и видјети како даље. Нисмо задовољни уставним рјешењима у БиХ. Вратите нас у уставну позицију БиХ и наше је легитимно право да се боримо за наша права", закључио је Додик.

Коментаришући сутрашњи састанак са лидером ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем у Бањалуци, Додик је рекао да ће бити говора о проблемима конститутиности Срба у Херцеговачко-неретванском кантону, али да проблема има и по питању конститутивности Срба у Сарајеву.

Он је рекао да није задовољан чињеницом да Срби нису конститутиван народ у Херцеговачко-неретванском кантону.

"За СНСД нема заблуда да се промијени устав у било ком кантону и то је дио обавезе који су морали да испуне сви када су вршене реформе Устава. Ми очекујемо да то буде урађено у најскорије вријеме", истакао је Додик.
 

Додик: Разговори власти на свим нивоима можда добра идеја

Предсједник Савеза независних социјалдемократа /СНСД/ Милорад Додик оцијенио је данас у Бањалуци да би можда била добра идеја да се одржи заједничка сједница влада Републике Српске и Федерације БиХ и Савјета министара БиХ, иако то није влада.

Коментаришући изјаву министра иностраних послова БиХ Игора Црнадка да се БиХ данас налази на критичној тачки европског пута, те да је вријеме за заједничку сједницу Савјета министара БиХ и влада Републике Српске и Федерације БиХ, Додик је новинарима рекао да су се "они сви скупа преиграли", те да би можда било вријеме да се на неки начин покуша нешто радити заједно.


"Нама то не смета. Мислим да су акције које су показали највише штетиле њиховој политичкој снази. Народ је препознао да је њихова политика на нивоу БиХ била издајничка и у том погледу, уколико је то понуда да се покуша, ја то прихватам увијек", рекао је Додик и додао да од тога не бјежи ни СНСД, ни он лично као предсједник партије.

Додик је рекао да су недопустиве ствари урађене на нивоу БиХ у вези са стратегијом око саобраћаја и комуникација, гдје се покушавају увести неки нови термини државних путева.

"То је очигледан доказ управо таквих неопрезних активности. Када нешто неопрезно пропустите, касније се не можете правдати већ морате да објасните зашто сте издали основне циљеве које Српска има у БиХ", рекао је Додик.

Он је рекао да је отворен за заједничке разговоре са представницима власти на нивоу БиХ који долазе и из опозиције Српске, али не у институцијама БиХ.

"Ако је разговор између српских представника, онда се то може обавити у институцијама Српске. Ако то њима одговора онда смо спремни да разговарамо у бањалучком Банском двору, Градској управи Бањалуке и гдје год они хоће", рекао је Додик.

Додик је рекао да нема ништа против онога што опозиција ради на политичком плану и подсјетио да је прича о полицији основна ствар која је остала након нереда који су правили у Народној скупштини.

"Полиција није дошла код њих, већ је стајала у ходнику и они су дошли до полиције да изазову неред и ексцес. Полиција није ишла у скупштинску салу гдје су реметили ред. То је истина", оцијенио је Додик.

Он је назвао оправданим присуство полиције у Народној скупштини јер су људи тамо хтјели деструкцију, због чега су се премјестили у другу скупштинску салу.

"Наравно, у ходнику је била полиција и никога није било од опозиције када је полиција ту стала, већ су они /опозиција/ дошли да провоцирају. Полиција је радила часно и поштено свој посао и стојим иза тога. Ако фали одговор на питање ко је позвао полицију, ево ја кажем да стојим иза тога и да је то у реду па нека се сада са мном обрачунавају", рекао је Додик.

Он је рекао да ће и други пут бити исто па нека /опозиција/ прича шта хоће.

Додик је неумјесним оцијенио поређење /почасног предсједника ПДП-а Младена/ Иванића о дешавањима у Народној скупштини и оним што се дешавало у Скупштини Србије када је високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини држала говор.

"Тамо је сједница радила. Није прекинута", рекао је Додик.  

СНСД новим људима оснажује раније и утврђује нове политике

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је данас да СНСД полако али сигурно врши трансформацију уводећи нове људе да би оснажио раније и утврдио нове политике.
Додик је рекао да га радује то што се у партијску структуру уводе нови људи, наводећи да се на приједлогу листе за чланове Градског одбора СНСД-а Бањалука налази 50 одсто нових имена.

"То говори да нам треба нова динамика, нови љиди средње генерације, јер СНСД полако, али сигурно, врши трансформацију уводећи нове људе, кадрове да би оснажио раније политике и утврдио нове политике", рекоа је Додик новинарима у Бањалуци, гдје присуствује Изборној Конференцији Градског одбора СНСД-а.

Он је поновио да је циљ СНСД-а апсолутна побједа на наредним изборима на свим нивоима.

"Наш циљ је 50 одсто на свим нивима за БиХ и Републику Српску и побједа оба кандидата СНСД-а", додао је Додик.

Он је нагласио да вјерује да СНСД за то има потенцијал, те да ће и данашња Изборна конференција показати снагу и моћ, те захвалио Градској оранизацији СНСД-а Бањалука за истрајности у успјеху који остварују у том граду.

Додик је рекао да Градска организација СНСД-а Бањалука служи за понос за цијелу партију, јер је показала континуитет у вођењу политике СНСД-а која добија велику подршку града, становништва и гласача.

"Са поносом могу рећи да је та подршка успјешан резултат Градске управе Бањалука, гдје су кадрови СНСД-а", напоменуо је Додик, те додао да су они у посљедњих годину дана стабилизовали цијелу градску структуру и омогућили нови полет у граду, што говори да су предложени и изабрани прави кандидати за градоначелника и његове сараднике.

Према његовим ријечима, успјешно вођење града Бањалука најбоља је потврда такве политике СНСД-а, који то ради у континуитету дужи низ година.

Изборној конференцији присуствује потпредсједник СНСД-а Жељка Цвијановић, чланови Градског обора, руководство СНСД-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана