Dodik: Referendum ne može niko spriječiti

Svjetlana Šurlan
Dodik: Referendum ne može niko spriječiti

Banjaluka - Predsjednik RS Milorad Dodik uputio je juče u Narodnu skupštinu RS zahtjev za održavanje posebne sjednice na kojoj bi bila donesena odluka o raspisivanju referenduma u vezi sa nametnutim zakonima o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Ukoliko odluka bude donesena referendum sa pitanjem "Da li podržavate neustavno i neovlašćeno nametnute zakone od strane visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru RS" trebalo bi da bude održan u prvoj sedmici septembra.

- Čekali smo četiri godine da pitanje pravosuđa bude stavljeno kako treba na dnevni red, imali smo obećanje visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton i ništa se nije desilo. Nemamo razloga da više bilo kome vjerujemo i da čekamo - rekao je Dodik.

Odluka o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH donesena je 2011. godine, ali je suspendovana na određeno vrijeme nakon što je Dodik sa sa Eštonovom postigao dogovor o pokretanju strukturalnog dijaloga o pravosuđu kroz koji su trebalo da budu riješena sva otvorena pitanja uključujući i rad i status Suda i Tužilaštva BiH.

- Zaustavljanja referenduma više nema. Ovog puta nije moguće povući tu inicijativu. Nema autoriteta u svijetu koji bi mogao dovesti do toga da bude povučena. Postoji samo jedan način, a to je da postojeći krivični i zakoni o Sudu i Tužilaštvu BiH budu ukinuti i da se razgovara o novom modelu. Mi nismo protiv novog modela za Sud i Tužilaštvo, ali on mora da odražava ustavnu poziciju BiH. Za ono što je nadležnost BiH može da postoji sud koji će o tome presuđivati - rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje da li očekuje pritiske tokom najavljene posjete njemačkog kancelara Angele Merkel i visokog predstavnika EU Federike Mogerini iduće sedmice, Dodik je kazao da ne očekuje nova obećanja ili dodatne pritiske da RS odustane od referenduma.

- Merkel i Mogerini su dobrodošle, uvažavam ih, ali RS neće odustati od referenduma, niti prihvatiti bilo kakvu vrstu njegove zabrane - poručio je Dodik.

Komentarišući tvrdnje opozicije u RS da se ne zna šta će se dešavati poslije referenduma, Dodik je rekao da je sve je jasno.

- Samo neupućeni, oni koji ne žele da vide i oni koji ne znaju ništa postavljaju pitanja šta poslije. Poslije referenduma se odbijaju odluke Suda i Tužilaštva BiH na prostoru RS i Srpska je dužna da zaštiti građane od njihovih nezakonitih odluka - rekao je Dodik.

Dodao je da SDS pokušava da ruši priču o referendumu, što pokazuje da predstavnici ove stranke u institucijama BiH nisu spremni na borbu za interese RS.

- Ako pustimo da ovo prođe, BiH će dobiti vrhovni sud, a onda će biti irelevantna priča o pravosuđu RS. To je koncept urušavanja RS. Ovo je odbrana Dejtonskog sporazuma jer je pravosuđe na nivou BiH konstituisano mimo Dejtonskog sporazuma. Zaprepašćujuće tvrdnje ambasada i evropskih kancelarija da je pravosuđe na nivou BiH "sveta krava" ne stoje - kazao je Dodik.

SP je saopštila da podržava Dodikovu inicijativu za raspisivanje referenduma i smatra da građani RS imaju pravo da daju svoj sud o načinu uspostavljanja i radu Suda i Tužilaštva BiH.

- BiH je sa postojećom organizacijom i radom Suda i Tužilaštva osuđena na doživotnu robiju, jer se iza paravana nezavisnog pravosuđa sprovodi selektivna pravda prema jednom narodu koja generiše međunacionalnu netrpeljivost i mržnju - navode socijalisti.

SP podsjeća da RS kao potpisnica Aneksa 4 Dejtonskog sporazuma nikada nije postigla sporazum sa FBiH za prenošenje nadležnosti za rad Suda i Tužilaštva na nivo BiH zbog čega je potrebno pitanje funkcionisanja pravosuđa u BiH vratiti u entitetske parlamente.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider PDP-a Mladen Ivanić rekao je da stiče utisak da Dodik ovog puta hoće referendum.

-  Nisam siguran da zna šta nakon toga. Da li ima od nekoga podršku, da li misli da to realizuje ili će to tumačiti samo kao volju naroda. Očekujem da čujem šta je sljedeći korak. Ako je to izolacija, sukob, rat, onda referendum nema moju podršku. Vidjećemo - rekao je Ivanić.

Predsjedništvo SDS-a u srijedu je saopštilo da se ne mogu izjasniti o referendumu i da traže od Dodika da objasni šta će se desiti u ponedjeljak poslije referenduma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana