Додик: Референдум не може нико спријечити

Свјетлана Шурлан
Додик: Референдум не може нико спријечити

Бањалука - Предсједник РС Милорад Додик упутио је јуче у Народну скупштину РС захтјев за одржавање посебне сједнице на којој би била донесена одлука о расписивању референдума у вези са наметнутим законима о Суду и Тужилаштву БиХ.

Уколико одлука буде донесена референдум са питањем "Да ли подржавате неуставно и неовлашћено наметнуте законе од стране високог представника међународне заједнице у БиХ, посебно законе о Суду и Тужилаштву БиХ и примјену њихових одлука на простору РС" требало би да буде одржан у првој седмици септембра.

- Чекали смо четири године да питање правосуђа буде стављено како треба на дневни ред, имали смо обећање високог представника Европске уније за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон и ништа се није десило. Немамо разлога да више било коме вјерујемо и да чекамо - рекао је Додик.

Одлука о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ донесена је 2011. године, али је суспендована на одређено вријеме након што је Додик са са Ештоновом постигао договор о покретању структуралног дијалога о правосуђу кроз који су требало да буду ријешена сва отворена питања укључујући и рад и статус Суда и Тужилаштва БиХ.

- Заустављања референдума више нема. Овог пута није могуће повући ту иницијативу. Нема ауторитета у свијету који би могао довести до тога да буде повучена. Постоји само један начин, а то је да постојећи кривични и закони о Суду и Тужилаштву БиХ буду укинути и да се разговара о новом моделу. Ми нисмо против новог модела за Суд и Тужилаштво, али он мора да одражава уставну позицију БиХ. За оно што је надлежност БиХ може да постоји суд који ће о томе пресуђивати - рекао је Додик.

Одговарајући на питање да ли очекује притиске током најављене посјете њемачког канцелара Ангеле Меркел и високог представника ЕУ Федерике Могерини идуће седмице, Додик је казао да не очекује нова обећања или додатне притиске да РС одустане од референдума.

- Меркел и Могерини су добродошле, уважавам их, али РС неће одустати од референдума, нити прихватити било какву врсту његове забране - поручио је Додик.

Коментаришући тврдње опозиције у РС да се не зна шта ће се дешавати послије референдума, Додик је рекао да је све је јасно.

- Само неупућени, они који не желе да виде и они који не знају ништа постављају питања шта послије. Послије референдума се одбијају одлуке Суда и Тужилаштва БиХ на простору РС и Српска је дужна да заштити грађане од њихових незаконитих одлука - рекао је Додик.

Додао је да СДС покушава да руши причу о референдуму, што показује да представници ове странке у институцијама БиХ нису спремни на борбу за интересе РС.

- Ако пустимо да ово прође, БиХ ће добити врховни суд, а онда ће бити ирелевантна прича о правосуђу РС. То је концепт урушавања РС. Ово је одбрана Дејтонског споразума јер је правосуђе на нивоу БиХ конституисано мимо Дејтонског споразума. Запрепашћујуће тврдње амбасада и европских канцеларија да је правосуђе на нивоу БиХ "света крава" не стоје - казао је Додик.

СП је саопштила да подржава Додикову иницијативу за расписивање референдума и сматра да грађани РС имају право да дају свој суд о начину успостављања и раду Суда и Тужилаштва БиХ.

- БиХ је са постојећом организацијом и радом Суда и Тужилаштва осуђена на доживотну робију, јер се иза паравана независног правосуђа спроводи селективна правда према једном народу која генерише међунационалну нетрпељивост и мржњу - наводе социјалисти.

СП подсјећа да РС као потписница Анекса 4 Дејтонског споразума никада није постигла споразум са ФБиХ за преношење надлежности за рад Суда и Тужилаштва на ниво БиХ због чега је потребно питање функционисања правосуђа у БиХ вратити у ентитетске парламенте.

Предсједавајући Предсједништва БиХ и лидер ПДП-а Младен Иванић рекао је да стиче утисак да Додик овог пута хоће референдум.

-  Нисам сигуран да зна шта након тога. Да ли има од некога подршку, да ли мисли да то реализује или ће то тумачити само као вољу народа. Очекујем да чујем шта је сљедећи корак. Ако је то изолација, сукоб, рат, онда референдум нема моју подршку. Видјећемо - рекао је Иванић.

Предсједништво СДС-а у сриједу је саопштило да се не могу изјаснити о референдуму и да траже од Додика да објасни шта ће се десити у понедјељак послије референдума.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана