Dodik: Referendum kada opoziciju bude vodio neko kome je stalo do Srpske

Srna
Dodik: Referendum kada opoziciju bude vodio neko kome je stalo do Srpske

Banjaluka - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da nema "dobrog i razumnog obrazloženja za kukavičluk" koji je pokazao SDS na čelu sa Mladenom Bosićem kada je pri glasanju u Narodnoj skupštini Srpske o održavanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH bio uzdržan.

"Laž je da su bili uzdržani jer su, kako Bosić danas nemušto petlja, znali da on neće biti održan. Bili su uzdržani jer su se prepali odmazde svojih inostranih i bošnjačkih mentora koji su prijetili da će ih ostaviti bez fotelja u Sarajevu. To je sva istina", rekao je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

Na pitanje Srne da prokomentariše stav lidera SDS-a da je Dodik "odustajanjem od referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH pokazao politički kukavičluk", Dodik je naglasio da Bosić "svoj strah i već opjevani kukavičluk" danas ne može predstavljati kao svoje vizionarstvo, posebno iz razloga što "ni Milorad Dodik ni partija koju vodi neće odustati od tog referenduma".

"Samo će morati sačekati vrijeme da se na čelu opozicije pojave patriote kojima je više stalo do Srpske nego do vlastitih fotelja, mišljenja Bakira Izetbegovića i par ambasada. A to vrijeme neumitno dolazi, jer ovakav kolaboracionizam i izdajstvo, koje provodi takozvani Savez za promjene, srpski narod odavno ne pamti i - što je važnije - ne prašta", poručio je Dodik. /kraj/sak

Opozicija traži ostavku Lukača jer je najbolji

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač ima njegovo puno povjerenje i da je jedan od najboljih policajaca u regionu, te ocijenio da opozicija upravo zbog toga i traži njegovu ostavku.
"Ako mene pitate zašto traže ostavku - zato što je on najbolji, a to što je bilo na toj komisiji to je dio političkog procesa, to nije dio policijskih pitanja. Ministar policije je ministar policije, on je i operativac koji radi svoj posao i Lukač to radi odlično", rekao je Dodik danas na konferenciji za novinare u Doboju.

On je istakao da je opozicija sujetna, da se bavi sama sobom i da zbog toga "stalno izvlači nešto novo".

Dodik je podsjetio da je juče rano ujutru parlamentu vratio zakon o policiji i unutrašnjim poslovima, a da je opozicija negdje oko 14.00 časova tražila od njega da to uradi.

"To sam već učinio i naravno da njih nisam poslušao, niti to ima neke veze. Mada smatram da su ovaj put bili u pravu, ali ne razumijem zašto sada odjednom održavaju tu temu. Dakle, bili su u pravu oko toga i da smo razgovarali, ja bih prihvatio njihov stav, ali i ja sam imao motivaciju da to uradim i onog trenutka kada sam pročitao da se o tome radi, ja sam taj zakon vratio i dao sam obrazloženje", rekao je Dodik.

On je ponovio da 1991. godina ne može da bude osnova za modeliranje organa na ovim prostorima. "Osnova za eventualno neko pozicioniranje može da bude isključivo posljedni popis i to ima smisla. Znači ne može biti popis ni ove godine, nego posljednji popis", naglasio je Dodik.

Dodik je napomenuo da je, prema preliminarnim podacima, u BiH povećan broj Bošnjaka, a smanjen broj Srba i Hrvata.

"Toliko o tim ratnim pričama, progonima i mnogo čemu drugom. Od čega se povećao broj, kako se povećao ako je toliko stradanje bilo koliko oni to prikazuju", zapitao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da treba poštovati svako stradanje, ali da ono ne može biti osnova za politički stav i političku koncepciju.

On je dodao da su Bošnjaci procentualno najviše stradali, ali da su to nametnuli kao politički stav.

"Taj politički stav ne može biti održiv, moramo da pričamo jasnim jezikom. Poštujemo žrtve, nepotrebno stradanje i jednih i drugih i trećih. Stradanje ne može biti osnova za politički stav i političku koncepciju", poručio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana