Додик: Референдум ће бити одржан када буду створени услови

Срна
Додик: Референдум ће бити одржан када буду створени услови

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио да ће референдум о отцјепљењу од БиХ бити одржан када буду створени услови.

"Да ли ће се то догодити 2018. или неке 2028. то уопште није важно са становишта националног и државног интереса. Потпуно сам увјерен да ће се то догодити. Водио ја тај процес или не, ја сам потпуно увјерен", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.


Он је оцијенио да је СНСД имао дугорочну визију када је говорио о томе да се то може урадити на тај начин. "Ми нисмо пропагирали да ћемо узети оружује, па ћемо нешто чинити", додао је Додик.

Он је поновио да је БиХ хибрид који не функционише, те напоменуо да у посљедњих 20 година није било пројекта који је реализован у БиХ, а да је био у интересу Републике Српске.

"Свих ових година ми смо се борили за наше инфраструктурне и друге пројекте, радили на томе, од БиХ смо имали само опструкције и отимања надлежности. Ништа друго нисмо имали", напоменуо је Додик.

Према његовим ријечима, упркос томе, Република Српска функционише и једина је самоодржива.

"Да нема странаца и да се измакне /амерички амбасадор Морин/ Кормакова и још неколико амбасадора - Британац и други, БиХ уопште не би постојала. Они више раде за БиХ него што представљају своје земље, одржавају то тамо што могу да одрже. То је питање данас овде свих нас, а не Република Српска", рекао је Додик.

Он је указао да Српска има парламент, институције, Владу, фондове, предсједника и да може доносити сваку одлуку.

"Треба да се види да Република Српска функционише, да ради њен буџет и њени рачуни, треба видјети да у Српској постоје институције", нагласио је Додик.

Нико није рекао да има већину за продају акција

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је данас да ће се на сједници Народне скупштине Републике Српске видјети да ли има довољно посланика који ће гласати за продају државног капитала у Рудницима жељезне руде "Љубија", те да нико никада није рекао да има у овом случају већину.
"Не могу да гарантујем да имамо већину. Нико није ни рекао да ће имати већину", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је поручио да ће бити тражени други начини уколико не буде довољно народних посланика који ће то подржати и да ће Република Српска наставити да тражи начин да додатно обезбиједи финансијску стабилност.

Додик је нагласио да је Српска у значајном дијелу рачуна ликвидна, да нема кашњења у исплати плата и пензија, иако има проблема као и свака друга заједница.

Додик је нагласио да је превише спекулација у вези са питањем "Љубије" и да ће посланици моћи да бирају између понуђених аргумената или политизације.

"Овдје се више воли жМиталж него Република Српска. Тај новац не узимам себи приватно, нити било ко од нас. То је новац који треба у Републици Српској да буде кориштен за измиривање обавеза и као основа за повећање пензија које намјеравамо да спроведемо", поручио је Додик.

Он је поновио да 93 милиона КМ, колико нуди компанија "Израели инвестмент груп", нису мала средства ни за једну заједницу, посебно не за Републику Српску, те подсјетио да је прва понуда "Митала" износила 12 милиона КМ.

Додик је рекао и да мањинско учешће од 49 одсто у "Љубији" не значи ништа, јер Српска нема могућност да управља тим дјелом капитала, пошто је ранија власт у Српској кроз уговор о купопродаји "Љубије" тачно и прецизно навела да су обавезе већинског власника доминантне.

"Предвиђено је да се уговором са евентуалним купцем обезбиједе ваљане гаранције, купац мора те гаранције дати и ако их не буде неће се улазити у уговарање. Све је транспарентно и чисто. Могли смо да одемо на берзу и завршимо то без ове галаме, али смо сматрали да треба да изађемо пред парламент", рекао је Додик.

Он сматра да је прича о већини непотребна и да је коалиција стабилна, без обзира на став ДНС-а у вези са продајом акција.

"ДНС ће остати коалициони партнер и то се неће промијенити", нагласио је Додик.

Он је истакао да је коалиција стабилна и да ће се то показати на причи о иницијативи опозиције за изгласавање неповјерења Влади Републике Српске.

Додик је додао да је разговарао са лидером ДНС-а Марком Павићем који је рекао да посланици ове странке не могу подржати продају акција, али да немају ништа против уколико буде већине за то.

Он је констатовао да многи у Српској на причи о продаји државног капитала у "Љубији" праве причу о коалицији.

"Проблем праве они који очекују да из тога извуку неке капиталне закључке да се коалиција распала. Није се распала и још је јача. Нешто се друго распада у Српској, а не ова коалиција. Као што видите из СДС-а стално излазе посланици и то није довољно. Када би један изашао из СНСД-а то би било равно атомској бомби", рекао је Додик.

Он је оцијенио да је упитан изборни легитимитет СДС-а, с обзиром да је ту странку напустио значајан број људи и да је изгубила локалне и опште изборе, упркос значајним напорима међународне заједнице да побиједе.

"Тек ће наредне изборе да изгубе. Видјећете", поручио је Додик.

Ускоро уговор о изградњи ауто-пута Бањалука-Купрес и Рача-Бијељина

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да у наредних мјесец-два треба да буде завршен уговор о изградњи ауто-пута од Бањалуке према Купресу и од Раче према Бијељини и Брчком.
"То су све наши планови. Да изградимо ауто-пут до границе са Србијом. То је наш капитални инфраструктурни објекат, на томе радимо", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Додик је навео да ће у шестом или почетком седмог мјесеца бити пуштена траса ауто-пута од Лакташа до Друговића како би се обезбиједило да у овој години буде завршена траса до Прњавора.

Он је истакао да није могуће да у Републици Српској ништа не ваља и указао на пројекте који се реализују, те навео да ће за годину дана бити завршен клинички центар у који је уложено 200 милиона КМ.

Предсједник Српске је истакао да се стално говори "како нешто немамо", те истакао да има много послова који чекају људе и при томе је указао на двије фирме у којима недостаје 50 шофера.

"Престаните једном да будемо апатични. Можете да ме критикујете колико хоћете. Одвешћу вас у фирму гдје стоји 20 камион, нема шофера, а овде нико неће да вози камионе. Сви хоће да буду директори. Идите у Милиће и питајте колико им фали шофера или у жИнтеграл инжењерингж и питајте колико им фали радника и што код њих сада ради 300 људи са стране. Зато што људи бирају посао", рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана