Dodik: Raspravu o Kosovu i Metohiji ne odvajati od statusa Srpske

Srna
Dodik: Raspravu o Kosovu i Metohiji ne odvajati od statusa Srpske

Beograd - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će zamoliti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da pitanje rasprave o Kosovu ne odvaja od statusa Republike Srpske."Ako su BiH i Kosovo međunarodni projekti, to se ne može se odvojiti.

 Hajde da vidimo šta je to BiH? Zašto Srbija ne bi mogla to pitanje da postavi na taj način?", rekao je Dodik.


On je istakao da Republika Srpska ispunjava sve kriterijume koji su ključni za formiranje jedne države, navodeći da "ima organizovanu teritoriju, efektivnu vlast, narod koji hoće Republiku Srpsku i neće BiH i najviši standard poštivanja ljudskih prava u Srpskoj, kao u svim zemljama u okruženju".

Dodik je rekao da veoma poštuje to što je srpsko rukovodstvo 1991. godine predvođeno Radovanom Karadžićem imalo sposobnost da uradi projekat državnosti Republike Srpske.

"Mi smo država po svemu, samo što nemamo stolicu u UN. A oni hoće od Kosova da naprave neku državu. Zato ću ja zamoliti, evo sada, a nisam pričao o tome sa Vučićem, da ne odvaja to pitanje isključivo zato što su i BiH i Kosovo međunarodni projekti", rekao je Dodik sinoć za televiziju "Hepi".

Govoreći o predstojećim izborima u BiH, Dodik je naveo da, prema anketama, SNSD ima oko 40 odsto podrške, dok njega podržava oko 60 odsto građana Republike Srpske.

"Za kandidata SNSD-a za predsjednika u ovom trenutku, a da ne zna ni ko je kandidat, glasalo bi 53 odsto", rekao je Dodik.

On je dodao da ne može biti izabran za predsjednika Republike Srpske jer je u dva mandata bio na toj funkciji, ali da namjerava da se vrati kroz četiri godine.

Dodik je poručio da cijeni američkog predsjednika Donalda Trampa zbog stava koji je izrekao u Generalnoj skupštini UN da se zalaže da se zemlje ne miješaju u unutrašnje stvari drugih zemalja.

"Zbog toga sam pokušao, sugerisao i ponešto i učinio da se srpska nacionalna zajednica u Americi okupi oko Trampa. I Srbi u Americi su glasali za njega", rekao je Dodik i podsjetio da je Hilari Klinton najavljivala da je osnova njene spoljne politike da završi nezavršeni posao u BiH - a to je ukidanje Republike Srpske i da su zato muslimani masovno glasali za nju.

Predsjednik Republike Srpske smatra da se Srbi moraju okupiti oko svoje državne politike, nacionalnih interesa i institucija i da ne smiju da budu podijeljeni.

"To važi i za Srbiju i za Republiku Srpsku, da se okupimo oko onoga šta je državni i nacionalni interes", rekao je Dodik, ocjenjujući da stranci ne vole da vide jakog lidera u Srbiji.

Dodik je istakao da se Republika Srpska i Srbija u ovom trenutku nalaze u najboljem periodu saradnje.

"Sa Vučićem u ovom trenutku imamo najbolju institucionalnu saradnju i ne mogu i neću da to ne istaknem. Ne mogu da ne kažem da je Vučić pokrenuo pitanje obilježavanja važnih istorijskih događaja srpskog naroda i u Srpskoj i Srbiji, a toga nije bilo prije", rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da je i ranije bio projekata koje je Srbija realizovala u Srpskoj, ali da ih danas mnogo više.

"Srbija je dala pet miliona evra da otvorimo škole, obnovimo domove kulture. Pa, kako da ne budem zahvalan. Ima i Srbija svojih problema, ali pokazuje brigu za Republiku Srpsku“, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da će Srpska sarađivati sa vlasti u Srbiji, koju je narod u Srbiji izabrao, jer je Srpska životno vezana za Srbiju i prirodno je da sarađuju njen i predsjednik i premijer sa Srbijom.

On je rekao da Srbi iz Republike Srpske koji su na vlasti na nivou BiH u Sarajevu nisu spremni da se podrede srpskom nacionalnom pitanju, te dodao da je Srpska najviše izgubila za vrijeme Ivanića dok je bio premijer i Dragana Čavića dok je bio predsjednik Srpske.

Povodom izjave ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića, koji je reagovao na tvrdnju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je iz Sarajeva traženo da se hapsi Dodik zbog neke vile u Beogradu, predsjednik Srpske je naveo da je zahvalan Vučiću na odgovornom stavu po tom pitanju, jer je odbio da ga hapsi.

Dodik je ponovo zatražio da bude ispitan u Banjaluci, a ne u Sarajevu. "Ali, oni hoće da me ponize, da im dolazim na noge, da klečim, po sistemu - kadija, te tuži, kadija ti sudi", rekao je Dodik.

On je odbacio navode nekih zapadnih medija da je diktator, navodeći da nema ni vojsku, ni obavještajne službe, nego samo policiju koja je pod međunarodnom kontrolom.

Dodik je, povodom navoda Mektića da mu je san da uhapsi Dodika, poručio da nije zabranjeno sanjati. "Mektić mi izaziva razna bezvezna osjećanja da uopšte komentarišem takve ljude", rekao je Dodik.

Napominjući da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri naroda, Dodik je rekao da Mirko Šarović, Mladen Ivanić i Mektić rade u interesu BiH, i hoće da nadrede Republiku Srpsku, što je koncept i stranaca.

"Moje uvjerenje je da ovo /BiH/ ne može da bude zemlja. Živimo u zemlji bez logike. Ja sam u BiH spreman da razgovaram o nekoj mogućoj BiH, za sada je to dejtonska kako je napisano, odnosno da je Savjet ministara pomoćni organ Predsjedniptva, a ne vlada, da ima tri ministra, a stranci su nametnuli 10", rekao je Dodik.

On je podsjetio da su za vrijeme Ivanića indirektni porezi prebačeni na nivo BiH i da je tada ugušen fiskalni suverenitet Srpske, a BiH dobila svoje izvorne prihode koje nikada nije imala, što je krucijalni razlog destabilizacije Srpske.

"Nema zemlje na svijetu koja je ovako urađena, a kada kažete da je ovo propala zemlja, neuređena, onda ste jeres. BiH je okupirana zemlja. Republika Srpka je jedina slobodna zemlja, ne zavisi od stranaca, mi smo jedini samoodrživi", rekao je Dodik.

Dodik: Srpska će izdvojiti 250.000 evra za Hram Svetog Save

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas u Beogradu da će Republika Srpska izdvojiti 250.000 evra za završetak Hrama Svetog Save na Vračaru.Dodik je, nakon posjete Hramu Svetog Save zajedno sa starješinstvom na čelu sa starješinom ocem Stefanom, naveo da će taj iznos biti uplaćen u narednih mjesec-dva.

"Ovo će biti naš skromni doprinos da Hram Svetog Save bude završen i da budemo ugrađeni kao oni koji su zaista posvećeni našoj Crkvi i vjeri", rekao je Dodik novinarima.

Dodika je jutros, uz zvuke crkvenih zvona, dočekalo starješinstvo Hrama Svetog Save. On je posjetio kriptu Hrama, gdje mu je pokazana crkva u kripti, kao i grobnica za crkvene velikodostojnike.

Predsjednik Srpske je nakon toga prislužio svijeću i posjetio Parohijski dom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana