Dodik: Puna podrška Srbiji u širenju istine o stradanjima u Jasenovcu

Srna
Dodik: Puna podrška Srbiji u širenju istine o stradanjima u Jasenovcu

Banjaluka - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da u potpunosti podržava Srbiju i njene stavove kada je riječ o izložbi "Jasenovac - pravo na nezaborav", koja je postavljena u sjedištu UN u Njujorku, navodeći da mu, s druge strane, nisu jasna reagovanja zvaničnika Hrvatske.

"Pijetet nije provokacija, kako to tvrde hrvatski zvaničnici. Svi mi pojedinačno, ali i kao društvo, moramo uvažavati sve nevine žrtve koje su stradale u bilo kom dijelu svijeta, a posebno one nama najbliže", rekao je Dodik Srni.


Dodik je upozorio da negiranje razmjera stradanja u Jasenovcu od zvaničnih organa Hrvatske u zlonamjernim i ekstremističkim krugovima može biti protumačeno kao odobravanje zločina, zbog čega je za cijeli region izuzetno važno to što je Srbija odlučila da na ovakav način dodatno upozna svijet o zločinu nad Srbima, Jevrejima i Romima na tom području.

"Kao predsjednik Republike Srpske i kao Srbin, želim da zahvalim Srbiji što je to učinila, a Srpska će sa svoje strane da učini sve da pomogne da se istina o Jasenovcu i stradanju našeg naroda čuje što dalje i što bolje, ma koliko to nekome smetalo", istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske je zaključio da je, zbog budućnosti svih u regionu i generacija koje dolaze, krajnje vrijeme da se prestane sa prikrivenom podrškom zločinačkoj politici koja je poražena u Drugom svjetskom ratu.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić otvorio je prošle sedmice izložbu o Jasenovcu u sjedištu UN u Njujorku, koji je zvaničnim Zagreb svim diplomatskim sredstvima pokušao da spriječi, a potom je optužio Srbiju da ovom izložbom "manipuliše i plasira lažne podatke" i da stradanje u tom logoru "koristi u propagandne svrhe".

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske uputilo je notu Ambasadi Srbije u Zagrebu, kojom izražava "duboko nezadovoljstvo" zbog izjava ministra spoljnih poslova Srbije u sjedištu UN u Njujorku prilikom otvaranja izložbe "Jasenovac - pravo na nezaborav".

U noti se tvrdi da su "izjave ministra Dačića u UN pokazale da Srbija nastavlja sa zloupotrebom i manipulisanjem žrtvama Jasenovca u dnevnopolitičke svrhe".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana