Dodik: Provjeriti ilegalno naoružavanje Bošnjaka

Agencije
Dodik: Provjeriti ilegalno naoružavanje Bošnjaka

Mostar - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik zatražio je danas da se provjere informacije da Bošnjaci imaju ilegalni plan proizvodnje oružja.

Dodik je, nakon obilaska radova na Sabornoj crkvi “Svete trojice” u Mostaru, upoznao, pred novinarima, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa informacijama da su u tom gradu u posljednja tri mjeseca održane sjednice predstavnika raznih odbora SDA i da obavještajne zajednice organizuju popis svih vojno sposobnih pripadnika bošnjačke zajednice.

“Prave profile, ko je bio u ratu, ko nije vojno obučen, da se pripreme po njima za neke eventualnosti”, kazao je on.

Dodik je ukazao da su fabrike namjenske industrije, kojih je šest na teritoriji Federacije, provećale nekontrolisanu proizvodnju oružja i municije.

“Neprihvatljivo je da fabrika namjenske industrije proizvodi nešto mimo odluke vlasti i potreba vojske”, poručio je on.

Dodik je kazao da zbog toga Bošnjaci žele da zadrže u Savjetu ministra podobne Srbe kako bi pustili namjensku industriju da proizvodi oružje a obaveštajna služba da kontroliše i prati zvaničnike Srbije i RS.

“Moraćemo to da rasčistimo u budućnosti”, objasnio je on.

Dodik je podvukao da je takve informacije dobio sa uvjerljivih mjesta, i da posjeduje i datume kada su održavani sastanci.

Nisam za Zvizdićev prijedlog za angažovanje vojske 

Dodik rekao je da ne podržava ideju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića o angažovanju vojske na granicama kako bi se spriječio ulazak migranata iz Srbije u BiH.

“Predsedništvo BiH odlučuje o upotrebi vojske. Ja sam protiv toga”, rekao je Dodik novinarima u Mostaru nakon što je sa predsjednikom Srbije obišao Sabornu crkvu Svete Trojice. 

Na pitanje da li bi to pitanje bilo riješeno angažovanjem hiljadu graničnih policajaca, Dodik kaže da će u RS biti angažovan rezervni sastav tamo gde je to potrebno i u skladu sa zakonima.

“Mi nismo opredeljeni da u RS pravimo kampove za migrante, razumijemo da su oni u tranzitu i da idu na najbliže destinacije, u ovom slučaju Bihać, gdje mogu nalakše da pređu u EU”, rekao je on. 

Zvizdić je juče u Sarajevu izjavio da, ako granice Evrope nastave da se hermetički zatvaraju za prolaz migranata, i BiH će ići ka hermetičkom zatvaranju svoje granice prema “istočnim susjedima”.

“Položaj Srba u FBiH nepovoljan, veće angažovanje RS i Srbije”

Dodik ocijenio je danas da je položaj Srba u Mostaru i Federaciji BiH uopšte nepovoljan, istakao da se donose odluke protiv srpskog naroda, a da veće prisustvo Srbije i RS u BiH govori o tome da vode računa o svim segmentima života svojih građana.

“Ukupan položaj srpskog naroda u Federaciji BiH je složen, posebno imajući u vidu da im se negira konstitutivnost u nekim kantonima, iako to predviđa Ustav. Donose se odluke protiv Srba”, ukazao je Dodik novinarima, nakon što je sa Vučićem obišao Sabornu crkvu Svete Trojice.

On je istakao da Draganom Čovićem može da se razgovara i uradi više na uključivanju srpske zajednice u važne poslove Mostara.

U Mostaru, kaže, nisu sprovedeni lokalni izbori već deset godina, jer nema dogovora o političkom predstavljanju, ista grupa ljudi je na vlasti i, dok tako bude, položaj Srba će ostati isti, po njih nepovoljan, uvjeren je Dodik.

Naveo je i da je Srbija prošle godine obećala i izmirila sve svoje obaveze u vezi sa projektima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana